Autor Wątek: Latte Art - coś nie wychodzi .......  (Przeczytany 9739 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Listopad 2016, 20:38:04 »
Nie wiem zatem czemu kontynuujesz temat espresso tu ;)

Ale ok, ustalmy fakty.

Używasz podwójnego sitka i pojedynczej wylewki?
18g kawy?
I parzysz z tego ~50-60ml z cremą?
O jakich ząbkach w młynku mówisz? to nie jest młynek z bezstopniową regulacją?
Jaka kawa?

Offline doll00 Mężczyzna

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Fiorenzato F64 EVO
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Listopad 2016, 21:39:44 »
faktycznie, może powinienem to przenieść do tematu espresso, bo to nijak ma się do tematu.
zaraz napiszę tam w czym problem, ale z uwagi na ilość stron w tym temacie zastanawiam się czy ktoś to jeszcze czyta....

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Listopad 2016, 21:45:58 »
Zrobił się tutaj faktycznie temat bardziej o espresso, a nie o latte art, ale teraz to już chyba mały problem :). Pamiętam, że w wątku o zakupie ekspresu było dużo podpowiedzi co i jak. Jeśli mogę zapytać to co się stało przez ten rok? Zmieniło się coś? Wcześniej miałeś to ogarnięte, a teraz to espresso jest takie wodniste i jest problem z odpowiednim doborem parametrów? Czy wcześniej też było podobnie?

Tamping nie jest zbyt delikatny? Próbowałeś to trochę mocniej ubić? Jakie wtedy będą efekty?

donkiszot,
kawa świeża Johan & Nystrom - Espresso Isola, zawsze mielona przed zaparzeniem.
Co do ząbków to pewnie chodziło o te pionowe na pierścieniu regulacji



Offline doll00 Mężczyzna

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Fiorenzato F64 EVO
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Listopad 2016, 22:14:04 »
napisałem już w temacie espresso, a jutro dodatkowo nakręcę jeszcze film z samego przygotowania espresso.

Cinello, a co do Twojego pytania to przez ostatni rok nic się wielkiego nie zmieniło i zawsze było podobnie.
Zawsze myślałem, że problem leży po prostu w rodzaju kawy, dlatego przez ten rok próbowałem różne, ale w sumie na żadnej nigdy mi nie "leciało" takim grubym i gęstym strumieniem jak na większości filmów, gdzie pokazują jak powinno wyglądać poprawne espresso.
tamping poprawiłem i efekt jest odrobinę lepszy, ale daleko temu do ideału .......


Cytuj (zaznaczone)
Co do ząbków to pewnie chodziło o te pionowe na pierścieniu regulacji

tak dokładnie chodziło mi o te ząbki, których jest na pierścieniu kilkadziesiąt i przekręcając ten pierścień regulujemy grubość mielenia.
moja regulacja mielenia w zasadzie ogranicza się do zmiany o 1 maksymalnie 2 ząbki w zależności od kawy, bo nawet po przekreceniu o jeden ząbek różnice są olbrzymie.

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Listopad 2016, 15:24:15 »
Tak mi przyszło do głowy. Przy zmianie grubości mielenia trzeba pamiętać o wymieleniu kilku gram po zmianie na młynku. Żeby w kolbie był już równy przemiał.

Kawa dobra, palenie też, a jak ją przechowujesz?  Szczelnie? 



Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka





Offline doll00 Mężczyzna

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Fiorenzato F64 EVO
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Listopad 2016, 20:07:12 »
tak, pamiętam aby zawsze po zmianie ustawień młynka wpierw wymielić kilka gram.


Cytuj (zaznaczone)
Kawa dobra, palenie też, a jak ją przechowujesz?  Szczelnie? 

w sumie kupuję w opakowaniach po 0.5kg i w całości wsypuję do hoppera.
te 0.5kg wystarcza mi mniej więcej na 10-12 dni i szczerze mówiąc mam wrażenie, że jak zostaje mi w hopperze 1/3 objętości kawy to w trakcie ekstrakcji już nie leci tek ładnie jak na początku.
czy z tego wynika, że po prostu hopper nie jest tak szczelny jak oryginalne opakowanie?
niestety ta kawa jest sprzedawana tylko w takich opakowaniach.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Listopad 2016, 20:16:48 »
Rany... Wsypujemy do hoppera tylko tyle, ile zużyjemy w ciągu dnia, a nawet tyle ile trzeba. Oczywiście że hopper jest nieszczelny. Tlen jest wrogiem nr 1, a tego jest w hopperze pełno. Jeśli trzymasz nawet świeże ziarno przez tydzień na powietrzu, to masz odpowiedź na swoje problemy z jakością espresso.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2016, 20:20:57 wysłana przez Antonio »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopad 2016, 21:15:19 »
Po otwarciu opakowania kawa się zmienia, więc po kilku dniach zmiana grubości mielenia raczej zawsze będzie konieczna.

Offline Marciano

  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Listopad 2016, 12:45:40 »
@doll00: Patrząc raz jeszcze na film, robisz dość krótki cooling flush; spróbuj może nieco więcej gorącej wody spuścić z grupy przez początkiem parzenia.

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Listopad 2016, 13:13:58 »
18g kawy na podwójne espresso. Ważysz 20g, wsypujesz do młynka tylko tyle, mielisz drobno do kolby, ważysz. 2g różnicy bo może coś w młynku zostać to sb zostaw w kolbie ile potrzebujesz. Tamping rób zawsze taki sam, ja lubię lżejszy, ale to sam musisz wyćwiczyć. Zrzucasz wodę z prysznica, ile? Kilka sekund. Kolba i dźwignia. Całość jak najkrócej. Czas około 25 sekund obj. 50 ml. Czyli ratio 2:0. ćwicz espresso, na mleko przyjdzie czas. Kawa w paczce trzymaj zwiniętą od góry, gumką zapiętą, do góry nogami. Albo w pudełku z uszczelką.




Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Listopad 2016, 13:46:36 »
@doll00: Patrząc raz jeszcze na film, robisz dość krótki cooling flush; spróbuj może nieco więcej gorącej wody spuścić z grupy przez początkiem parzenia.

W DB z Pid-em dłuższy flush nie jest konieczny.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Latte Art - coś nie wychodzi .......
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Listopad 2016, 13:59:25 »
Tylko jakieś skromne eksperymenty z temperaturą...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi