Autor Wątek: Eureka mignion Oro Stark I rozsypywanie kawy  (Przeczytany 1841 razy)

Offline Saturn4

• Ekspres: Ascaso Duo Plus
  • Młynek: Eureka Mignion Stark
Eureka mignion Oro Stark I rozsypywanie kawy
« dnia: 19 Listopad 2023, 20:12:03 »
Cześć Forumowicze,
Szukam porady jak sobie poradzić z rozsypywaniem kawy przy młynku Eureka mignion Oro Stark. ten młynek ma niby hands free operation I widelec na kolbę jest dość wysoko (jest to taki widelc na który nakładam kolbę a nie do którego ją zakładam). Rzecz w tym że za każdym razem jak mielę 18g kawy (koszyk też oczywiście na 18g) to z górki zawsze się coś usypie. Nie ma tego dużo, ale zawsze coś. Żona mi kazała rozwiązać ten problem bo nie chcemy ścierać za każdym razem blatu.
Z tego co widzę to nie ma tam za bardzo miejsca na pierścień dozujący. Góra kolby właściwie dotyka zaczepu. Nie wiem czy zmieści się tam jeszcze pierścień. Z drugiej strony konstrukcja widelca jest taka że zakładam na niego kolbę a nie pod niego więc kubeczek też odpada:(
Na zdjęciu widać jak mocowana jest kolba. Kawa na ręczniki papierowym jest po 4 mieleniach.
Co zrobić?

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE
Odp: Eureka mignion Oro Stark I rozsypywanie kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopad 2023, 20:58:27 »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2023, 23:41:10 »
Mam taki sam młynek i pieścień wchodzi bez problemu. Uchwyt na golbę ma możliwość regulacji wysokości, wyjmij go to sobaczysz śrubkę :)

Offline DrDaniel

• Ekspres: Gaggia Classic, Melitta Aroma Fresh
  • Młynek: Eureka Mignon specialita, Timemore C3
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopad 2023, 11:40:59 »
Jeszcze jest taka opcja. Oryginalny pierścień z wycieciem, albo zamienniki

Osobiście nie mam w ogóle założonego widelca, bo korzystam z portafiltra naked. W ciągu tygodnia -dwoch nie widać rozsypanej kawy, ale mam czarny kamienny blat
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2023, 11:45:47 wysłana przez DrDaniel »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi