Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 62506 razy)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Pizza
« Odpowiedź #225 dnia: 12 Wrzesień 2022, 09:57:49 »
oj nie zrozumieliśmy się znacznie :-[ Napisałeś, że niestety nie użyłeś świeżego makaronu, a ja chciałem zaargumentować, że na szczęście że użyłeś suchego, bo co jak nie ciapowaty sos podkreśli atuty takiej pasty :taktak:

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pizza
« Odpowiedź #226 dnia: 12 Wrzesień 2022, 10:15:06 »
@Spinacz, w czym pieczesz? Do tej pory z obojętnością patrzyłem na tego typu wypieki, odwiedzałem nawet 'certyfikowane' neapolitańskie pizzerie, ale ciasto było zawsze jakieś takie gumowate, mokre. Choć inni się zajadali. A wczoraj w Jastarni smakowałem się tak dobrą pizzą z food-trucka, z pieca opalanego drewnem, że odechciało mnie się wypieków z z mojego piekarnika. To jakiś dedykowany piec, modyfikowany?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pizza
« Odpowiedź #227 dnia: 12 Wrzesień 2022, 10:50:51 »
Effeuno  p134h przed liftem w wersji 459

Offline agazur

  • Wiadomości: 14
Odp: Pizza
« Odpowiedź #228 dnia: 12 Wrzesień 2022, 17:07:31 »
Effeuno  p134h przed liftem w wersji 459
Ja piekę na kamieniu w zwykłym piekarniku. W przepisie na pizze neapolitańską daje się drożdży wielkosci paznokcia ale ciasto dojrzewa pare a nawet paręnaście godzin . Ale warto się  atrudzić / naczekać 😉

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Pizza
« Odpowiedź #229 dnia: 12 Wrzesień 2022, 17:09:54 »
@kulka jak jesteś w Jastarni to jest tam pizzeria "tuzza", najlepsza napoletana którą jadłem w lokalu. Na przeciwko jest kawiarnia, która też polecam.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pizza
« Odpowiedź #230 dnia: 12 Wrzesień 2022, 17:18:18 »
ciasto dojrzewa pare a nawet paręnaście godzin
U mnie zwykle ok 48h

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pizza
« Odpowiedź #231 dnia: 12 Wrzesień 2022, 17:22:24 »
[mention]slusar_o2 [/mention] byłem tylko w niedzielę. Ucztowałem w holaola pizza truck i w ciemno polecam każdemu. Następnym spróbuję też twojej propozycji.

Offline agazur

  • Wiadomości: 14
Odp: Pizza
« Odpowiedź #232 dnia: 12 Wrzesień 2022, 20:58:22 »
ciasto dojrzewa pare a nawet paręnaście godzin
U mnie zwykle ok 48h
Nooo to wtedy najlepsze :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pizza
« Odpowiedź #233 dnia: 16 Październik 2022, 13:47:59 »
Taka ciekawostka. Ktoś zgadnie w czym rzecz?


Offline MrBobert:) Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Ekspres: Perkolator, gaggia
  • Młynek: Eureka minion single dose
Odp: Pizza
« Odpowiedź #234 dnia: 16 Październik 2022, 14:27:03 »
Co to jest ? Spaliła sie ona?  :smiech:
lol

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pizza
« Odpowiedź #235 dnia: 16 Październik 2022, 14:28:12 »
Z węglem aktywnym i rozmarynem? Wygląda jak z wodorostów ;-)

Offline MrBobert:) Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Ekspres: Perkolator, gaggia
  • Młynek: Eureka minion single dose
Odp: Pizza
« Odpowiedź #236 dnia: 16 Październik 2022, 14:48:42 »
O jezusie to daje mi strach. Czemu takie eksperymenty człowiek robi?  :nienie:
lol

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Pizza
« Odpowiedź #237 dnia: 16 Październik 2022, 14:55:42 »
z atramentem z ośmiornicy ?  ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pizza
« Odpowiedź #238 dnia: 16 Październik 2022, 15:32:21 »
Tutaj twórca tego dzieła prezentuje swoje ciasto:



Carbon vegetale ;).

Offline MSL

  • Wiadomości: 698
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Pizza
« Odpowiedź #239 dnia: 16 Październik 2022, 19:22:48 »
Dramat. Ludzie jak się nudzą to próbują się wyróżnić na siłę. Tak samo jak ktoś wrzucił latte... serwowane w awokado...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi