Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 451230 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
》tertium non datur《

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2236 dnia: 09 Sierpień 2023, 08:28:15 »
Jak biorą co leci i nic ich nie interesuje to nic dziwnego, że im to nie pasuje.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2237 dnia: 09 Sierpień 2023, 08:59:14 »
Jak biorą co leci i nic ich nie interesuje to nic dziwnego, że im to nie pasuje.
👍
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 791
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2238 dnia: 09 Sierpień 2023, 12:04:21 »
https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/kawowi-giganci-sa-wsciekli-nie-podoba-im-sie-nowe-prawo-unijne/rttx2vg

„Problem w tym, że w razie niedostosowania się do przepisów o wylesianiu, to właśnie giganci będą musieli płacić kary nawet do 4 proc. obrotu. To często grube miliony dolarów”

To jest główne clou nowych „uregulowań” Brukseli, która tonie w długach, bo zaciągnęła olbrzymie zobowiązania finansowe w prywatnych bankach, w dobie szalejącej inflacji. Przecież łatwo na ten temat znaleźć info, że w chwili obecnej Unia to wór bez dna, a wszystkie nowe „uregulowania” mają jedynie napełniać ten wór.

Producenci będą płacili kary - za które zapłacą konsumenci, lasy dalej będą znikać, a sakiewka Unijna spuchnie. Kto tu skorzysta? …przecież nie my i nie lasy.
Czy nie wystarczy takiego molocha kawowego nastraszyć groźbą zakazu lub ograniczenia importu (przy niespełnieniu warunków zalesiania których domaga się Unia), by skutek był przejrzysty i jednoznaczny ?


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2239 dnia: 09 Sierpień 2023, 12:37:54 »
Mnie to ciekawi jeszcze gdzie oni w Europie wycinają lasy pod plantacje kawy i jaki wpływ to ma na środowisko.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2240 dnia: 09 Sierpień 2023, 12:52:08 »
No właśnie. Niech pilnują własnych tyłków a nie brazylijskich lasów. Nie wiem na ile to prawda, ale ponoć badania jakimiś "zaawansowanymi technikami lotniczymi" dowodzą, że dżungla amazońska była pełna dużych ludzkich skupisk, nie była dzika jak dziś.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2023, 14:45:16 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2241 dnia: 11 Sierpień 2023, 09:45:43 »
Widzieliście takie UFO kolbowe?


Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2242 dnia: 11 Sierpień 2023, 09:46:48 »
Podoba mi się [emoji106]
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2243 dnia: 11 Sierpień 2023, 09:49:25 »
Wygląda jak fajny kompan do kawy na wyjeździe :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2244 dnia: 11 Sierpień 2023, 11:08:32 »
Widzieliście takie UFO kolbowe?
Wygląda jak Mypressi twist, staaara rzecz...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2245 dnia: 11 Sierpień 2023, 11:54:59 »
Wow pafcio0, w dziesiątkę. Dzięki! Przy okazji uśmiałem się czytając opis na pewnym portalu :D

Cytuj (zaznaczone)
Ekspres nie potrzebuje zewnętrznego zasilania i działa dzięki specjalnym nabojom z CO2, dzięki czemu jest w stanie wytworzyć ciśnienie 9 barów. To troszkę mało na naprawde dobrą kawę, szczególnie że opisywany jakiś czas temu Handpresso Wild osiągał przepisowe 16 barów i to tylko dzięki ręcznej pompce (przynajmniej wg danych katalogowych). TWIST może parzyć kawę z saszetek ESE pods lub mielonej kawy luzem. Kartridż z CO2 wystarcza na ok. 8 filiżanek.

To było w 2009 roku, ale chyba w marketingu dalej mają te same wytyczne odnośnie ciśnienia :)
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2023, 12:02:31 wysłana przez krystians »

Offline MatteuszS

  • Wiadomości: 236
  • Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2246 dnia: 17 Sierpień 2023, 11:06:21 »
https://www.instagram.com/reel/Cv4ny1HA5eT

Jak bym widział film Jamesa Hoffmana "Ultimate thermomix coffee grinding technique".
A tak serio, co takiego daje podgrzanie kawy do do 90stopni przez 6 minut przed jej poszatkowaniem?

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2247 dnia: 17 Sierpień 2023, 14:03:08 »
zmiana temperatury ziaren będzie wpływać na pylenie się ich, stąd np była moda na zawodach mielić zamrożone ziarna i co śmieszniejsze, Hoffman już miał o tym filmik :D chyba w mikrofali nawet grzał ziarna, jak coś mi się wspomina :D

Ale nie sądzę, że w tej "poradzie" o to chodzi, i skąd akurat 6minut? jak dla mnie to typowa bull-shit-porada, pewnie takie podpieczone ziarno bardziej pachnie, a jak się mieli coś z marketu, palone z rok temu, to zawsze coś ;) Mielenie kawy termomixem jest bez sensu, tak jak mielenie kawy na zapas, ja bym miał taką radę: jak ktoś wydał wiaderko monet na termomixa, to da rade kupić np. encore, co rzeczywiście poprawi mu kawę

Ostatnio moda na takie celebryckie złote rady, warte zazwyczaj mniej od samych tiktokowych celebrytów, często bez podstawowego zrozumienia co się w ogóle robi, mi niedawno "podrzuciło" bystrą panią z radą, żeby tabletki do zmywarki wrzucać luzem a nie do zamknięcia to się będa lepiej wypłukiwać, no i cała prawda, ino 90% zmywarek na 90% programów wpierw płucze, wylewa i dopiero myje z detergentem, po to te inżyniery zrobiły te klapeczki na sprężynce, żeby tego detergentu od razu nie wypłukało. Do niedawna na tych tackach/zamknięciach były zagłębienia na proszek do wstępnego płukania ale dziś już wszystkim wmówiono tabletki, to nie potrzeba :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2248 dnia: 17 Sierpień 2023, 15:50:49 »
-->> Global Coffee Report Jul/Aug 23

Na stronie 42 jest ciekawy artykuł na temat coffea canephora robusta. Robusta jest znacznie bogatszą genetycznie rośliną niż coffea arabica. Istnieje wiele jej odmian -- we wspomnianym w artykule katalogu przedstawiono ich prawie 50. Najbardziej zafrapowało mnie to:

Robusta.jpg

https://varieties.worldcoffeeresearch.org/robusta/varieties

To znaczy, że aby dostać jakiekolwiek plony, owoce na drzewkach, trzeba mieć różne odmiany w sąsiedztwie. Drzewko jednej odmiany nie wyda żadnych owoców, jeśli nie będzie w pobliżu innego drzewka innej odmiany. Niesamowite.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2023, 16:10:45 wysłana przez Antonio »

Offline mazoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Astoria CKE
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi