Autor Wątek: DiFluid coffee.  (Przeczytany 3727 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: DiFluid coffee.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Kwiecień 2023, 15:14:38 »
Kwestia jest taka, że czasem bierze się refraktometr w inne miejsce i woda potrafi być różna. Zdarzyło mi się, że wyniki były bardzo dziwne kiedyś jak u znajomych robiliśmy pomiary. Nie znam przyczyny, może woda zbyt bogata, a może urządzenie się rozkalibrowało. W każdym razie dopiero po kalibracji na wodzie bazowej do kawy, wyniki wróciły do normy. Możliwe, że po rekalibracji na destylowanej byłoby tak samo dobrze, ale tej nie mieliśmy i tak pod ręką.

W każdym razie to drugie badanie, którego nie mogę znaleźć pokazywało przewagę używania wody do zaparzania w kwestii powtarzalności odczytów. Jednak nie były to znaczące różnice.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2023, 20:41:07 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi