Dzień dobry wszystkim,
forum czytam od jakiegoś czasu i doszedłem do punktu w którym (chyba) potrzebuję pomocy mądrzejszych ode mnie.
Sprzęt:
- Xeoleo 50mm
- Drip V60-02
- filtry "brązowe" (z zestawu drip+serwer)
Kawa:
różna, nie do końca o to chodzi
Technika:
Zasadniczo próbuję 2 różnych technik. Zawsze jest to 20g kawy i 300ml wody. Preinfuzja 30 sekund (ok 50g wody), liczona do czasu zaparzania. Następnie albo:
1) wielokrotne (2-4 razy) polewanie małymi dawkami tak, żeby w okolicach 2:30 skończyło się przelewać
2) jednokrotne zalanie resztą wody. Czas wychodzi mi wtedy poniżej 2 minut.
Kawa jest mielona na 9-tym kliku Xeosia, załączam zdjęcie przemiału.
https :// photos .app .goo .gl/ BznryqtM4SQP4asP8
(nie wiem, jak inaczej to załączyć)
Obserwacje smakowe:
- kawa parzona metodą (1) jest (zazwyczaj) pyszna. Smak jest "pełny": czuć smak kwaśny, gorzki, czasami nawet słodki.
Jak kawa wystygnie, czuć charakterystyczne nuty (czekolada, orzech, zależnie od ziarna).
- kawa parzona metodą (2) jest mniej smaczna. Wydaje mi się, że jest płytsza w smaku, jest mniej kwasu i mniej goryczy.
- kawa parzona metodą (1) z przeciągniętym czasem zaparzania (2:45) kompletnie traci kwaskawy posmak (tym samym smakuje mi mniej)
Pytanie 1:
- żeby uzyskać teoretycznie "poprawne" 3:00 musiałbym mielić drobniej. Z tego, co czytałem, to da mi to również bardziej zaparzoną kawę, tym samym jeszcze mniej kwaśną. Czyli dla mnie: jeszcze mniej smaczną.
Gdzie tu jest sens? Jest jakiś błąd w mojej technice, czy ja mam po prostu inny smak i lubię kwaśno-gorzką kawę. Chyba mógłbym mielić grubiej i polewać wolniej, ale w moim odczuciu będzie to już naprawdę, naprawdę wolno.
Pytanie 2:
czy przemiał na zdjęciu jest "sensowny" do dripa, czy zdecydowanie za drobny/gruby? (wiem, że moje zadowolenie ze smaku częściowo odpowiada na to pytanie; jestem ciekaw Waszych opinii).
Pozdrawiam!