Brasil Bahia Fazenda Progresso – palarnia kawy Euro Cafe (od forumowego @RanGo)
Ziarenka raczej niewielkie, palone średnio i dosyć jasno. Metoda obróbki pulped natural. Kawa świeża.
Aromat po zmieleniu przyjemny, przypieczone pieczywo i czekolada.
Sposób przygotowania: aeropress. Doza 7 g na 100 ml wody, temperatura 85°C, czas parzenia, razem z preinfuzją, 90 sekund. Napar wyszedł bardzo fajny. Czekoladowy, łagodny, słodki, z minimalną goryczką. Posmak czekoladowy, z niewielką orzechową nutą.
Sposób przygotowania: ekspres ciśnieniowy Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30.
Espresso wizualnie ładne, z cętkowaną cremą. W smaku jest czekoladowe, dosyć słodkie, gęste, z niewielkimi garbnikowymi nutkami. Smaczne.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01 i białe filtry Hario. Doza 6 g na 100 ml wody, temperatura 85 °C, czas parzenia, razem z preinfuzją, około 2,5 minuty.
Napar ma aromat przypieczonego cukierniczego pieczywa ze słodkimi akcentami, może melasy. W smaku jest łagodny, delikatny, naturalnie słodki i czekoladowy. Posmak podobny, długi i przyjemny. Dla mnie był to smaczny drip, dobra odskocznia od standardowych kwasków. Dobry do picia w większych ilościach. W każdym bądź razie, zanim ochłonąłem po pierwszym dripie, bezzwłocznie zrobiłem następny. Bardzo fajna przelewowa kawa, klasyczna i tradycyjna w smaku, można powiedzieć.
Brasil Bahia Fazenda Progresso to dobry wybór dla miłośników różnych urządzeń do parzenia kawy. Z powodzeniem sprawdziła się w ekspresie ciśnieniowym, aeropressie i dripperze, a w innych powinno być podobnie.