Hej Kawoszko, hej Kawoszu!
Pozwól, że przedstawię Ci nasz mały kawowy projekt:
Roastains specialty coffee. W lipcu minął rok od powstania Roastains i od wypalenia pierwszej kawy.
Była to Kolumbia Tasnaque z Yacuanquer (Narino), a wszystko zaczęło się od rozmowy z baristami w Blossom w Krakowie i stwierdzenia, że już dawno nie piliśmy nic nowego.
Od słowa, do słowa i zacząłem szukać odmian botanicznych arabiki, których nigdy wcześniej nie miałem okazji pić.
Znalazłem taką. Była nią SL14, wyselekcjonowana w 1936 roku z wielu próbek (krzyżówek) typici z bourbonami podczas badań firmy Scott Agriculctural Laboratories prowadzonych w latach 1935-1939 głównie na potrzeby obsadzenia Kenii odpornymi na choroby, suszę i chłód kawowcami. Wtedy powstały też znane nam SL34 i lubiana porzeczkowa SL28.
Po znalezieniu odmiany zacząłęm poszukiwać kawy, której mógłbym spróbować. Ale nikt jej nie miał.
Dałem radę znaleźć tylko jedną firmę w Europie, która posiadała tę kawę, kawa była z Ugandy i miała ponad 86 punktów od Q.
Na szczęście firma operowała w Londynie, więc napisałem maila, umówiłem się na spotkanie i kupiłem bilety w Ryanairze.
Na miejscu właściciele firmy bardzo miło mnie przywitali, na miejscu dowiedziałem się, że to nowa na rynku firma, która samodzielnie importuje ziarno.
Specjalnie dla mnie zorganizowali od jednej z palarni, która z nimi współpracują wypalone ziarna Ugandy SL14, aby zaparzyć dla mnie kawę.
Była świetna, jednak najmniejszy rozmiar, jaki mógłbym kupić, to było 60kg surowej kawy. Taka ilość kawy mnie przerażała, to ponad 200 paczek 250g kawy
. W życiu bym tyle nie wypił.
Oprócz Ugandy mieli pyszną kawę z Kolumbii, która smakowała jak kompot z zielonych jabłek i mirabelek, tę kawę w swojej kawiarni serwowali paloną jako omni-roast w formie cold brew, espresso i alternatywnych metod.
Nie dość, że pyszna, to jeszcze pakowana w zgrzewane próżniowo worki o masie 12kg, a to już tylko około 40 paczek 250g.
Poprosiłem o pokazanie mi takiej paczki, miając ją w ręce już wiedziałem... Nie oddam.
(wrzucam pamiątkowe zdjęcie worka z którym się nie rozstałem
)
No i kupiłem, wcale nie myśląc, co dalej z nią zrobię... Na szczęście po powrocie do Polski na PreInfuzji w Kamyku spotkałem Elę Citak z Coffee Proficiency,
która zgodziła się wypalić ze mną próbki i potem tę kawę. To był strzał w dziesiątkę - Ela, jedna z próbek, docelowy profil. A nasza pierwsza kawa powstała w miejscu, gdzie pierwszy raz w życiu napiłem się kawy specialty (pamiętam do dziś Rwandę Coopac Kigeyo).
Ku mojemu zaskoczeniu wszystkim znajomym ta kawa smakowała
, a zdecydowana większość osób, które ją ode mnie wzięły nie piła wcześniej jasno palonej kawy specialty...
Po tym małym sukcesie z czystą kolumbijką (
), zdecydowałem się na Brazylię, potem wymarzoną Ethiopię natural... I tak założyłem działalność gospodarczą, a w styczniu do projektu dołączył Krzysiek, który pomaga mi wybierać kawy i promować roastains. Przez rok powstało 15 różnych kaw, włącznie z długo wyczekiwaną Kenią z Rungeto, Hondurasem od małżeństwa Caballero i Rwandą Muhondo (CoE 2014).
Zdecydowana większość z tych kaw znalazła się w uznanych kawiarniach w całej Polsce: SOHO, Wesoła Cafe, Gniazdo, Blossom, Tektura, Coffeece, Rozrusznik, Mojito, Powoli Cafe, Cocktail Culture, Dziarski Barista, a ostatnio nawet zawędrowały do Olsztyna, do Kofikady
i do Gdańska do Drukarni Cafe. <3
Odwiedź naszą stronę internetową i zobacz, gdzie teraz zaprowadziła nas pasja do kawy i co jest teraz dostępne, a z okazji urodzin i rejestracji na forum mamy dla Was
rabat!
10% na wszystkie kawy zakupione przez sklep internetowy:
https://www.roastains.com .
Wystarczy, że zarejestrujesz się i użyjesz kodu rabatowego, który będzie ważny do końca sierpnia:
wszystkookawie(Jeżeli jesteś z Krakowa, podrzucę Ci kawkę do domu albo umówimy się na odbiór w jednej z kawiarni)
Mamy coraz więcej kaw, obecnie 5 różnych pod filtry i 3 różne kawy pod espresso, w tym Etiopia Natural! (#sztos #pycha #zmlekiemtezsuper)
A jeżeli prowadzisz swój biznes kawowy i robisz to z pasją dobrze traktując kawę, to skontaktuj się ze mną na priv lub mailem (
[email protected] ).
Jeżeli masz ochotę, polub nasz profil na facebooku:
https://facebook.com/roastains i na instagramie:
https://www.instagram.com/roastainsZapraszam!
Przemek Tarnawski