Autor Wątek: Dual Boiler? HX? Thermoblock? Świeżak pyta.  (Przeczytany 1186 razy)

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Dual Boiler? HX? Thermoblock? Świeżak pyta.
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopad 2023, 17:40:37 »
Ja mam uno pid od Ascaso i mocy spieniania jest ok. Jesli nowsze modele mają więcej to w ogóle super.

Ja wad nie dostrzegam - duo w pełni by zaspokoił moje wszystkie potrzeby :) mógłbym spieniać o te 40 sekund szybciej.

Offline Smakosz

• Ekspres: Kawiarka/Moka Bialetti -> w poszukiwaniu kolby
  • Młynek: Ręczny no name -> kierunek Eureka Mignon Single dose
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopad 2023, 18:55:42 »
Mnie właśnie nie zależy jakoś super na szybkości spieniania - tyle że nie wiem znów czy szybkość = lepsza jakość spienionego mleka, a tak podejrzewam ponieważ z "lufy" leci troszkę wody (w końcu para wodna) kawka

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Listopad 2023, 19:32:25 »
Mam w domu stary ascaso na bojlerze bez PID, a w biurze ekspres kolbowy za kilkanaście tysięcy, który wyleczył z chęci zmiany poczciwego staruszka na coś innnego. Piję zazwyczaj rano 2x cappu, a potem kilka rund espresso + cappu i spokojnie daje radę. Jednocześnie żałuję, że od razu nie kupiłem nieco lepszej maszyny - dzisiaj bym poszedł albo w jakiegoś DB typu profitec 300 lub ascaso steel duo po upgrade mocy spieniania mleka. O ile względy estetyczne nie skłaniają Cię ku E61, to bym odpuścił taki ekspres, zwłaszcza przy tych cenach. Trzeba iść z duchem czasu ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi