Witam,
wiem, że temat poruszany był już pewnie z tysiąc razy i z góry przepraszam za kolejny wątek typu: poradźcie, ale od 3 godzin latam po tym forum i się całkiem pogubiłam.
Szukam ekspresu kolbowego, 2 grupowy do kanapkarnio-kawiarni, gdzie kawa może nie gra pierwszych skrzypiec, ale ma swoje solówki
Bardzo mi więc zależy na jakości kawy, a co za tym idzie na dobrym młynku i dobrym ekspresie.
Pomimo paru lat przepracowanych w kawiarnii (z 5 lat temu) i w miarę dobrze opanowanej sztuce parzenia kawy, to moja wiedza dotycząca samej maszyny jest niestety nikła.
Za parę miesięcy otwieram lokal i potrzebuje maszyny, która mnie nie zawiedzie. Dziennie obliczam zapotrzebowanie na max. 300 - 500 kaw. Mam zamiar wydać do max. 10 000 zł. Myslałam o Nuova Simonelli Appia 2 lub Rancilio classe 7, ale nie wiem czy to nie są zbyt wygórowane na moje możliwości finansowe. Co np. myślicie o firmie Iberital ?
Zależy mi na info o konkretnych markach, na których pracowaliście i które możecie polecić. Czy któreś są bardziej zawodne ? Często się psują i wymagają kosztownych serwisów ?
Czy polecalibyście zainwestować w nową maszynę, np. w leasingu czy raczej nie warto?
Bardzo dziękuje góry za pomoc. Doceniam to już teraz.