Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 60131 razy)

Offline Boby_brown

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti, Cafelat Robot, 9Barista
  • Młynek: Comandante, Baratza sette 30 ap
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #690 dnia: 26 Listopad 2023, 19:46:03 »
Co jest z temperaturą, że espresso finalnie jest ciepłe? Nie bardzo ciepłe, nie bardzo mocno ciepłe tylko ciepłe. Nie oczekuję żeby było gorące. Ekspres nagrzewam min. 20 minut. Grupa gorąca, parzy, portafilter gorący, sitko mocno ciepłe. Spuszczam przez nie wodę z grupy przez 3 sekundy i zaraz napełniam mielonką. Filiżanka gorąca, nagrzana wodą z bojlera. Łyżeczka też. Espresso po posłodzeniu i zamieszaniu - ciepłe.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2023, 19:48:24 wysłana przez Boby_brown »

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #691 dnia: 26 Listopad 2023, 20:19:48 »
Może dlatego że słodzisz espresso. :nienie:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10464
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #692 dnia: 26 Listopad 2023, 20:25:53 »
Może temperatura zaparzania za mała? To chyba typowe dla maszyn LM, że mają zupełnie inny profil niż inne, np. gorące maszyny HX.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #693 dnia: 26 Listopad 2023, 20:34:13 »
Może temperatura zaparzania za mała?
Żeby aż tak za niska to raczej by miał kwaśne espresso. kawka

Offline Boby_brown

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti, Cafelat Robot, 9Barista
  • Młynek: Comandante, Baratza sette 30 ap
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #694 dnia: 26 Listopad 2023, 20:43:17 »
Temperatura zaparzania 95°C wg aplikacji. Grupa na dotyk parzy. Espresso myślę że dobrze zaparzone: nie kwaśne, skoncentrowane, nie jest lurowate.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10464
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #695 dnia: 26 Listopad 2023, 20:47:22 »
Kiedyś mieliśmy Lineę i zawsze miałem takież wrażenie -- w odniesieniu do poprzedniej Faemy. To może być tylko wrażenie.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #696 dnia: 26 Listopad 2023, 20:51:07 »
Spróbuj zanim posłodzisz czy będzie lepiej, jak używasz dobrej jakości kawy to cukier tylko psuje smaki które dana kawa oferuje anyway. :taktak:

Offline Boby_brown

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti, Cafelat Robot, 9Barista
  • Młynek: Comandante, Baratza sette 30 ap
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #697 dnia: 26 Listopad 2023, 20:55:05 »
Może faktycznie słodzenie, a ściślej temperatura cukru + te kilka ruchów łyżeczką podczas mieszania tak obniża temperaturę? Przecież to jest tylko 40 - 50 ml cieczy.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #698 dnia: 26 Listopad 2023, 21:15:35 »
Na pewno obniża pytanie tylko o ile? Ja nigdy nie słodzę więc nie porównywałem, ale sprawdź to będziesz mądrzejszy i oświeć nas czy jest odczuwalna różnica  ;).
Nie zapomnij że smaki naparu zmieniają się podczas ekstrakcji więc i tak musisz je wymieszać w jednolitą całość filiżanką lub łyżeczką.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2023, 21:22:43 wysłana przez Artisz »

Offline Boby_brown

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti, Cafelat Robot, 9Barista
  • Młynek: Comandante, Baratza sette 30 ap
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #699 dnia: 27 Listopad 2023, 14:54:56 »
Jak bym nie sprawdził, to bym nie uwierzył. Napar tuż po ekstrakcji jest gorący, a po dodaniu łyżeczki cukru i zamieszaniu robi się ciepły. Ciekawe, że pijąc espresso w kawiarni nie miałem nigdy takich odczuć, a zawsze słodziłem. Muszę, już jako użytkownik ekspresu, wybrać się do kawiarni i sprawdzić jak to teraz będzie.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #700 dnia: 27 Listopad 2023, 14:56:40 »
Jak bym nie sprawdził, to bym nie uwierzył. Napar tuż po ekstrakcji jest gorący, a po dodaniu łyżeczki cukru i zamieszaniu robi się ciepły. Ciekawe, że pijąc espresso w kawiarni nie miałem nigdy takich odczuć, a zawsze słodziłem. Muszę, już jako użytkownik ekspresu, wybrać się do kawiarni i sprawdzić jak to teraz będzie.
👍

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #701 dnia: 27 Listopad 2023, 22:00:12 »
A nie jest to tak, że cukier rozpuszczając się pobiera ciepło?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10464
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #702 dnia: 27 Listopad 2023, 23:31:41 »
wybrać się do kawiarni i sprawdzić jak to teraz będzie.
Koniecznie :). Czyli -- generalnie lubisz gorącą, parzącą usta kawę? 

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 417
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #703 dnia: 27 Listopad 2023, 23:51:03 »
Może faktycznie słodzenie, a ściślej temperatura cukru + te kilka ruchów łyżeczką podczas mieszania tak obniża temperaturę? Przecież to jest tylko 40 - 50 ml cieczy.

Można grzać najpierw pustą filiżankę z cukrem lub cukier trzymać na podgrzewaczu
+ obowiązkowo mieszać gorącą łyżeczką, np. na kilka sekund do wrzątku (o ile cukier wcześniej sam się nie rozpuści) ;)

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #704 dnia: 28 Listopad 2023, 09:02:02 »
A nie jest to tak, że cukier rozpuszczając się pobiera ciepło?
Masz rację, proces rozpuszczania cukru w espresso dodatkowo obniża temperaturę naparu. :taktak:
"Cukier rozpuszczający się w wodzie może również wpływać na temperaturę roztworu. Zjawisko to nazywane jest „paradoksem cukrowym” i polega na tym, że podczas rozpuszczania cukru w wodzie, temperatura roztworu może nieznacznie spadać. Jest to spowodowane tym, że proces rozpuszczania cukru wymaga pewnej ilości energii, która jest pobierana z otoczenia, w tym przypadku z roztworu."
Wydaje mi się jednak że samo mieszanie łyżeczką żeby się rozpuścił i niższa temperatura cukru mają większy wpływ niż energia potrzebna do tego żeby się rozpuścił, ale wszystko to razem do kupy i mamy już nie gorące a tylko ciepłe espresso jak to kolega opisał. ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2023, 09:10:25 wysłana przez Artisz »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi