Autor Wątek: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę  (Przeczytany 97876 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #90 dnia: 31 Marzec 2019, 19:31:51 »
Nie wiem, jak miałem I-1 nie miałem jeszcze VST 15. Ale to trudne sitko. Może jednak dasz radę.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #91 dnia: 31 Marzec 2019, 20:10:13 »
W i1mini dużo pomaga włożenie oringu 7mm między żarna, tylko trzeba przyciąć wewnętrzna i zewnętrzna krawędź a śrubę  regulacyjną ustawic tak aby nie dotykała ząbków na pierścieniu . Calkiem inny przemiał leci z niego.

Offline misiek Mężczyzna

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Nuova Simonelli la Musica
  • Młynek: Eureka Mignon Specialista
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #92 dnia: 31 Marzec 2019, 21:12:51 »
 @Mireksm nie do końca rozumiem. Możesz bardzej szczegółowo? Oring gumowy? 7mm to średnica?
Co to ma dać?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #93 dnia: 31 Marzec 2019, 21:25:17 »
Zbrylanie też będzie duże.
Musi być drobno i musi być bardzo dobra dystrybucja.

Jeśli chodzi o dystrybucję to zainwestuj w mieszadło do WDT - inwestycja dosyć mała, bo potrzebujesz w minimalnej wersji 1 spinacz biurowy, wersja na wypasie to 3 spinacze i korek od wina (a la LDT). Wtedy problem zbrylania i dystrybucji znika. Mowię to w oderwaniu od sitka VST, bo takiego nie mam. Ale ta metoda dystrybucji bardzo dobrze się sprawdza - wierzę, że przy VST rownież.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #94 dnia: 31 Marzec 2019, 22:35:30 »
Dlaczego zostawiasz więcej miejsca? Sam ostatnio kupiłem vst 15g i zastanawiam się czy właśnie sypać pod monetę czy maksymalnie 16g.
1. Dlatego, że staram się czerpać z doświadczeń producenta i ludzi, którzy o kawie wiedzą dużo więcej niż ja. Np. taki Pan Perger: https://baristahustle.com/blog/for-a-good-puck/
Producenci VST. Tim Wendloboe (w kawiarni używają VST 20) z dozą 19-20. Większość testów SC - tak samo trzymają się wagowo dozy.
2. Z lenistwa - robienie testu monety, szkoda mi czasu, skoro patrz pkt. 1.
3. Z doświadczenia - po prostu działa, wolę mniejsze dozy niż większe, i w zasadzie zawsze trzymając się zasady -1 - 0,5 gram względem deklarowanej dozy VST dostaję dobre efekty.
4. W LR mam obniżony prysznic, więc tym bardziej underdosing jest wskazany.
Z pewnością ci panowie warci są posłuchania. Jednak jak sam napisałeś masz niski prysznic a to oznacze, że dla Ciebie 15g to dużo. U mnie niestety 15 to dużo za mało. Pomysle nad cieńszym oringiem do grupy. Po to właśnie kupiłem 15g aby na spokojnie sypać około 16g kawy.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #95 dnia: 31 Marzec 2019, 23:05:17 »
W Musice możesz korzystać z VST.
Do 15 sypiesz 14-15 gram kawy. Bez monet. W VST zostawiasz więcej miejsca pomiędzy kawą a prysznicem.
Dlaczego zostawiasz więcej miejsca? Sam ostatnio kupiłem vst 15g i zastanawiam się czy właśnie sypać pod monetę czy maksymalnie 16g.

Ps. A kolega lukasd rzeczywiście chyba wszystko stosuje według zaleceń producenta bo to świętość.
Panie więcej kawowych eksperymentów zrobiłem niż ty śniłeś.
Mam całe dzienniki kawy i ekstrakcji, od dozy, młynka itp.
Ale o czym tu dyskutujemy o mistrzu co potrafi zrobić świetne espresso i sprawdza czy 10g w sitku VST mu pomoże, czy amatorze który na ciemno palonych ma podekstrakcję (sławne 13 cytryn)!!!! I podpowiem zwiększenie dozy w danym sitku zmniejszy maksymalną osiągalną ekstrakcję, zmniejszenie dozy ma wpływ na kanały...

P.S> Podpowiem sitka VST są projektowane na przepływ do dozy. A więc średnice otworów są inne.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2019, 23:11:58 wysłana przez lucasd »

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #96 dnia: 31 Marzec 2019, 23:28:51 »
W Musice możesz korzystać z VST.
Do 15 sypiesz 14-15 gram kawy. Bez monet. W VST zostawiasz więcej miejsca pomiędzy kawą a prysznicem.
Dlaczego zostawiasz więcej miejsca? Sam ostatnio kupiłem vst 15g i zastanawiam się czy właśnie sypać pod monetę czy maksymalnie 16g.

Ps. A kolega lukasd rzeczywiście chyba wszystko stosuje według zaleceń producenta bo to świętość.
Panie więcej kawowych eksperymentów zrobiłem niż ty śniłeś.
Mam całe dzienniki kawy i ekstrakcji, od dozy, młynka itp.
Ale o czym tu dyskutujemy o mistrzu co potrafi zrobić świetne espresso i sprawdza czy 10g w sitku VST mu pomoże, czy amatorze który na ciemno palonych ma podekstrakcję (sławne 13 cytryn)!!!! I podpowiem zwiększenie dozy w danym sitku zmniejszy maksymalną osiągalną ekstrakcję, zmniejszenie dozy ma wpływ na kanały...

P.S> Podpowiem sitka VST są projektowane na przepływ do dozy. A więc średnice otworów są inne.
Poczułeś się lepiej? [emoji3] Żadnej kawy nie wylałem z powodu kwasu czy to z dozą 16g czy więcej na tym sitku. No ale o tym pewnie nie śniłeś.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #97 dnia: 01 Kwiecień 2019, 09:05:34 »
Podpowiem sitka VST są projektowane na przepływ do dozy. A więc średnice otworów są inne.

Ale wpływ na przepływ ma także rodzaj kawy w sitku, każda stawia inny opór.

abovo

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Kwiecień 2019, 09:10:46 »
Czy dobrze zrozumiałem? Nie ważne: jaki młynek budżetowy ("dodatek" miału) czy gastro (brak miału, równomierny przemiał), jaka kawa, jaki ekspres, do sita VST sypiemy tyle kawy, ile "nakazuje" producent, :mhh:
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2019, 09:13:38 wysłana przez abovo »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1485
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #99 dnia: 01 Kwiecień 2019, 09:46:10 »
Czy dobrze zrozumiałem? Nie ważne: jaki młynek budżetowy ("dodatek" miału) czy gastro (brak miału, równomierny przemiał), jaka kawa, jaki ekspres, do sita VST sypiemy tyle kawy, ile "nakazuje" producent, :mhh:
Dokładnie tak. Niemniej lepiej sprawdzi się młynek gastro aniżeli budżetowy.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #100 dnia: 02 Kwiecień 2019, 22:32:34 »
Stara japońska zasada mówi, że póki nie osiągniesz perfekcji na standardach to nie myśl o modyfikacji. Ale jak jesteś mistrzem to inna historia.

Ale tu na forum pojawia się "nowy" człek. Mam nowe x, robić jak producent każe czy jak mi się chce...

A co do VST, to wszędzie zalecają sypać +-1gram, tylko tu na polskim małym forum ktoś sypie ile wlezie bo kawa jasno palona  :sciana:
Szczególnie w takim przypadku to szkodzi!!! (CHyba że wiesz co naprawdę robisz, ale wtedy ty rekomendujesz...)

Są oczywiście maszyny gdzie prysznic siedzi nisko i wtedy jest trudniej dobrać porcję. Ale w większości prysznic jest wysoko...
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2019, 22:34:51 wysłana przez lucasd »

Halik

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #101 dnia: 10 Kwiecień 2019, 16:57:25 »
Od kilku dni mam sitko VST 15g i taką dozę stosuję. W stosunku do standardowego sitka 40-100-102, kawy wchodzi nieco więcej i albo sobie to ubzdurałem, albo tak jest w rzeczywistości - na wcześniejszych ustawieniach młynka, kawa przeleciała przez nie, niczym siki, więc wymaga drobniejszego przemiału, a to chyba dobrze świadczy o sitku, prawda?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1485
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Kwiecień 2019, 17:02:49 »
VST faktycznie wymaga drobniejszego mielenia. Pamiętaj tylko, żeby sypać do niego 15g +-1g.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Kwiecień 2019, 18:23:56 »
a to chyba dobrze świadczy o sitku, prawda?
Ani dobrze ani źle. Ot takie parametry sobie wymyślili.

Halik

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Kwiecień 2019, 18:28:30 »
a to chyba dobrze świadczy o sitku, prawda?
Ani dobrze ani źle. Ot takie parametry sobie wymyślili.

A to nie jest tak, że czym drobniej zmielona, tym więcej aromatu? Nie znam się, ale tak mi wychodzi z przemyśleń.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi