-
Ruszamy ze stroną główną Forum!
-
Twórcą treści i Naczelnym Opiekunem strony głównej został nasz nieoceniony DrUsagi :brawa:, który będzie współpracował w tym temacie zarówno z Geraltem jak i Goranem.
Jednocześnie DrUsagi dołączył do grona Moderatorów Forum. Gratulacje!
-
Twórcą treści i Naczelnym Opiekunem strony głównej został nasz nieoceniony DrUsagi, który będzie współpracował w tym temacie zarówno z Geraltem jak i Goranem.
Drodzy Użytkownicy, to forum jest dla Was - jeśli więc natkniecie się na coś wartego uwagi, coś co powinno być na forumowej stronie - piszcie do mnie na PW. Razem stworzymy ciekawsze miejsce.
DrUsagi
-
Przeglądając archiwalne wątki konkursowe zachwycają mnie Wasze talenty fotograficzne. Stąd powstał pomysł, na nową zabawę - "zdjęcie miesiąca". Zasady są proste - każdego miesiąca w nowym wątku możecie umieszczać swoje zdjęcia o tematyce ogólnokawowej. Ostatnie kilka dni każdego miesiąca przeznaczymy na głosowanie na najlepsze zdjęcia danego miesiąca. Zwycięskie zdjęcie będziemy prezentować na naszej stronie głównej. Na koniec roku spośród "zdjęć miesiąca" wybierzemy "zdjęcie roku", które ozdobi nasz forumowy kalendarz. A jeśli się uda to nowy kalendarz będzie posiadał 12 stron i na każdej będzie "zdjęcie miesiąca"!
Pozostaje tylko życzyć Wam dobrych ujęć i dużo światła! A zdjęcia z lutego wrzucamy tutaj. (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1411.0)
-
Na naszym forum rozpoczynamy właśnie cykl prezentacji pt. "Ludzka twarz biznesu". Chodzi o to, żeby w ślad za wątkami komercyjnymi nasi (i nie tylko) użytkownicy "biznesowi" zaprezentowali się bardziej osobiście - kim jestem, jak rozpocząłem moją działalność, czym się zajmuję w wolnym czasie, jakieś "real focie" z firmy czy sklepu itd. Celem jest prezentacja wypowiedzi, które przybliżą nam ludzi, którzy stoją za szyldem danej firmy. Ludzi u których wielu z nas się zaopatruje, wymienia maile, rozmawia przez telefon.
Na dzień dobry Palarnia Kawy W&A (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1401.msg37844#msg37844).
-
Mistrzostwa zakończone i już wiadomo, że:
1. miejsce: Justyna Urbańska z wrocławskiej Cafe Sztuczki
2. miejsce: Filip Ślęczek
3. miejsce: Marcin Ratyński
Gratulacje!
Wielkie brawa dla wszystkich startujących! Cieszymy się również że wśród zawodników pojawiło się kilku Forumowiczów!
(https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/s526x395/10968499_727423440699268_3678813325856437853_n.jpg?oh=5c4ee6712ebdba459d9f7c5f9723f98e&oe=558DCDCD)
-
Średnie ceny zielonej kawy spadły na najniższy poziom od prawie roku. Co prawda dla Kowalskiego niewiele to znaczy ale może uda się osiągnąć pułap cen z 2013 roku. Może dzięki temu pojawi się w Polsce więcej kawy z nieznanych dotąd plantacji.
(http://dailycoffeenews.com/wp-content/uploads/2015/02/coffee_prices_jan_2014-600x341.jpg)
Za najnowszym raportem Międzynarodowej Organizacji Kawy (www.ico.org (http://www.ico.org)).
-
Już dziś startują Mistrzostwa Polski Barista 2015, 28.02 - 01.03.2015.
(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/s720x720/10430908_1608135846066073_3048846129077670789_n.jpg?oh=4a4e89e88d2e5dc874e5ec0bcbbeab83&oe=55870DFF&__gda__=1434187763_90d259f3458be571df81754e31de7002)
Fotografia z oficjalnego FB profilu (https://www.facebook.com/mistrzostwapolskibarista) mistrzostw
16 uczestników, spośród których w twardej walce zostanie wyłoniona finałowa szóstka, a z tej szóstki wyłoniony zostanie ten jeden - Mistrz Polski Baristów 2015. Mistrz będzie reprezentować Polskę na Mistrzostwach Świata Baristów, które w tym roku mają miejsce w Seattle, w dniach 9.04 - 12.04.2015.
-
Jest nowa Mistrzyni Polski Barista 2015 - Agnieszka Rojewska. Teraz cięzkie treningi, a już niedługo mistrzostwa świata w Seattle. W dniach 9.04 - 12.04.2015 wszyscy trzymają kciuki.
(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/11038684_1615271212019203_747917636713774495_n.jpg?oh=72824da46167030f2869c2075bd1db9b&oe=554C83A1&__gda__=1434521291_66467c7c4f0cf0c84c3150e6602f5443)
A my w imieniu forum serdecznie gratulujemy!!!
-
EuroGastro to najważniejsze i nawiększe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa. Ideą targów EuroGastro jest przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Na EuroGastro obecni są przedstawiciele wiodących firm z Polski i z zagranicy, co stanowi znakomitą okazją do porównania ich oferty, a także do nawiązania międzynarodowych kontaktów handlowych.
(http://www.eurogastro.com.pl/images/phocagallery/EG2014/thumbs/phoca_thumb_l_dsc_1221.jpg)
Szansa zobaczyć i dotknąć maszyny, które chcielibyście mieć w domu.
Ekspozycja targowa podzielona jest na cztery sektory tematyczne:
- sektor wyposażenia zaplecza kuchennego
- sektor żywności i napojów dla gastronomii
- sektor kawowy
- sektor wyposażenia sal restauracyjnych i barów
Miejsce targów: Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska, ul. Marsa 56c, Warszawa
-
Ciepłych i udanych świąt wielkanocnych oraz wszelkiej pomyślności i radości w życiu zawodowym i prywatnym.
(https://lh5.googleusercontent.com/96YodxcxKS0uQdqTzDeU9-sf3W5WNOiEkR9zRVrEgtY=w833-h268-no)
Oba kawa mnożyła się wam jak króliczki.
Życzy,
Załoga WOK
-
Począwszy od 2016 roku na zawodach World Barista Championship zmienia się sprzęt. Na konkursowych stanowiskach stanie Victoria Arduino “Black Eagle” a towarzyszyć jej będą młynki Mahlkönig K30 Vario.
Zniknie też klasyczne cappuccino, a zamiast niego przygotowywać się będzie napój mleczny - czyli gorący napój na bazie espresso i mleka podany w filiżance o pojemności od 30 do 240 ml.
(http://static.red-dot-21.com/img/product/20964/default_03-02438-2014PD-1.jpg)
Więcej tutaj (http://dailycoffeenews.com/2015/03/27/major-rule-changes-announced-for-2016-world-barista-championship/).
-
Wystartowały tegoroczne zawody WBC. Nasza Mistrzyni, Agnieszka Rojewska już zdążyła się zaprezentować.
(http://img.new.livestream.com/videos/0000000004f82637/1f9c0fff-d895-41b3-b90d-38e9cb784850_640x359.png)
Kliknij aby zobaczyć jej występ. (http://tinyurl.com/plqoahj)
-
No i po mistrzostwach. Wygrał Australijczyk i zdobył tytuł 2015 World Barista Championship!
(https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/s720x720/10551455_10152917719924069_704106710864055327_o.jpg)
Pełna klasyfikacja:
1: Sasa Sestic, Ona Coffee, Australia
2: Charles Babinski, Go Get 'Em Tiger, USA
3: Ben Put, Monogram Coffee, Canada
4: Chan Kwun Ho, The Cupping Room, Hong Kong
5: Maxwell Colonna-Dashwood, Colonna & Small's, United Kingdom
6: Charlotte Malaval, Independent, France
Jak ktoś spał i nie oglądał to można sobie jeszcze popatrzeć: www.livestream.com/worldcoffee (http://tinyurl.com/mp4yc68)
WszystkoOKawie.pl serdecznie gratuluje wszystkim uczestnikom 2015 WBC.
-
Tak, tak - mamy już 2 lata!
(http://anzora.org/wp-content/uploads/2010/06/2_urodziny.gif)
Z tej okazji serdecznie Wam wszystkim dziękujemy za wkład w nasz rozwój. Dzięki Wam przestaliśmy raczkować i teraz dynamicznie rośniemy. Stajemy się tacy, jak sobie wymarzyliśmy na początku. Dziękujemy :kwiat:
Administracja Forum
PS.
Już wkrótce szukajcie konkursów urodzinowych :)
-
(http://www.slate.com/content/dam/slate/articles/arts/design/2012/05/paperclip/120521_Design_Paperclip_topimage.jpg.CROP.article568-large.jpg)
-
Rozpoczęliśmy szczęśliwie Rok Szkolny 2015/2016 więc możemy rozpocząć nową edycję naszego nieustającego konkursu na "Zdjęcie Miesiąca"!
Tym razem tematyka powakacyjna czyli "Powrót do szkoły, powrót do pracy". Jak zwykle nie jest to warunek konieczny a jedynie drobna sugestia!
(http://sp2skawina.pl/wp-content/uploads/2013/04/aparat.gif-300x300.jpg)
Weź udział... (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1963)
-
Pierwszy weekend października zapowiada się interesująco. W Kalendarzu mamy aż trzy imprezy w tym samym czasie. Szczegóły poniżej.
2-4/10/15 | Łódź | żywność i produkty regionalne | NATURA FOOD |
https://www.facebook.com/NATURAFOOD (https://www.facebook.com/NATURAFOOD)
03/10/15 | Opole | Warsztaty | Alternatywa |
https://www.facebook.com/events/443085415881645/ (https://www.facebook.com/events/443085415881645/)
04/10/15 | Kraków | Dobre jedzenie, kawa i więcej | Impreza |
https://www.facebook.com/NajedzeniFest?fref=photo (https://www.facebook.com/NajedzeniFest?fref=photo)
(https://lh3.googleusercontent.com/ZTxkTxohUahCim35vVDgzKTc2q-hJ6l-D8RXLXcEpnlEsgcthbg=w352-h528-no)
A jak ktoś do października nie wytrzyma to już we wrześniu we Wrocławiu zapraszamy na cupping i w Łodzi na warszaty
19/09/15 | Wrocław | cupping |
https://www.facebook.com/events/462009710647225/ (https://www.facebook.com/events/462009710647225/)
28/09/15 | Liga baristów | Warsztaty | Alternatywa | Łódź |
https://www.facebook.com/events/907341419330967/ (https://www.facebook.com/events/907341419330967/)
Zdjęcie pożyczone z sieci.
-
Kilka nowych produktów od Brewisty jest już dostępne bez problemu w naszym pięknym kraju - głównie wagi. A cała rodzina produktów prezentuje się następująco
(http://dailycoffeenews.com/wp-content/uploads/2015/09/brewista-family.jpg)
Zostaje tylko czekać aż pojawią się u nas brakujący członkowie rodziny.
(http://dailycoffeenews.com/wp-content/uploads/2015/09/brewista-portafilter.jpg)
Stojak na PF - idealny do ważenia zmielonej kawy
(http://dailycoffeenews.com/wp-content/uploads/2015/09/brewista-immersion.jpg)
Dripper niekapek z kranikiem
-
Na targach HOST w Mediolanie Mahlkönig zaprezentował nowe wersje swoich flagowych produktów.
Na pierwszy ogień model Peak czyli nowy K30 - 80mm żarna, precyzyjny system ustawiania grubości przemiału, panel dotykowy, kolorowy LED podświetlający wylot kawy.
(https://goo.gl/ajs1At)
I duży brat - EK43 Barista, czyli rzez jednych uwielbiany, przez innych nienawidzony. EK43 z uchwytem na PF, nową regulacją grubości przemiału oraz regulacją prędkości obrotowej żaren.
(https://goo.gl/XjKxlG)
-
Nie wszystkie eksponaty pochodzą od Iberitala, widać Faemę, Arrarex'a, WMFa i innych graczy z epoki. Iberital firma chwali się "zaledwie" czterdziestoletnią tradycją. Ale miło popatrzeć na te cudeńka.
Najpierw kawę trzeba ładnie wypalić.
Można w tym celu użyć małej maszynki:
(http://www.iberital.com/MUSEO/photos/previews/_MG_0060.CR2.p.jpg)
albo nieco większej:
(http://www.iberital.com/MUSEO/photos/previews/_MG_0120.CR2.p.jpg)
Te większe kojarzą mi się ze strojami pierwszych nurków, i ze sputnikami. Świetnie widać, że kiedyś było trudniej kontrolować proces.
Wypaloną kawę trzeba zmielić zanim ją zaparzymy.
I znów można użyć małego młynka:
(http://www.iberital.com/MUSEO/photos/previews/_MG_0031.CR2.p.jpg)
lub czegoś z kasty Tytanów:
(http://www.iberital.com/MUSEO/photos/previews/_MG_0110.CR2.p.jpg)
Potem mamy już z górki bo można zmieloną kawę zaparzyć. Na setki sposobów.
Hiszpanie jednak chyba preferowali przygotowanie pod ciśnieniem. Mniejszym:
(http://www.iberital.com/MUSEO/photos/previews/_MG_0080.CR2.p.jpg)
większym:
(http://www.iberital.com/MUSEO/photos/previews/_MG_0025.CR2.p.jpg)
ale jednak pod ciśnieniem. Dźwignia królowała, potem pojawiły się pompy, teraz chyba znów wracamy "do podstaw". Nie miałbym nic przeciwko masowej produkcji tych cudeniek:
(http://www.iberital.com/MUSEO/photos/previews/_MG_0023.CR2.p.jpg)
Więcej fotek z muzeum tutaj (http://www.iberital.com/MUSEO/fotos.html). A dyskusja w tym temacie tutaj (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2261.msg58466#msg58466).