Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 451368 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2055 dnia: 03 Kwiecień 2023, 10:12:44 »
Dlaczego miałbym tłumaczyć kogokolwiek z Was? Oboje nie chcecie wyciągnąć do siebie ręki, tylko kopiecie się po kostkach jak dzieci. Skończcie już tę przepychankę.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2056 dnia: 03 Kwiecień 2023, 16:21:59 »
Sam proces dostarczania energii i przekazywania jej do ziaren jest złożony. Nijak nie da się tego żadnym miernikiem zmierzyć.

E tam, na pewno się da gdyby ktoś bardzo chciał, możemy zmierzyć temperaturę powierzchni Słońca, wewnętrznego jądra Ziemii czy hypocentrum eksplozji atomowej, myślę więc że spokojnie byśmy dali radę zmierzyć temperaturę wewnętrzną ziarenka w piecu. Tylko nikt tego nie robi bo i po co :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2057 dnia: 08 Kwiecień 2023, 18:09:02 »


CC tylko w zeszłym roku zapłacili farmerom ponad 750 tysięcy dolarów bonusu. Szacunek!
Ciekawe jak to wyglada na polskim podwórku. Słyszałem o negocjowaniu cen na jeszcze niższe, ale ciekawe czy ktoś płaci więcej.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2058 dnia: 08 Kwiecień 2023, 18:39:49 »
Tylko nikt tego nie robi bo i po co :)
Jak najbardziej jest po co, ale: nie da się umieścić czujnika-nadajnika w środku każdego ziarna ;). Można coś tam badać na skalę laboratoryjną i "obsmażać" pojedyncze ziarenko pod "mikroskopem". Pozostaje modelowanie, aproksymowanie czyli metody matematyczne. To ostatnie bardzo byłoby interesujące. Ktoś coś wie na ten temat? Jak zrobić matematyczny/termiczny model ziarna (lub czegokolwiek) i badać procesy przepływu ciepła na gruncie fizyki? Tak teoretycznie? W mojej dziedzinie układów elektronicznych różne zjawiska fizyczne można "jakoś tam" sprowadzić do sieci/układu elementów i analizować odpowiedź na "jakieś tam" pobudzenie. Układ liniowych równań różniczkowych można wprost zastąpić układem RLC i badać takowy metodami numerycznymi. Wiem, że zjawiska termiczne też w taki sposób się opisuje/aproksymuje, ale nie chce mi się kopać w fizycznych annałach.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2023, 18:59:56 wysłana przez Antonio »

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2059 dnia: 10 Kwiecień 2023, 22:24:12 »
https://christopherferan.com/2023/04/09/march-forward-dear-mother-ethiopia/
Dość rozległy wpis (wręcz artykuł) o sytuacji kawy w Etiopii.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2060 dnia: 11 Kwiecień 2023, 13:36:32 »
Jak najbardziej jest po co, ale: nie da się umieścić czujnika-nadajnika w środku każdego ziarna

A myślisz że ktoś umieścił czujnik-nadajnik na Słońcu? Albo na zderzających się atomach? Są inne metody pomiaru temperatury, w końcu to tylko energia a tę mierzyć można chociażby jako pochodną promieniowania :)

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2061 dnia: 11 Kwiecień 2023, 13:45:27 »
Ty pisałeś to poważnie o tej temperaturze Słońca, albo o temperaturze "jądra Ziemii"? Poważnie wierzysz w jakieś "jądro Ziemi" i jeszcze że ktoś "zmierzył" temperature tego wyimagiwanego czegoś? :lol2: Wow!
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2062 dnia: 11 Kwiecień 2023, 13:51:45 »
Ty pisałeś to poważnie o tej temperaturze Słońca

No jednak tak, bo technika i nauka poszły do przodu i możemy już mierzyć, głównie dzięki analizie promieniowania i modelom matematycznym, temperaturę nawet jeśli nie da się termometru rtęciowego wsadzić Słońcu pod pachę.

Poważnie wierzysz w jakieś "jądro Ziemi"

Najpierw się pośmiałem trochę, potem jednak w sumie zasmuciłem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2063 dnia: 11 Kwiecień 2023, 13:53:44 »
@kabzior jest po prostu uroczy ;).

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2064 dnia: 11 Kwiecień 2023, 18:35:01 »
Było, kawa z oliwą z oliwek:

- To nic innego, jak dodanie odrobiny tłuszczu do kawy – przekonuje Matthew Woodburn-Simmonds, kawosz stojący za Home Coffee Expert w rozmowie z Tasing Table. – Nie różni się to niczym od dodania do kawy odrobiny masła, tłustego mleka czy śmietanki. Dodanie tłuszczu do kawy po prostu zmniejsza jej gorycz – podsumowuje.

https://www.well.pl/life/148/kawa_z_oliwa_intrygujacy_pomysl_prezesa_starbucksa_czy_oleato_rozpocznie_prawdziwa_kawowa_rewolucje,11384.html




 :hihihi:
Skutki uboczne oleato:

Nowa kawa sprawia, że klient Starbucksa musi szybko wybrać się do toalety. Na Reddicie czytamy, że takie działanie odczuli już pracownicy, którzy testowali oleato. Nieprawdziwe byłoby jednak stwierdzenie, że napój ma "defekt". Po prostu przyspiesza naturalne procesy zachodzące w układzie pokarmowym.

"Po połączeniu wysokiej zawartości tłuszczu w posiłku lub napoju z kawą, która sama w sobie stymuluje perystaltykę  jelit, to ta kombinacja może spowodować skurcze i dlatego ma działanie przeczyszczające – wyjaśniła CNN dietetyczka Erin Palinski-Wade.

Starbucks na razie nie komentuje działania kawy z oliwą.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2065 dnia: 11 Kwiecień 2023, 18:53:53 »
Ile tej oliwy dają do mleka? ;)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2066 dnia: 11 Kwiecień 2023, 20:51:55 »
Ile tej oliwy dają do mleka? ;)
Nie wiadomo, ale jak espresso pobudza ciało i umysł, to ta kompozycja Starbucks'a jeszcze mocniej... jelita👍😁


« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2023, 20:54:58 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2067 dnia: 11 Kwiecień 2023, 22:47:36 »
Ile tej oliwy dają do mleka? ;)

To zależy od tego co zamówisz. Hoffmann wrzucił niedawno filmik o chyba wszystkich oleato ze Starbucks. Może jeden czy dwa bym z chęcią spróbował, ale na dobrej kawie
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2068 dnia: 13 Kwiecień 2023, 22:53:01 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2069 dnia: 14 Kwiecień 2023, 12:28:33 »
@krystians to przykład naprawdę fajnego i wartościowego "badania" i naukowego podejścia. Przeczytam później, tym bardziej że dotyczy to tego, co w kawie najcenniejsze: aromatów.

Dziś dostałem miłą korespondencję od Coffee Mind. Może nie podążam za nimi i wciąż podchodzę z pewną rezerwą, ale cenię za to, że są otwarci na naukę a nie zaślepieni jak większość kawowego półświatka. W korespondencji jest odnośnik do bardzo wartościowego i rzetelnego artykułu naukowego. Jest on bardzo wartościowy dlatego, że został opracowany i napisany przez ludzi z kawą związanych. Artykuł dotyczy bliskiego mi tematu i ma wymowę dokładnie taką samą, jak moje kawowe peregrynacje na szeroki temat "kwasu w kawie". Warto przeczytać: Acids in brewed coffees...

Zacytuję tylko ostatni akapit:
Cytat: Acids in brewed coffee
From the sensory detection threshold values found, only citric acid can clearly be detected in concentrations above average measured concentration. None of the five acids were correctly identified in coffee spiked with the average concentration found in brewed coffee by coffee experts. The other acids contribute to the overall acidity but focusing on their individual contribution to the coffee acidity appears unjustified, and indeed it appears that other factors than acids influence the perceived acidity.

Jest to dla mnie rzecz znana od dekady, fundamentalna, ale fajnie jest znaleźć naukowe potwierdzenie ;).



Krótko po polsku: Wraz ze stopniem palenia, stężenie niektórych kwasów maleje, innych rośnie. Zależności te mają systematyczny charakter, niezależny od pochodzenia i jakości ziaren. Np. ilość kwasu cytrynowego maleje: dla jasnego palenia jest go najwięcej, dla ciemnego najmniej -- dla każdej z kaw. To co najciekawsze: tylko zmiany ilości tegoż kwasu jesteśmy w stanie zauważyć organoleptycznie. Pozostałe kwasy -- ich stężenia nie przekraczają progów naszej percepcji i trudno mówić o ich wpływie na smak kwaśny. Jasne jest więc, że wrażenie smaku kwaśnego jest związane z innymi czynnikami niż kwasy.

Tego typu badania mają sens i wartość dla świata kawy, a nie bałamutne wypociny na temat wyższości zalewajki nad kawą z ekspresu pod względem zawartość metali ciężkich i innych pierwiastków.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2023, 12:50:49 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi