Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 451171 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2070 dnia: 14 Kwiecień 2023, 12:52:49 »
Tu jeszcze chemik z wykształcenia i naukowiec pracujący z kawą, o kwasowości. Dźwięk niestety kiepskiej jakości.


Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1627
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2071 dnia: 14 Kwiecień 2023, 14:44:41 »
Tyle jest tych zlotów, dla jutuberów a nigdy im tam nikt nie tłumaczy, żeby zadbać o dźwięk. Każdy myśli, że słychać, to ok.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2072 dnia: 14 Kwiecień 2023, 14:51:11 »
Tutaj, podejrzewam problem powstał z powodu prowadzącego rozmowę, który zdaje się miał uruchomione głośniki zewnętrzne i mikrofon. Stąd najprawdopodobniej powstał efekt echo.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2073 dnia: 14 Kwiecień 2023, 20:19:53 »
Jeszcze taka refleksja o kwasach. Skoro ich percepcja jest tak mało u kawowych ekspertów efektywna, to po co na kursach Q gradingu daje się adeptom te wszystkie kwasy?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2074 dnia: 15 Kwiecień 2023, 14:26:38 »
Nie wiem co dokładnie masz na myśli. Nie byłem na kursie Q gradera, ale z tego co kojarzę to tam chyba przede wszystkim rozpoznawanie stężenia kwasu trenują i rozpoznawanie aromatów w ramach kalibracji. Trzeba by się zapytać Filipa Bartelska, bo on jest w tej kwestii kompetentny jaki jest cel tego co dokładnie trenują

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2075 dnia: 15 Kwiecień 2023, 18:01:48 »
Przeczytaj pierwsze akapity artykułu. Najpierw przeprowadzono tutaj badanie poziomu percepcji dla wymienionych kwasów. Użyto do tego sporej grupy ludzi z ulicy, w połowie kobiet ;). Określono na jakie minimalne stężenia kwasów w wodzie reagujemy. W drugiej części wzięto trochę mniejszą grupę takich "Q graderów" czyli ekspertów, obeznanych z kwasami właśnie i poczęstowano szeregiem różnych próbek kwasów w wodzie i w kawie. Dodawano poszczególnych kwasów do kawy, by zbadać ich percepcję. Okazało się, że tacy eksperci specjalnie szkoleni w kwasowej wiedzy w zasadzie nic nie są w stanie wyczuć. Jedynie ten kwas cytrynowy. Autorzy artykułu też we wstępie poruszyli temat kwasowych szkoleń na patent Q gradera. Niestety do dziś nasi specjaliści posługują się określeniem "kwasowość" w odniesieniu do smaku -- jest to błąd rzeczowy.

Ciekawostką jest także to: wbrew powszechnemu mniemaniu, kawa z Kenii jest mniej "kwaśna" (mniej kwasowa) niż kawa z Brazylii. Naprawdę warto przeczytać uważnie ten artykuł.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 18:04:29 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2076 dnia: 15 Kwiecień 2023, 19:06:22 »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2077 dnia: 15 Kwiecień 2023, 19:13:44 »
Nie rozumiem co chciałbyś powiedzieć przez to. Jeśli dobrze pamiętam, to pan Smrke tez mówił w nagraniu, o tym, że kawy z Brazylii nie kojarzące się z kwasowością mogą mieć więcej poszczególnych kwasów niż kawy z Kenii. Po prostu na odczucie kwasowości ma wpływ całościowo skład kawy nie tylko wychył jakiejś substancji na plus, ale też niski poziom jakiejś innej.

Co do Q graderów, nie wiem czy podważasz sens ich szkolenia, czy co masz na myśli? Podejrzewam, że szkolą się w najlepszy sposób jaki się umieją przeprowadzić taki proces w praktyce, tak aby doprowadzić zmysły różnych osób do pewnego wspólnego mianownika. Co oczywiście jest karkołomnym zadaniem zważając na to jak różni jesteśmy. Tak jak ja to pomujmuję to Q graderzy nie mają być supertesterami każdej substancji występującej w kawie. Jedynie mają określać na ile występują pozytywne i negatywne cechy w kawie. Co oczywiście nie jest jednoznaczne wszędzie, bo np. coś co uznaje się za defekt czyli fenolowe "Rio" jest pożądane w takiej Turcji, Grecji i zapewne w innych miejscach. Większość odczuć co do  aromatów jest zbitką  naszych indywidualnych doświadczeń, naszej grupy społecznej i naszego DNA.

Na kawę kategorii specialty do stacji benzynowej Shell'a:
Nie jest to dziwne. Shell od wielu lat miał najlepszą kawę na stacjach. Z tego co kojarzę to nie tylko specialty ma być na wybranych stacjach, ale chyba Shell planuje tworzyć kawiarnie.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 19:29:03 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2078 dnia: 15 Kwiecień 2023, 19:41:24 »
@krystians przeczytaj tekst, przytoczonego przeze mnie artykułu -- każdy, kto kawą trochę bardziej się zajmuje, powinien go sobie przyswoić. Tak, Q graderzy tak -- mają oceniać ziarna. Zgoda. Tutaj mowa jest o ich szkoleniu pod kątem percepcji kwasów. Każdy QG potem wspomina o kwasach ;). Tymczasem okazuje się, że to takie tam przelewanie z pustego w próżne, bo nauka nie za bardzo leży u podstaw działalności firm SCA/WBC/itp.

Off-Topic:
W ogóle poczynania duńskiego Coffee Mind czyli Mortena Munchowa są mi znacznie bliższe niż magiczne skoroszyty SCA/WBC.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 19:55:36 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2079 dnia: 15 Kwiecień 2023, 20:13:08 »
Możesz mi zacytować fragment, bo js nigdzie nie widzę nic o Q graderach na początku artykułu.

Nie widzę też wypowiedzi Q-graderów, więc trudno mi się odnieść do Twojej wypowiedzi. Poproszę o jakieś konkrety.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2080 dnia: 15 Kwiecień 2023, 20:24:33 »
Nie widzę też wypowiedzi Q-graderów, więc trudno mi się odnieść do Twojej wypowiedzi. Poproszę o jakieś konkrety.
Spoko. Nie musisz się do tego odnosić 8). Nieważne z tymi QG. Dokładnie w 5 akapicie wspomniano takie instytucje jak CQI i ich szkoleniowe procedury.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 20:28:07 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2081 dnia: 15 Kwiecień 2023, 20:27:56 »
Każdy QG potem wspomina o kwasach
Skąd więc takie stwierdzenie? 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2082 dnia: 15 Kwiecień 2023, 20:28:22 »
Z autopsji. Wiesz, nie proszę ludzi o ich gadki na piśmie z cyrografem ;).

Na kawę kategorii specialty do stacji benzynowej Shell'a:
Pomysł nie jest nowy lecz stary jak świat -- np. Wild Bean Coffee ;). Ale Shell faktycznie idzie od paru już lat w dobrą stronę.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 20:42:14 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2083 dnia: 15 Kwiecień 2023, 20:39:49 »
Tylko połączyłeś wątek swoich doświadczeńi artykułu w jedno. Trudno jest nie będąc Tobą wiedzieć co masz na myśli. Mało to ma wspólnego z naukowym podejściem, o ktorym zdarza Ci się wspominać. No i chyba nikt nie lubi być wrzucany do jednego wora w jakimś uogólnieniu. Sam powołujeszssie na naukowe podejście, a nastepnie piszesz o wszystkich q-graderach, czyli właściwie o kim? Czy ktoś, kto poznał kilku roasterów jest uprawniony do stwierdzenia, że Antonio mówi "coś tam", bo wszyscy roasterzy tak mówią?
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 20:42:04 wysłana przez krystians »

Offline Anszy

  • Wiadomości: 170
  • Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2084 dnia: 15 Kwiecień 2023, 20:41:56 »
 
coś co uznaje się za defekt czyli fenolowe "Rio" jest pożądane w takiej Turcji, Grecji i zapewne w innych miejscach.

co znaczy fenolowe "Rio"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi