Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 451371 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2145 dnia: 23 Czerwiec 2023, 13:06:31 »
Kontynuowałem Twój spośb nazywania problemu. Już poprawiam poprzedni wpis.

Nie wiem na jakich zasadach pracują sędziowie w SCA. Jednak podejrzewam, że musi być coś atrakcyjnego dla nich jako rekompensata ich pracy skoro uczestniczą w tym przedsięwzięciu.

Czy ja dobrze rozumiem - Natalia nic nie zrobiła źle, ale ją ośmieszasz, a sędziom, którzy popełnili błąd współczujesz? Hmm.. Zastanawia mnie to nierówne rozłożenie wagi, bo sytuacja jest trudna i współczuć można każdemu. Ale ośmieszać pokrzywdzoną i okazywać współczucie winnym? To jest poza moim pojmowaniem.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2023, 13:33:53 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2146 dnia: 23 Czerwiec 2023, 14:18:46 »
Żałosne gadanie. Odpuszczam i współczuje.


Dla myślących i nie kierujących się złośliwością: Nikogo nie ośmieszam, współczuje sędziom przede wszystkim Natalii, bo nie powinno dojść do takiej sytuacji. Mam nadzieje, ze nie dotrzyma słowa i dalej będzie uczestniczyć w zawodach i inspirować innych w tym także mnie.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2023, 14:27:22 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2147 dnia: 23 Czerwiec 2023, 14:52:32 »
dalej będzie uczestniczyć w zawodach
I wspierać taki niezbyt poważny, nienaukowy system nagradzania niekoniecznie najlepszych baristów.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2148 dnia: 23 Czerwiec 2023, 15:41:17 »
Tak, póki ktoś nie przedstawi sensowniejszego i ciekawszego.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2149 dnia: 23 Czerwiec 2023, 15:54:03 »
Nikogo nie ośmieszam, współczuje sędziom przede wszystkim Natalii,
Tyle że ona nie jest sedzią, jak wynikałoby z Twojego zdania, a nazywanie jej "drama queen" rozumiem, że jest elementem tego współczucia. Jak zwykle odwracasz kota ogonem, niech Ci będzie. Mam nadzieję, że zainspiruje Cię swoimi emocjami w byciu wrażliwym człowiekiem.

To nie jest tak, że tylko Tobie zwracam uwagę, więc nie rób z siebie takiego pokrzywdzonego, ze strony tego wielkiego okrutnika i złośliwca.

I wspierać taki niezbyt poważny, nienaukowy system nagradzania niekoniecznie najlepszych baristów.
Zawody to trochę taka dziwna sytuacja, bo wymagana powtarzalność i brak błędów właściwie jest dążeniem do zachowania maszyny. Podczas gdy jesteśmy tak bardzo zaniepokojeni tym, że one nas zastępują.

Najtrudniejsze w nauce jest to jak stworzyć procedury oceniania np. indywidualnego podejścia i bycia człowiekiem w tych zmechanizowanych czynnościach.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2023, 16:11:16 wysłana przez krystians »

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2150 dnia: 23 Czerwiec 2023, 16:01:41 »
Tak, póki ktoś nie przedstawi sensowniejszego i ciekawszego.
Do mnie o wiele bardziej przemawia regulamin zawodów aeropress. Wszyscy startują na tej samej kawie (nie ma finansowego wyścigu zbrojeń), serwowanej w tych samych naczyniach, ślepo oceniana jest zaparzona kawa (a nie występ i osoba parząca jak to ma miejsce na wydarzeniach z WOC).
Czy zadziałałoby to na wydarzeniach WOC? Pewnie nie, to jest raczej za duża machina na takie demokratyczne i skupione na kawie podejście xD

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2151 dnia: 23 Czerwiec 2023, 16:07:41 »
Tylko w zawodach aeropress celem jest zabawa i popularyzowanie urządzenia w którym się zaparza. W zawodach World Barista są trochę inne cele, takie jak popularyzowanie wiedzy o kawie, dobrych praktyk, podnoszenie jakości, poszukiwanie nowych trendów itd. Trudno to uzyskać oceniając samą zaparzoną kawę. Taką rolę mają zawody Cup of Excellence gdzie w ciemno oceniane są kawy. Same techniczne części zaparzania kawy oceniane na zawodach World Barista są w części "compulsory".
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2023, 16:12:15 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2152 dnia: 23 Czerwiec 2023, 17:09:53 »
Dla myślących i nie kierujących się złośliwością:
@krystians to powinno Cie zniechęcić do czytania reszty.

Tak, póki ktoś nie przedstawi sensowniejszego i ciekawszego.
Do mnie o wiele bardziej przemawia regulamin zawodów aeropress. Wszyscy startują na tej samej kawie (nie ma finansowego wyścigu zbrojeń), serwowanej w tych samych naczyniach, ślepo oceniana jest zaparzona kawa (a nie występ i osoba parząca jak to ma miejsce na wydarzeniach z WOC).
Czy zadziałałoby to na wydarzeniach WOC? Pewnie nie, to jest raczej za duża machina na takie demokratyczne i skupione na kawie podejście xD
Ten pomysł niestety spaliłby sie przed rozpoczęciem zawodów. Jak rozdysponować kawę z jednej palarni na kilkadziesiąt innych krajów, żeby była dostarczona w tym samym czasie? Co z opóźnieniami przesyłek? Na jakiej kawie startować? Na tej miesięcznej, czy nowy batch ktory może się różnić? Kawa dostarczona w trakcie zawodów tez odpada. Bo jakim urządzeniem ja zaparzyć? Zabrać wszystkie? Jaką wodą? Ile czasu na przygotowanie?
Inne pytania to: jak to się przyczyni do wspierania farmerów? Dzięki zawodom znamy np Mikava która jest w ostatnich latach na podium brewers, a nie kosztuje dużo, właśnie przez popularność na zawodach.

Tez nie lubię za bardzo obecnej formy zawodów, ale nie mam na dłuższa metę pomysłu jak by to miało się odbywać inaczej z korzyścią dla innych
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2153 dnia: 23 Czerwiec 2023, 18:07:45 »
No i dostała kolejną szanse! Uczestniczyła w półfinale z pełnym skupieniem mimo tego całego syfu i będzie powtarzać jutro pierwsza rundę! Widać uspokojenie emocji pomogło :) a i organizatorzy potrafili się przyznać do błędu. To raczej należy do rzadkości.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2154 dnia: 23 Czerwiec 2023, 18:12:19 »
 Z mlekiem i jego alternatywami też było więcej pytań - co z kalibracją sędziów, dodatkami, mlekiem od innych zwierząt niż krowa etc? I po prostu wprowadzili zapis regulaminie, festyn trwa dalej.
Obecnie uczestnicy ściągają sobie najdroższą kawę z drugiego końca świata, więc taki moloch jak WOC też byłby w stanie to zrobić. No ale, każdy ma swoje ulubione zawody, jakby wszyscy lubili to samo to świat byłby nudny.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2155 dnia: 23 Czerwiec 2023, 18:29:28 »
Formuła AeroPress też nie jest doskonała. Fajna jest luźna atmosfera, ale czy sposób przeprowadzania tych zawodów, jest uniwersalnie lepszy? Moim zdaniem mistrzostwa AP też mają swoje minusy - łącznie z tym, że sędziowie na tyle luźno podchodzą do tematu, że potrafią być podchmieleni. No i jako formuła nie jest w stanie sprostać zadaniom, które stawia sobie w zawodach SCA i WCC. Niestety pomimo szczytnych idei w praktyce dochodzi do różnych problematycznych momentów jak chociażby bardzo ograniczony dostęp do wybitnych ziaren. Jeśli osoba uczestnicząca w zawodach jest nierozpoznawalna i nie ma dojść poprzez znane persony ze świata kawy, to nigdy nie dostanie surowca na którym zwycięża się zawody. Jednak była parę lat temu mistrzyni Francji, która zrobiła z tego główny motyw swojej prezentacji  i była w finałach. Choć świadomie wybrała "zwyczajną" farmę ponad super hiper dostarczające nadzwyczajne kawy. Jej prezentacja była bardzo skupiona na ludzkiej pracy i zaangażowaniu w ujęciu humanistycznym, a nie ściśle przeprowadzonego "super procesu" za olbrzymie pieniądze, gdzie selekcjonuje się kawę często z kilku krzaczków.

Każda formuła ma swoje plusy i minusy. Moim zdaniem rozumienie zasad i odnajdywanie swojego miejsca w tych ramach jest bardzo ważną umiejętnością zawodnika startującego i wbrew pozorom często pewne ograniczenia sprzyjają kreatywności. Zastanawiam się w kwestii kawy - może warto byłoby, aby było jakieś ograniczenie w dół, czyli korzystanie z kaw, które są dostępne dla zwykłych śmiertelników, a dodawanie ewentualnie jakiejś obróbki tych ziaren jako elementu rozwijającego proces wytwarzania kawy?

Zawsze warto celować gdzieś w stronę czegoś lepszego, jednak narzędzie musi być dostosowane do zadania.

Wracając do Natalii, to dobrze się stało, że będzie miała dodatkową szansę wykazać się. Trzymam za nią kciuki oby jej poszło jak najlepiej.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2023, 18:46:50 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2156 dnia: 23 Czerwiec 2023, 19:09:56 »
Formuła AeroPress też nie jest doskonała. Fajna jest luźna atmosfera, ale czy sposób przeprowadzania tych zawodów, jest uniwersalnie lepszy? Moim zdaniem mistrzostwa AP też mają swoje minusy - łącznie z tym, że sędziowie na tyle luźno podchodzą do tematu, że potrafią być podchmieleni. No i jako formuła nie jest w stanie sprostać zadaniom, które stawia sobie w zawodach SCA i WCC. Niestety pomimo szczytnych idei w praktyce dochodzi do różnych problematycznych momentów jak chociażby bardzo ograniczony dostęp do wybitnych ziaren. Jeśli osoba uczestnicząca w zawodach jest nierozpoznawalna i nie ma dojść poprzez znane persony ze świata kawy, to nigdy nie dostanie surowca na którym zwycięża się zawody. Jednak była parę lat temu mistrzyni Francji, która zrobiła z tego główny motyw swojej prezentacji  i była w finałach. Choć świadomie wybrała "zwyczajną" farmę ponad super hiper dostarczające nadzwyczajne kawy. Jej prezentacja była bardzo skupiona na ludzkiej pracy i zaangażowaniu w ujęciu humanistycznym, a nie ściśle przeprowadzonego "super procesu" za olbrzymie pieniądze, gdzie selekcjonuje się kawę często z kilku krzaczków.

Każda formuła ma swoje plusy i minusy. Moim zdaniem rozumienie zasad i odnajdywanie swojego miejsca w tych ramach jest bardzo ważną umiejętnością zawodnika startującego i wbrew pozorom często pewne ograniczenia sprzyjają kreatywności. Zastanawiam się w kwestii kawy - może warto byłoby, aby było jakieś ograniczenie w dół, czyli korzystanie z kaw, które są dostępne dla zwykłych śmiertelników, a dodawanie ewentualnie jakiejś obróbki tych ziaren jako elementu rozwijającego proces wytwarzania kawy?

Zawsze warto celować gdzieś w stronę czegoś lepszego, jednak narzędzie musi być dostosowane do zadania.

Wracając do Natalii, to dobrze się stało, że będzie miała dodatkową szansę wykazać się. Trzymam za nią kciuki oby jej poszło jak najlepiej.
Wiem, ze proszenie o jakieś źródła czy konkrety to o wiele za dużo, ale czy sprawdziłeś kiedyś jakie kawy używają zawodnicy z top6 brewers? Kawy z mikavy są po €15 za paczkę, gość ktory był numer 6 na świecie użył mytej Etiopii z Coffea Circulor za €13 za paczkę

Nawet użycie kawy za €30-40 za paczkę nie ogranicza za bardzo. A chyba droższych kaw nikt już nie używa. Wyjątkiem był eugeiniodes pare lat temu
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2023, 19:26:44 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2157 dnia: 23 Czerwiec 2023, 21:33:18 »
To świetnie, że poszło w tę stronę, nie wiedziałem. Niestety od kilku lat nie mam czasu śledzić szczegółów zawodów. Kilka lat temu pamiętam, że Rojes mówiła o tym, że dostała kawę tylko dzięki temu, że znała Saszę Sestica.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2158 dnia: 24 Czerwiec 2023, 12:22:11 »
TO.JEST.NIEPOJĘTE!
Już miałem nadzieje, ze woc jest w miarę ok, a tu coś takiego…
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2159 dnia: 25 Czerwiec 2023, 12:31:47 »
WBC to jest towarzystwo wzajemnej adoracji. Zawsze ktoś tam może stwierdzić, że czuje jakiś defekt w filiżance. Ci sędziowie nie są niezależni ani obiektywni. Mało tego, są pilnowani i ustawiani, wzajemnie i przez głównego sędziego. Natalia tylko zyskała w mojej ocenie, deklarując otwarcie wyjście z tego układu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi