Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 37768 razy)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 987
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pizza
« Odpowiedź #210 dnia: 06 Czerwiec 2022, 18:15:30 »
Podobnie gdy użyje się opcji grill i położy kamień na najwyższej "półce" - chyba tak zalecają ludzie z Klubu Miłośników Pizzy.

Żeby mieć efekt "pieca opalanego węglem". Nie robi specjalnej różnicy, poza złudzeniem optycznym (ser jest szybciej spieczony).
Ja stosuję metodę dwuetapową, mając lichy piekarnik (250st.). "Korniszon" jest jak należy, a ser nie wygląda jak  na zapiekankach z budki w Łebie.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1331
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pizza
« Odpowiedź #211 dnia: 06 Czerwiec 2022, 19:53:11 »
Ja stosuję metodę dwuetapową, mając lichy piekarnik (250st.).
Na czym to polega?

Offline rapoh

  • Wiadomości: 987
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pizza
« Odpowiedź #212 dnia: 06 Czerwiec 2022, 23:56:11 »
Robię placek, tak jak normalnie. Rozprowadzam sos (ewentualnie przycieram nieco parmezanu) i daję do piekarnika. Przeciągnięte 3 minuty i wyjmuję z powrotem na łopatę. Nakładam ser i inne składniki, co tam sobie wybrałem. Następnie z powrotem na kamień (do piekarnika) na 4 minuty. Po ich upływie ewentualnie chwilę jeszcze (zależy od stanu brzegu). Czas pieczenia ca 8 minut, ale nie dla składników.
Można też po tym pierwszoetapowym wyjęciu posmarować "korniszon" oliwą, pędzelkiem z oliwą, jak ktoś lubi bardziej chrupiące brzegi.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #213 dnia: 13 Sierpień 2022, 09:36:31 »
@Heniutek
I to wszystko w piekarniku domowym z termostatem odcinającym zasilanie przy osiągnięciu temp. 260*C ?

Przepraszam troche mnie nie było, tak ostatnio rozbujal sie kamień do ok.300 st.C.
Zazwyczaj wkladam pizze przy 280-290, chyba że pirometr jest popsuty ;)
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #214 dnia: 15 Sierpień 2022, 21:15:29 »
Nie da sie edytować, co by nie być gołosłownym.
Teoretycznie piekarnik ma 250, pokretło ma pewien luz, myślę że 260-270st to jest max, miałem 2 termometry ale się popsuły.
Testowo włozyłem kamień-kordieryt na przedostatnia półke, czyli druga od góry na kratce i dałem termoobieg.
Bylo 310 st.C, ale przy otwieraniu troche spadła temperatura...
20220815_210458.jpg
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4725
Odp: Pizza
« Odpowiedź #215 dnia: 11 Wrzesień 2022, 14:08:33 »
Dzisiejsze wypieki:
https://images86.fotosik.pl/989/b308fd708733d5c1.jpg
Pizza


https://images85.fotosik.pl/990/d4ebdfa57c54ccbe.jpg
Pizza

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 670
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #216 dnia: 11 Wrzesień 2022, 14:25:01 »
Eleganckie  :ok:

Bardzo lubię panuozzo  :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4725
Odp: Pizza
« Odpowiedź #217 dnia: 11 Wrzesień 2022, 14:35:01 »
Bułki na śniadanie :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5300
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Pizza
« Odpowiedź #218 dnia: 11 Wrzesień 2022, 14:39:31 »
Dzisiejsze wypieki:
Chrupałbym :D

Dziś też mieliśmy robić pizzę, ale z lenistwa stanęło na spaghetti ze szpinakiem i fetą.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4725
Odp: Pizza
« Odpowiedź #219 dnia: 11 Wrzesień 2022, 14:43:46 »
Makaron domowy czy kupny?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 490
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Pizza
« Odpowiedź #220 dnia: 11 Wrzesień 2022, 14:48:15 »
Ja zrobiłem ragu bolońskie, włoska kuchnia jest zajebista.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4725
Odp: Pizza
« Odpowiedź #221 dnia: 11 Wrzesień 2022, 14:58:47 »
To już wiem co będzie na obiad za tydzień :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5300
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Pizza
« Odpowiedź #222 dnia: 11 Wrzesień 2022, 15:16:33 »
Makaron domowy czy kupny?
Niestety, nie mamy siły się bawić, może jak dzieciaki podrosną. Aktualnie w wolnych chwilach przetwarzamy owoce ze wsi, żeby były na zimę :)

Online trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1041
  • Ekspres: v60, Aeropress, Tygielek, Chemex, Melitta, Phiny, FP, moka i brikka
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Pizza
« Odpowiedź #223 dnia: 11 Wrzesień 2022, 23:22:30 »
Ale czemu niestety? Nie zrobisz w domu suchej pasty a spaghetti tym bardziej, a w takim towarzystwie zdecydowanie chciałbym suchy makaron. Szpinak szybko traci jakąkolwiek fakturę, do tego kruchy ser i świeży makaron? Zęby kogoś bolą czy sprawdzamy lepiki do ocieplania domu na zimę? ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5300
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Pizza
« Odpowiedź #224 dnia: 12 Wrzesień 2022, 01:02:41 »
Na szczęście mi i rodzinie smakowało. Nie było ani suche, ani bolące :) Dzięki za troskę. :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi