Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 314549 razy)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1458
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1830 dnia: 06 Grudzień 2023, 14:13:40 »
E61 HX bezpośrednie podłączenie do wody, przy starcie w momencie sprawdzenia czy trzeba uzupełnić wodę w boilerze (i w czasie uzupełniania jeśli trzeba) kontrolne światełko jest wyraźnie przygaszone, po pobraniu jest już ok. Gdy przełączę na zbiornik, to podczas startu (i pobierania wody) wyraźnie słychać bzyczenie (światło też jest przygaszone) i dopiero po paru sekundach woda jest zaciągana.

Kończy się pompa, coś z elektryką, czy się nie przejmować?
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2023, 14:18:09 wysłana przez kulka »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10464
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1831 dnia: 06 Grudzień 2023, 19:24:42 »
Kontolka gaśnie nieco, gdy pracuje pompa i pobierana jest woda podczas startu? To jakiś nowy objaw, nie było tak wcześniej?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1458
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1832 dnia: 06 Grudzień 2023, 19:57:19 »
Dokładnie tak. Nigdy wcześniej tak nie było.

Offline Łukasz86pl Mężczyzna

  • Wiadomości: 44
  • Ekspres: Bellezza Bellona; Hario V60; Jura Z5 gen1
  • Młynek: ZF64W; 1zpresso Q2
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1833 dnia: 19 Grudzień 2023, 09:01:37 »
Czy kawa do espresso nadaje się do przelewu? Nie pytam o najlepsze rozwiązanie, ale czy rozsądnie robić przelew z kawki z której na zmianę robię espresso :)
...wchodzący w świat prawdziwej kawy :)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 986
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1834 dnia: 19 Grudzień 2023, 09:21:37 »
Dowiesz się tylko jeśli przelejesz i spróbujesz ;)

Różne są upodobania smakowe i jestem pewien, że można by znaleźć całkiem sporo osób które by oceniły taką kawę jako lepszą niż ta przygotowana z jakichś fajnych ziarenek palonych topowo pod przelew.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 854
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1835 dnia: 19 Grudzień 2023, 09:23:53 »
Zadziała.
Jasne palenia w przelewach to domena ostatnich kilkunastu lat. Ale trzymałbym się 100% arabik. Pijam tak w pracy i często zaskakuje mnie różnica "in plus" w stosunku do espresso z tych samych ziaren.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2379
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1836 dnia: 19 Grudzień 2023, 09:27:16 »
Można też odwrotnie, jasne palenia do przelewów również zapodać do kolby, ja tak robię czasami i efekty bywają doskonałe.

Offline ikpara

  • Wiadomości: 157
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1837 dnia: 19 Grudzień 2023, 09:52:58 »
Tutaj nie ma jakiejś sztywnej reguły - co kto lubi.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6084
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1838 dnia: 19 Grudzień 2023, 14:14:01 »
Czy rozsądnie robić przelew z kawki z której na zmianę robię espresso
Zależy od upodobań, jakości ziaren i stopnia wypalenia. Jednak można spokojnie, ale ostrożnie z temperaturą zacząłbym od okolic 90 stopni można spokojnie zejść do 85 a w górę raczej nie przekraczałbym 93. Raczej mniejsze ratio niż przy jasnych kawach, czyli np. 7 g kawy 100 g wody żeby nie przeparzyć, bo ciemniej palone kawy łatwiej ekstrahują.  Japończycy bardzo często z bardzo ciemnych paleń robią, tam to dochodzą nawet do 10 g kawy na 100 g wody, a potem dodają bypass aby otrzymać preferowaną moc.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2023, 14:17:06 wysłana przez krystians »

Offline adrian. Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Sage Barista Express Impress (SES876DBL)
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1839 dnia: 19 Grudzień 2023, 15:07:40 »
Ekspres kolbowy ->
Jak odmierzacie ilość wody? Waga podstawiona pod filiżanką przy każdym espresso? Zakładam, że po ustawieniu odpowiedniego przemiału, czas ekstrakcji będzie stabilny, więc można wtedy odstawić wagę na bok i trzymać się tylko timer'a z telefonu....
Wydaje się to męczące przy każdej kawce :) Macie jakieś inne sposoby na idealne espresso?

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 680
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1840 dnia: 19 Grudzień 2023, 16:44:34 »
Jeśli zaobserwujesz w swoim procesie powtarzalność to podejście jest dobre, wagę wtedy można sobie darować.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1841 dnia: 19 Grudzień 2023, 16:48:52 »
Niestet Twoje założenia są błędne.
Kawa sie zmienia czy starzeje. Jeśli rano ustawisz, jutro wieczorem możesz potrzebować korekty przemiału. Podstawienie wagi przynajmniej na początku zabawy z espresso jest wręcz konieczne. A przy ekspresie ktory masz - niezbędne
Nie rozumiem dlaczego miałoby to być męczące. Cała operacja z waga to może sekunda dłużej? Jak to może zmęczyć?
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2023, 16:53:00 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6084
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1842 dnia: 19 Grudzień 2023, 17:21:38 »
Czy kawa do espresso nadaje się do przelewu?
Jeszcze coś takiego mi sie pojawiło dziś ns insta

Offline adrian. Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Sage Barista Express Impress (SES876DBL)
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1843 dnia: 21 Grudzień 2023, 10:02:17 »
[...]Nie rozumiem dlaczego miałoby to być męczące. Cała operacja z waga to może sekunda dłużej? Jak to może zmęczyć?

  • Stawiam wagę i umieszczam na niej filiżankę.
  • Włączam wagę
  • Podczas ekstrakcji bacznie obserwuję, by w dobrym momencie wyłączyć wodę.
  • Wyłączam wagę.
  • Przecieram ściereczką, by usunąć kilka kropli kawy.
  • Odstawiam wagę.

x3 x300 dni, w których jestem w domu i piję kawę.
Daje mi to blisko 1000 razy w roku, gdy muszę wykonać w/w sekwencję.
Wg mnie jest to męczące i szukam rozwiązań, by jakoś ograniczyć ten krok.
 

 

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2379
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1844 dnia: 21 Grudzień 2023, 10:15:45 »
To spore uproszczenie i w sumie wyjęcie z kontekstu, po jakimś czasie przecież zarówno czas ekstrakcji jak i ilość kawy e filiżance staje się intuicyjna, zapamiętujemy te dane i czujemy kiedy zakończyć ekstrakcję, ja dodatkowo mam filiżankę ze "znacznikiem" czyli punkt odniesienia (1905=30g) więc skoro to zbyt meczące czy angażujące szukaj innego uproszczenia albo musisz mieć ekspres który kontroluje wagę kawy za ciebie. 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi