Autor Wątek: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.  (Przeczytany 7783 razy)

onlybestcoffee

  • Gość
Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« dnia: 21 Październik 2014, 12:41:36 »
Cześc!
Kupiłem ostatnio kawki solberg& hansen buf remera Rwanda, oraz Finca Tamana z palarni Tim Wendelboe
Znalazłem je tylko w jednym sklepie w polsce coffeespeciality.pl obie kawki palone w sierpniu ale czuje inny smak niż powinien być, zupełnnie niedawno piłem je u Brata w Londynie i wszystko było ok.
Dlaczego teraz smakują inaczej? wszystko przygotowuje prawidłowo.
z góry Dzięki za odpowiedź! :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Październik 2014, 12:44:49 »
Woda.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Październik 2014, 12:47:23 »
Możliwości sporo:
- inne ziarna
- inaczej wypalone
- inna woda
- inna metoda przygotowania
- inny sprzęt (profil parzenia)
- inna temperatura
- inne mielenie i doza
- inna data palenia (inne dni sierpnia)
- inaczej przechowywane ziarna...
itd.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Październik 2014, 12:54:52 »
Kiedyś na początku miałem podobny problem, że nie smakuje jak w kawiarni. Sęk tkwił u mnie w przemiale, grubym i pylastym. Zmiana młynka, gęstsze mielenie i sitko rozwiązały sprawę. U Ciebie oczywiście to może być co innego.

Kiedyś ktoś też mi poradził bez zawahania "to na pewno woda, zainstaluj osmozę". A guzik. Ślepy test dripów na różnych wodach (kamienista kranówa, przefiltrowana kranówa, niskozmineralizowana 200mg) wykazał, że różnice są niezauważalne dla przeciętnego pijacza kawy :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Październik 2014, 12:59:59 »
[...] Ślepy test dripów na różnych wodach (kamienista kranówa, przefiltrowana kranówa, niskozmineralizowana 200mg) wykazał, że różnice są niezauważalne dla przeciętnego pijacza kawy :)
:wow2: :wow2: :wow2:


Mam za sobą kilka takich testów i różnice są k o l o s a l n e. Może miałeś szczęście i kranówa była po prostu dobra. Sprawdź raz jeszcze ale włącz w to wody mineralne ~600mg/l i ~2000mg/l.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Październik 2014, 13:01:54 »
Kawa jest niewdzięczna... Może warto spróbować innym razem? Palone w sierpniu mogą być już trochę sflaczałe... ;)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Październik 2014, 13:15:27 »
Mam za sobą kilka takich testów i różnice są k o l o s a l n e. Może miałeś szczęście i kranówa była po prostu dobra. Sprawdź raz jeszcze ale włącz w to wody mineralne ~600mg/l i ~2000mg/l.

Kranówa standardowa, odróżniająca się nieco "rurowym" smakiem w porównaniu samych wód, ale zupełnie pijalna saute. W każdym razie nie okazała się problemem w moim, identycznym kak wyżej, problemie. (zresztą i tak filtruję).
Może mam inne priorytety smakowe, ale kolosalna to dla mnie jest różnica między kawą a herbatą :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Październik 2014, 13:36:40 »
No i takaż sama potrafi być różnica pomiędzy tą samą kawą zaparzoną w identyczny sposób, ale przy użyciu różnych wód. Z tym, że nie ma co się zatrzymywać na jednej kranówie z jednego rejonu, bo może to być dobra kranówa. Nawet jeśli twarda, to w smaku, w zawartości pozostałych minerałów dobra.

Kawa na wysoko zmineralizowanej wodzie, a taka się w kranach zdarza (~600mg/l? czemu nie?) jest płaska, gorzka, nijaka, znika bez smaku na języku. Jeżeli w naszym naparze brakuje głębi, brakuje soczystości lub czystości w smaku, to jest spora szansa, że przyczyną jest właśnie woda (nie trzeba się od razu za osmozę brać).
Mniej więcej jak spalona, sucha zwietrzałka kontra tydzień temu lekko palona, afrykańska owocówka.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Październik 2014, 13:58:09 »
Temat nam ewoluuje w kierunku woda a smak kawy ;)

Pamiętacie z tegorocznych WBC w Rimini pana z UK - Maxwell Colonna-Dashwood? On nawet wykład podczas występu zrobił na ten temat - start od 1:20 do 5:15, potem jest już bardziej występ
LMWDP #469

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Październik 2014, 14:01:17 »
Mniej więcej jak spalona, sucha zwietrzałka kontra tydzień temu lekko palona, afrykańska owocówka.

Ciekawy temat. Sugerujesz, że kiepska woda o tej samej temperaturze "nie wydobędzie" z ziaren tego, co niżej zmineralizowana - OK, za tym zapewne stoi chemia (a propos mogę prosić o link z jakimś naukowym wywodem na ten temat?). Ale czy aż do tego stopnia, że równie dobrze moglibyśmy zaparzyć stare ziarna? W moich chałupniczych testach wyczuwałem jednak, że to wciąż ta sama kawa...

Nie pozostaje mi nic innego, jak walnąć dripa z Muszynianki. Albo Vytautasa!  :pycha:

Edit:przyszła powyższa odpowiedź, chętnie obejrzę filmik :)

« Ostatnia zmiana: 21 Październik 2014, 14:03:57 wysłana przez pafcio0 »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Październik 2014, 14:32:57 »
Tak sugeruję. :) W wodzie wysoko zmineralizowanej nie ma miejsca dla kawy, bo woda jest wypchana minerałami.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Październik 2014, 14:42:34 »
Woda ma istotny wpływ na smak kawy, moim zdaniem. Zdarzało mi się przygotowywać kawę u znajomych z innego miasta. Metoda i ziarenka te same, ale smak naparu inny, gorszy. Pierwszy raz nie wiedziałem o co chodzi, ale problemem była inna woda.

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Październik 2014, 21:53:12 »
W Kafo gliwice dużo robili testow z woda (chyba Paweł robił) i znaczenie miała woda kolosalne :)

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Październik 2014, 22:09:08 »
Też mocno odczułem skład wody.

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Solberg Hansen, Tim wendelboe zapytanie.
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Październik 2014, 13:10:36 »
Przerabiałem niegdyś tę Rwandę w dripie (na filtrowanej kranówie) i wszystko było z nią w porządku, możliwe że w Londynie smakowałaby inaczej  :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi