Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 451304 razy)

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2370 dnia: 15 Styczeń 2024, 14:44:34 »
Aji (Bourbon Aji) miał jeszcze w ofercie belgijski MOK (Leuven) i tam 200g kosztowało w przeliczeniu z EUR około stówy. Inny producent - Nestor Lasso i obróbka jakaś powymyślana, ale bardzo smaczna była.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2371 dnia: 15 Styczeń 2024, 16:40:28 »
Czy może wreszcie cena w obydwu przypadkach jest adekwatna do jakości, tylko u nas niewiele osób stać na ziarna w takiej cenie? Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi.

Ostatnio szukałem info na temat odmiany Bourbon Aji, którą kupiłem od Good Coffee. Nie tyle chodziło mi o porównanie cen, ale głównie takie wyniki wyrzuciła wyszukiwarka.
I tak w PL, kawa za kilogram 200 zł. - https://www.goodcoffee.pl/kolumbia-javier-alvear-id-282
W NL - 98 EUR - https://amatterofconcrete.com/product/aji/
lub tez NL - 68 EUR https://schotcoffeeroasters.nl/webwinkel/koffie/colombia/javier-alvear/
w USA - 63 USD +VAT - https://immigrantculture.com/products/bourbon-aji
w CZ - około 300 zł - https://www.coffeehub.cz/kava-2/kmen-javier-alvear-kolumbie--filtr-250-g/





Pamiętaj, że może to inny lot, zbiór, jakość itd. Diego Bermudez tez ma ceny od €14 do €60 za „ta sama” kawę ;) ale ta za 16e smakuje jak woda po ogórkach kiszonych i soj sojowy, a ta za €40 jak sok owocowy ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2372 dnia: 15 Styczeń 2024, 17:29:18 »
Być może, chociaż najczęściej takie info palarnia podaje jak ma jakiś specyficzny "lot" etc.
Co nie zmienia faktu że akurat przy tej kawie w PL raczej taniej niż drożej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2373 dnia: 18 Styczeń 2024, 12:49:32 »
Kriomaceracja? Mieliście już z tym do czynienia?

https://www.instagram.com/reel/C2NFEK9Ii4f/?igsh=bWV0bHBqdHB6MjFs

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2374 dnia: 18 Styczeń 2024, 13:28:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Cryo maceration with a 4320 hour fermentation.
Jeśli chodzi o macerację to może i ma to sens bo zamrożenie spowoduje powstanie nowych szczelin w strukturze ziarna, w które coś może wnikać. Czy fermentacja zachodzi poniżej zera? Mam pewne wątpliwości, ale nie znam się tak dobrze na tym. Czy marketing znowu tworzy równoległą rzeczywistość, czy rzeczywiście jest tu coś ciekawego czego na ogół nie dostrzegamy?

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2375 dnia: 18 Styczeń 2024, 13:32:32 »
Pół roku w lodzie, coś jak winogrona, ciekawe jak w smaku.
W winie ma bodajże wpływ na taniny i kolor.

Było już jakiś czas temu o mieleniu zamrożonej kawy -100st C, co wpływało na jednorodność cząstek i brak smaku goryczy?!


https://phys.org/news/2021-04-cryogenic-coffee-technology.amp

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 324
  • Ekspres: Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: JX Pro
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2376 dnia: 18 Styczeń 2024, 15:24:43 »
Próbuję ostatnio ujarzmić kawę z Kostaryki, która elektryzuje się tak, że hohohooooo. Za nic ma mgiełkę ze spryskiwacza, czy kropelkę z wilgotnej łyżeczki, rozprzestrzenia się przy przesypywaniu do sita jak dzika. Pół kuchni w kawie. Pierwszy raz tak mam, zawsze coś skutkowało :) Jakieś dodatkowe patenty?

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 791
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2377 dnia: 18 Styczeń 2024, 16:52:26 »
To pyli czy elektryzuje w grudki?
No niestety takie kawy się zdarzają
Ciekawe czy to wina jakości samego ziarna czy jego obróbki - może ma ktoś rozsądne wytłumaczenie.




Offline Bazyl

  • Wiadomości: 324
  • Ekspres: Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: JX Pro
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2378 dnia: 18 Styczeń 2024, 19:51:10 »
Pyli. Idealna na lekcje o elektrostatyce :) Jak przechylam zbiornik JxPro, to jeszcze jest ok. Ale podnoszę, a tu puff i kawa jest wszędzie :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2379 dnia: 18 Styczeń 2024, 23:13:57 »
Kriomaceracja? Mieliście już z tym do czynienia?

https://www.instagram.com/reel/C2NFEK9Ii4f/?igsh=bWV0bHBqdHB6MjFs

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, ze to nie może być kawa dobrej jakosci, bo po co takie zabawy? Jakieś resztki pewnie zamrożone przez pół roku i cyk, sprzedane 1000x drozej, bo nowa obróbka. Farmerzy tez robią się coraz bardziej cwani. Tak jak anaerobic w workach na śmieci albo dodawane owoce. Trochę przykro się na to patrzy.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2380 dnia: 19 Styczeń 2024, 08:23:49 »
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, ze to nie może być kawa dobrej jakosci, bo po co takie zabawy? Jakieś resztki pewnie zamrożone przez pół roku i cyk, sprzedane 1000x drozej, bo nowa obróbka. Farmerzy tez robią się coraz bardziej cwani. Tak jak anaerobic w workach na śmieci albo dodawane owoce. Trochę przykro się na to patrzy.

Przecież dla kawowych snobów żadna kawa nie jest "dobrej jakości" - zwykłe kawy są nudne, mało odkrywcze, takie same jak w starbaksie, smakują tylko kawą... To gonienie króliczka które się nie skończy bo nie ma mety. A farmerzy i sprzedający... dają klientom to na co zasłużyli. Jakbym ja miał palić i sprzedawać kawę to pierwsze co bym zrobił to zaczął czytać o tym jak ją dyskretnie aromatyzować i "uszlachetniać"... ;-)



Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2381 dnia: 19 Styczeń 2024, 10:48:56 »
To gonienie króliczka które się nie skończy bo nie ma mety.
Zastanawiam się tylko, czy zawsze tak było czy jest to li tylko kwestia ostatnich lat, związana z dość raptownym i szerokim otwarciem się ogromnych rynków zbytu w Azji? Bo dekadę wstecz nie było chyba równego "szaleństwa" na punkcie kawy...

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2382 dnia: 19 Styczeń 2024, 14:44:54 »
Raczej z powodu łatwego i relatywnie taniego dostępu maszyn do zrobienia w domu dobrego espresso przez home baristów.
》tertium non datur《

Offline Paolo

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Sage Oracle
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2383 dnia: 19 Styczeń 2024, 15:54:32 »
10 lat temu to może było 10% tego co jest teraz. Hoffmann zbudował tą swoją publikę (prawie 2 mln obserwatorów) w pandemii.
Kiedyś prawie nic nie było. To zbudowano przez ostatnie 5 lat

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2384 dnia: 19 Styczeń 2024, 19:01:27 »
James to wszystko nakręca? Poniekąd tak, skoro nawet do Italii go zapraszają w kwestii tiramisu ;).

Ale od paru lat nakręca się technologiczna karuzela, kręci się niesamowicie, może się od tego zakręcić w głowie :). Choćby sprawa młynków. Toż przybywa ich tak, że się człowiek nie zdąży na dobre z jednym zaprzyjaźnić, a już wypadałoby kupić nowy. Czy aby na pewno ten dynamiczny rozwój techniczny kawowych sprzętów pomaga nam się w kawie rozsmakować? Czy może gdzieś w tym popędzie ku nowinkom nie zapominamy o tym, że kawa jest tylko pretekstem do chwili relaksu w pracy, spotkania z przyjaciółmi, porannym otwieraczem oczu, kumplem na trasie za kierownicą? Po "kiego diabła" czynić "dobrą kawę" mniej dostępną? ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi