forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: hlary w 10 Październik 2019, 00:52:42

Tytuł: Uganda Mzungu Project Natural z CoffeeDesk
Wiadomość wysłana przez: hlary w 10 Październik 2019, 00:52:42
Tę kawę otrzymałem od córki na urodziny. Kawa niesamowita. Droga jak wyjdzie za kilo. Ale zostawiła mocne wrażenia na całej rodzinie. Inne kawy to już nie ta sama klasa. Ale taką kawę można pić okazjonalnie, bo kogo stać kupować kawę po 360 zł/kg. No chyba, że ktoś ma forsę to kto zabroni bogatemu.
U nas pijemy ok. 3 kg kawy miesięcznie i to by zrujnowało budżet domowy.
Z jej opisu:
"Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Ugandy, wypalona przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy z 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku możesz się spodziewać złożonej kompozycji nut słodkich i owocowych - pojawia się wiśnia, suszona śliwka, ciemna czekolada, jeżyna i ciemne winogrona.
W tym przypadku owoce kawowca najpierw poddano suszeniu, a następnie oddzielono ziarno od skórki. Samo ziarno pochodzi z Ugandy i jest wynikiem 2,5 roku starań Rubensa, który nawiązał współpracę z jednym z farmerów, Alexem, co pozwoliło na pełną kontrolę nad uprawą na pięciu niewielkich farmach. Początkowo zakładano, że będzie to ziarno przeznaczone wyłącznie na kawowe zawody, jednak finalnie udało się wygospodarować więcej terenu na plantacji. Złożona w smaku, oceniona bardzo wysoko w cuppingu.
Mistrz Austrii Brewers, Michael Manhart, startował właśnie z tą kawą na Mistrzostwach Świata. Po pierwszej rundzie, w której prezentował napar z tego ziarna, zajmował pierwsze miejsce! "
Tytuł: Odp: Uganda Mzungu Project Natural z CoffeeDesk
Wiadomość wysłana przez: gacekthebat w 10 Październik 2019, 07:57:19
Świetna kawa! Miałem okazje napić się jej z V60 i jako espresso w gliwickim Kafo. Chyba najlepsze espresso jakie do tej pory piłem. Jeżyny i śliwki w czekoladzie. Polecam spróbować każdemu, jeśli tylko nadarzy się okazja.