forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: audiofil w 19 Listopad 2017, 00:30:50
-
Postanowiłem trochę poeksperymentować na podwójnym sitku zmniejszyć nieco dozę-w moim podwójnym sitku w ECM Casa IV mieści się w zależności od grubości mielenia około 18 g-ja chciałem zmniejszyć dozę do 14-15 g,więc o 1 ząbek zmniejszyłem grubość i dałem ciut mocniejszy tamping.Efekt- mokre ciastko i nieco zagłębione na środku,zaś smak całkiem ok i trochę "lżejszy" Z 14,8 g kawy uzysk 37g więc niby ok ale waląc w sito 18 g po górną krawędź ciateczko było suche i ładnie wypadało ale dla mnie napar był ciut za cierpki w espresso zaś w latte ok.Czy można znaleźć złoty środek?
-
Można. Kupując nieco mniejsze sitko.
-
Chyba bez przesady. Tylko VST ma dla tych doz dwa różne sitka - takie na przykład sitko IMS (B70 2TC H24 E) ma zakres 14 do 18 gramów.
-
Jak jesteś z okolic Warszawy @audiofil to mogę Ci na parę dni wypożyczyć VST 15g i zobaczysz czy jest różnica.