Autor Wątek: Newsy  (Przeczytany 52149 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Spinka/Spinacz ma urodziny
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Czerwiec 2015, 12:23:40 »
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Konkurs na zdjęcie września 2015
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Wrzesień 2015, 12:17:41 »
Rozpoczęliśmy szczęśliwie Rok Szkolny 2015/2016 więc możemy rozpocząć nową edycję naszego nieustającego konkursu na "Zdjęcie Miesiąca"!
Tym razem tematyka powakacyjna czyli "Powrót do szkoły, powrót do pracy". Jak zwykle nie jest to warunek konieczny a jedynie drobna sugestia!


Weź udział...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Gorący początek października
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Wrzesień 2015, 10:09:51 »
Pierwszy weekend października zapowiada się interesująco. W Kalendarzu mamy aż trzy imprezy w tym samym czasie. Szczegóły poniżej.

2-4/10/15 | Łódź | żywność i produkty regionalne | NATURA FOOD |
https://www.facebook.com/NATURAFOOD

03/10/15 | Opole | Warsztaty | Alternatywa |
https://www.facebook.com/events/443085415881645/

04/10/15 | Kraków | Dobre jedzenie, kawa i więcej | Impreza |
https://www.facebook.com/NajedzeniFest?fref=photo



A jak ktoś do października nie wytrzyma to już we wrześniu we Wrocławiu zapraszamy na cupping i w Łodzi na warszaty

19/09/15 | Wrocław | cupping |
https://www.facebook.com/events/462009710647225/

28/09/15 | Liga baristów | Warsztaty | Alternatywa | Łódź |
https://www.facebook.com/events/907341419330967/
Zdjęcie pożyczone z sieci.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2015, 12:05:30 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Brewista - nowe produkty na rynku
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Październik 2015, 13:00:41 »
Kilka nowych produktów od Brewisty jest już dostępne bez problemu w naszym pięknym kraju - głównie wagi. A cała rodzina produktów prezentuje się następująco


Zostaje tylko czekać aż pojawią się u nas brakujący członkowie rodziny.



Stojak na PF - idealny do ważenia zmielonej kawy


Dripper niekapek z kranikiem
LMWDP #469

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Nowe młynki Mahlkönig
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopad 2015, 09:48:41 »
Na targach HOST w Mediolanie Mahlkönig zaprezentował nowe wersje swoich flagowych produktów.

Na pierwszy ogień model Peak czyli nowy K30 - 80mm żarna, precyzyjny system ustawiania grubości przemiału, panel dotykowy, kolorowy LED podświetlający wylot kawy.


I duży brat - EK43 Barista, czyli rzez jednych uwielbiany, przez innych nienawidzony. EK43 z uchwytem na PF, nową regulacją grubości przemiału oraz regulacją prędkości obrotowej żaren.

« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2015, 09:52:00 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odrobina hiszpańskiej historii - Iberital, Hiszpania, Katalonia
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Grudzień 2015, 10:51:45 »
Nie wszystkie eksponaty pochodzą od Iberitala, widać Faemę, Arrarex'a, WMFa i innych graczy z epoki. Iberital firma chwali się "zaledwie" czterdziestoletnią tradycją. Ale miło popatrzeć na te cudeńka.

Najpierw kawę trzeba ładnie wypalić.
Można w tym celu użyć małej maszynki:


albo nieco większej:


Te większe kojarzą mi się ze strojami pierwszych nurków, i ze sputnikami. Świetnie widać, że kiedyś było trudniej kontrolować proces.

Wypaloną kawę trzeba zmielić zanim ją zaparzymy.
I znów można użyć małego młynka:


lub czegoś z kasty Tytanów:


Potem mamy już z górki bo można zmieloną kawę zaparzyć. Na setki sposobów.
Hiszpanie jednak chyba preferowali przygotowanie pod ciśnieniem. Mniejszym:


większym:


ale jednak pod ciśnieniem. Dźwignia królowała, potem pojawiły się pompy, teraz chyba znów wracamy "do podstaw". Nie miałbym nic przeciwko masowej produkcji tych cudeniek:


Więcej fotek z muzeum tutaj. A dyskusja w tym temacie tutaj.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2015, 10:55:25 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi