Autor Wątek: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo  (Przeczytany 33300 razy)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Marzec 2020, 11:19:14 »
Tchibo  :ok:
Deklarowana dokładność to + / - 3 gramy. Ale!  Stabilnie dostaję + / - 1 gram.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline makma

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: kawiarki Aerolatte i Bialetti, V60 02, AP
  • Młynek: wyprodukowany dla Tchibo/Melitta Calibra
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Marzec 2020, 15:28:30 »
Ja też mam +/-1 gram, ale muszę dobrze ostukać wylot po mieleniu.
Dzisiaj robiłem w Hario V60 kawy Etiopia Aricha i Kolombia La Catelina Honey Bourbon. Obie mieliłem na 18. W smaku wyszło dobrze, choć bez szału. Lepiej niż na 10. Muszę jeszcze raz sprawdzić na 15.

Offline makma

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: kawiarki Aerolatte i Bialetti, V60 02, AP
  • Młynek: wyprodukowany dla Tchibo/Melitta Calibra
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Marzec 2020, 15:33:34 »
@jancewicz Nie znam niemieckiego. Może ty znasz i mógłbyś zacytować tu kilka ich opinii lub ocen z użytkowania.

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Marzec 2020, 15:55:18 »
@jancewicz Nie znam niemieckiego. Może ty znasz i mógłbyś zacytować tu kilka ich opinii lub ocen z użytkowania.

Generalnie ocena użytkowników (a jest ich tam już trochę) wskazuje jednoznacznie, że w tym zakresie cenowym ten młynek jest nie do pobicia. Chodzi nie tylko o jakość przemiału ale też wygodę użytkowania w tym np. wbudowana, w miarę dokładna waga, hałas, możliwość mielenia wprost do filtra, zakres ustawień. Wychodzi na to, że wzbogaci możliwość wyboru tym, którzy rozpatrywali zakup młynków typu Severin, Nivona czy Wilfa. Reasumując, wydźwięk był następujący: jeśli jest dostępny (w tej cenie) to brać!

Offline makma

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: kawiarki Aerolatte i Bialetti, V60 02, AP
  • Młynek: wyprodukowany dla Tchibo/Melitta Calibra
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Marzec 2020, 16:16:28 »
@jancewicz Dzięki. Rozumiem, że szału nie ma, ale za te pieniądze to całkiem wygodne urządzenie. Byle nie oczekiwać od niego więcej niż może dać. Co do kawy z kawiarki i AP, to nie mam żadnych uwag. Nie potrafię jeszcze poradzić sobie z V60. Ale pracuję nad tym! [emoji3]

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Marzec 2020, 16:38:52 »
Jeśli ten młynek faktycznie potrafi zmielić kawę do parzenia po turecku, to dla mnie rewelacja.

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Marzec 2020, 13:00:03 »
Młynek dzisiaj został dostarczony przez kuriera. Obecnie przechodzi kwarantannę antywirusową. Postaram się w weekend trochę potestować.

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Marzec 2020, 14:14:58 »
Uwaga! Achtung! Wnimanje!
Do jutra cena promocyjna 239.99 zł.

FF2EDCCE-8DC9-4E89-877D-8A90B3B38762.jpeg

Offline makma

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: kawiarki Aerolatte i Bialetti, V60 02, AP
  • Młynek: wyprodukowany dla Tchibo/Melitta Calibra
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Marzec 2020, 14:46:53 »
Gratuluję dobrej ceny.
Uczę się dripa w Hario V60 02. Poniżej zdjęcia kawy po przelaniu. Mieliłem na 22. Czas naparu ok. 2:40. Ilość kawy 14 g na 250 ml. Smak dobry. Po raz pierwszy w życiu piłem kawę bez cukru i mi smakowała! :wow2: Chodzi o Kolumbię.
Zastanawiam się, czy nie za grubo zmielone. Chociaż tego "gruzu" było naprawdę mało i wypłynął na wierzch. Sprawdzałem przemiał w palcach i był gruby jak cukier.
Etiopia Aricha01.jpg
Ethiopia Yirgachaffe Aricha Natural

Kolombia La Cristalina Honey Pink Bourbon01.jpg
Colombia Caldas Finca La Cristalina Pink Bourbon Honey

Obie od Antonia. Moim zdaniem, dodatek szczypty cukru bardzo dobrze wpływa na smak tych kaw, tak jakby je harmonizował. Tak może być?

Offline simson2d

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Marzec 2020, 14:49:02 »
Dla mnie dużo za grubo. Chyba, że rzeczywiście niżej jest drobniej.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Marzec 2020, 14:52:57 »
Za grubo. Zdecydowanie.
Mielisz z zasypanym hopperem?

Zrób dużo drobniej, a jeżeli nadal masz taki rozstrzał, to może jeszcze uda Ci się zwrócić młynek. Wygląda to fatalnie.

Młotkiem byś dokładniej zmielił.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2020, 14:56:39 wysłana przez pj.w »

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Marzec 2020, 14:55:57 »
Rzeczywiście nie jest to dobra reklama dla tego młynka... :)

Offline makma

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: kawiarki Aerolatte i Bialetti, V60 02, AP
  • Młynek: wyprodukowany dla Tchibo/Melitta Calibra
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Marzec 2020, 16:43:55 »
Panowie, spokojnie!
Co do przemiału, to poniżej zdjęcie tej samej kawy Colombia (coś tam) Pink Bourbon, znowu ustawienie na 22."Gruz" odsiałem sitkiem kuchennym, było go poniżej 1 g na mojej elektronicznej wadze kuchennej. "Pyłu' było 5 gram - przesiałem sitkiem do herbaty, zaś "in between" było 18 g. To ostanie poszło na filtr. Wody 250 g. Czas ekstrakcji 2:45. Smak bardziej cierpki niż przed przesianiem i chyba mniej kwasków.
columbia pink Bourbon 02 przemial.jpg
Przesiany przemiał.

Kolombia La Cristalina Honey Pink Bourbon02.jpg
Kolejny przelew. Mam wrażenie, że podobne obrazki widziałem na filmach instruktażowych na YT.

Następnym razem, jutro, spróbuję zmielić na 15. Macie zapas popcornu?
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2020, 16:48:49 wysłana przez makma »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6194
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Marzec 2020, 16:48:25 »
Im drobniej będziesz mielił, tym bardziej równomierny powinien być przemiał.  Zastanawia mnie, skoro to jest przemiał na ustawieniu 22 w skali 40 stopniowej, to na 40 wypadają chyba połówki ziaren. Gruzem na wirzchu nie ma co się martwić, przeważnie wypływa.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2020, 16:50:59 wysłana przez krystians »

Offline makma

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: kawiarki Aerolatte i Bialetti, V60 02, AP
  • Młynek: wyprodukowany dla Tchibo/Melitta Calibra
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Marzec 2020, 16:50:35 »
 :lol2: @krystians Jutro sprawdzę...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi