Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1639617 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2184
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7905 dnia: 15 Listopad 2023, 10:00:35 »
Zaletą jednak ogromną tych obróbkowych kaw jest to, że są to tylko kawy -- bez dodatków, a jedynie ze śladami tylko naturalnych aromatów. Fajnie więc, że ten segment kawowego rynku się rozwija.

I tutaj jak dla mnie rodzi się pytanie?
Czy my jako społeczeństwo dorośliśmy do tego czegoś.
A jeżeli tak to jak sądzisz jaki to jest % tych co piją coś co nazywamy kawą bez podziału na grupy, smaki itp.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7906 dnia: 19 Listopad 2023, 19:44:01 »
Czy my jako społeczeństwo dorośliśmy do tego czegoś.
Już dawno temu :). Zresztą to sprawa wolnego rynku. Plantatorzy inwestują w fermentacje i więcej zarabiają na swoich plonach. My tutaj też lubimy egzotyczne kawy, niekawowe zgoła doznania w kawie i skłonni jesteśmy więcej za nie płacić. Większość ludzi wybierze te "naturalnie aromatyzowane" kawy spośród szeregu normalnych. Niestety, w konfrontacji z intensywnością "niekawowych" aromatów w ziarnach z nowoczesnych obróbek przegrają świetne, solidne kawy z tradycyjnej obróbki. Gorzej niestety ze środkami w portfelach naszego społeczeństwa...  :chory2:

Ostatnio zrobiłem sobie poligon doświadczalny i połączyłem co nie co. Efekty są fajne -- nie tylko owocowe, ale również czekoladowe za sprawą bardzo czekoladowej Brazylii Paranaiba:

-->> Buono, buono -- espresso buono!

I w takiej samej cenie, dwa razy więcej kawy, w tym fajny Honduras i wspomniana Brazylia:

-->> Cztery kawy za pół ceny :)

Jeśli mogę coś polecić z Eli warsztatu, to na pewno te najnowsze ziarna: Kerinci Barokah, Las Torres, Buku Hurufa, Karambo oraz zestaw Kenii...

Z zestawu zostały już tylko dwie: Kamviu i Kutere  :o. Ta ostatnia jest bombowa, naprawdę warta swojej ceny:

-->> https://mastroantonio.pl/category/?q=kenia#top
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2023, 19:49:15 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7907 dnia: 21 Listopad 2023, 16:14:32 »
Nie są w moim typie, ale wszystkim dziewczynom smakują ogromnie czekolady Marcela. Nic tylko zostać czekoladnikiem -- powodzenie u płci pięknej gwarantowane :evil:. Bo gdy ja wybieram 100% tabliczki, to im z kolei nic nie smakuje ;).

To tak na szybko, tylko część tego, co przywiozły z Jesenika: -->> Xoxolatl od Czekoladnika z Jesenika.

Przy okazji, Jesenik to miasteczko sympatyczne, jak wszystkie czeskie miasteczka, położony jest w okolicy Jeseników, po polsku -- Jesioników, całkiem poważnych gór. Z naszego Śnieżnika widać najwyższy tamtejszy szczyt -- Pradziad. Prawda, że ujmująca nazwa? Zresztą czegóż nie widać ze Śnieżnika. Czasami podobno i Alpy widać ;).

praded.jpg
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2023, 17:06:44 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7908 dnia: 23 Listopad 2023, 19:38:11 »
Cały tydzień to w zasadzie Black-coś-tam.. Jeśli chcecie jeszcze bardziej Black, to do końca piątku dajemy specjalny kod: Black2023. Działa powyżej 100zł na kawy i resztę dobytku, odejmując 10 od kwoty w koszyku.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7909 dnia: 05 Grudzień 2023, 20:20:06 »
Wkrótce w naszym sklepie dużo nowości z linii Synestezja. Jadą do nas kolumbijska Pacamara i Gesha z obróbki "mokrej drożdżowej" - bardzo soczyste, z obłędną kwaskowatością a Gesha ze wspaniałym bukietem aromatycznym pomarańczy - powinny doskonale wpisać się w świąteczny nastrój.

Jeśli pamiętacie Caturrrę z obróbki citric extended fermentation - mamy dobrą nowinę: na Święta zamówiliśmy obróbkę "mango extended fermentation".
Do sklepu powróci po rocznej przerwie bardzo owocowy "anaerob" Salvador Las Lllantas.

Do espresso: Brazilia Santa Cecilia i bardzo słodki natural z Mantiquerira de Minas.
Kawy są w drodze w busie Antonia, który musiał odebrać je osobiście z terminala pod Wrocławiem. Jedni kurierzy nie chcieli odebrać, inni dowieżć...


Palenie w czwartek. Na weekend pojawią się ciekawe zestawy upominkowe - nie tylko z kawa :-).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7910 dnia: 10 Grudzień 2023, 22:10:06 »
Jeśli pamiętacie Caturrrę

To nie Caturra lecz PURPLE CATURRA. To chyba ogromna różnica :).

Kawy już przywiozłem, zostały przez Elę pysznie wypalone, są zapakowane w słoiczki po 200g. Oprócz tych wspaniałości, zachęcam do wyboru innych, również wspaniałych kaw: Kerinci, Buku, Aurora, Gicherori, Kagumoini, Kanyi, Llantas, Las Torres, Kabyniro, Huehuetenango, Sidama itp. itd. do przelewów.

Do espresso jest spory wybór kaw Eli: trochę jasnych, trochę ciemniejszych, na pewno ciekawych. Z moich kaw do espresso polecam: Buono oraz nowe ujęcie #1 i #2:

-->> https://mastroantonio.pl/category/?q=espresso+%23#top

Te przydomki po angielsku to z piosenki. Kto zgadnie? Eee... myślałem, że google o tym nie wie:

« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2023, 22:15:21 wysłana przez Antonio »

Offline Lewic

  • Wiadomości: 79
  • Ekspres: v60, AP, Rota, automat DeLonghi
  • Młynek: MYM54 -> JE-Plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7911 dnia: 12 Grudzień 2023, 09:16:29 »
@Antonio, co z ostatnich wypałów polecasz do espresso? Wziąłbym po raz kolejny chocolate wave, ale może warto spojrzeć w kierunku innych nowości/bestsellerów. Pite solo i z mlekiem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7912 dnia: 12 Grudzień 2023, 09:20:58 »

Offline Lewic

  • Wiadomości: 79
  • Ekspres: v60, AP, Rota, automat DeLonghi
  • Młynek: MYM54 -> JE-Plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7913 dnia: 12 Grudzień 2023, 09:23:24 »
Tak podobne, że chyba rzucę kością. Na pewno będę używać Roty, ale myślę, że każde ziarenka się nadają.

Ważniejsze, żeby były proste w mieleniu. Mam młynek ręczny i miło byłoby nie mielić kilka minut. Któreś z nich są szczególnie podatne na mielenie a której oporne?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7914 dnia: 12 Grudzień 2023, 09:35:49 »
Podobnie, raczej miękkie ziarenka, w większości :).

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1066
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7915 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:50:03 »
Serdecznie dziękuję za to co znalazłem w dzisiejszej paczce   :poklon:

Kawy "mango" i "drożdżowa" pachną wielce intrygująco, szczególnie ta gesha  :pycha:

Lawendowa czekolada też niczego sobie 😉

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7916 dnia: 14 Grudzień 2023, 18:37:40 »
Ciekawe, czy mają Państwo już jakieś refleksje na temat tych nowych kaw z ciekawych obróbek.
Ja osobiscie zakochałam się w "obróbce drożdżowej", która w niczym nie umniejsza walorom sensorycznym ziaren z odmiany Gesha. Pacamara może wygląda nietypowo, ale profil tej kawy fajnie się "rozkręca" po paleniu..coraz więcej w niej slodyczy i fajnej kwaskowatości, zapach naparu też piękny.

Gesha pachnie obłędnie..jak prawdziwy flakonik perfum i nie wiem, czy nie jest lepsza od Cerro Azul z Granja Esperanza, którą kiedyś paliłam. Zachęcam załogę do pakowania kaw w świąteczne zestawy. Coś już jest, znacznie więcej pojawi się na weekend, także zestaw lawedowych kosmetyków z formy Tihany Lavender a w nim  także czekolady lawendowe od naszego przyjaciela, Marcela z Czech.. jak Święta, to Święta  :szampan:

Ciekawi jesteśmy ogromnie Państwa refleksji.

 

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1066
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7917 dnia: 14 Grudzień 2023, 18:46:31 »
Drożdżowa gesha jest super, nie wiem czy lepiej wąchać czy pić. Mango to taka owocowa bomba, że mógłbym pić filiżankę za filiżanką  :ok:

Obie pite jako bardzo świeże i tylko po jednym małym dripie, ale już nie mogę się doczekać kolejnych prób.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7918 dnia: 14 Grudzień 2023, 19:27:48 »
Super, bardzo nas to cieszy  :uklony:

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1124
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7919 dnia: 15 Grudzień 2023, 01:34:42 »
Czym w smaku różni się Pacamara od Geshy z drożdżami? ^^

Pozdrawiam,
Paweł

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi