Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 175444 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Lipiec 2013, 12:16:04 »
A czy dalej będzie chemex czy już coś innego? :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chemex
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Lipiec 2013, 13:47:12 »
I to dobre pytanie - co definiuje rodzaj drip'a?
Czy użyty filtr, czy użyty dripper/lejek. A może nie klasyfikować tego wcale  :P

Jak dla mnie karafka chemex'owa to zarazem część lejka jak i po prostu "szklanka" na której stoi dripper.

Piękne w tym wszystkim jest to ze tak naprawdę dziś wydaje się że nie da się już kawy w nowy sposób przygotować, a jutro okazuje się że jednak są nowe możliwości. :kwiat:
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Chemex
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Lipiec 2013, 19:05:18 »
Dzisiaj trafił do mnie Chemex i zaraz go będę testował.
Ja wolę papier jako filtr, nie przemawiają do mnie te metalowe filtry.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Chemex
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Lipiec 2013, 20:36:44 »
Jestem pod wrażeniem kawy z tego cósia.
Smak znacznie lżejszy od dripa, wyciągnięte na wierzch kwaski i podobne, goryczy też zdecydowanie mniej niż w dripie.
Te różnice w smaku pewnie głównie zasługa filtrów, ale robienie kawy w Chemexie znacznie bardziej mi teraz odpowiada niż robienie kawy w dripperze.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10629
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Chemex
« Odpowiedź #64 dnia: 11 Lipiec 2013, 07:56:40 »
No właśnie :). Ale za jakiś czas, gdy wrócisz do drippera, zdziwisz się ponownie ;).

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chemex
« Odpowiedź #65 dnia: 11 Lipiec 2013, 10:19:30 »
A ja dostałem właśnie zestaw bibuły do sączków laboratoryjnych  i zachemexowałem sobie kawę w karafce na wino.

Napój wyszedł zacnie klarowny, łagodny. Brak olejowych plamek na powierzchni kawy. Smaczne - przelewało się jakieś 4-5 min.
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10629
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Chemex
« Odpowiedź #66 dnia: 11 Lipiec 2013, 10:34:03 »
Co to za bibuły? Napisz proszę o tym :).

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chemex
« Odpowiedź #67 dnia: 11 Lipiec 2013, 11:21:40 »
Bibuła jest biała, niby cienka ale jednak nie puszcza wody jak zwykły filtr do kawy z przelewowej maszyny.

Używany w laboratorium biologicznym jako sączek. Będę maił namiary na producenta i cenę.

Z jednego arkusza wychodzą dwa filtry mieszczące w moim przypadku 28g kawy.

Na dzień dobry przelane wrzątkiem - ładnie sie do karafki przykleił. PO zasypani kawą i rozpoczęciu przelewania bałem się czy nie przerwie się, bo go nieco do środka wciągnęło. Jednak wszystko przebiegło bardzo ładnie. Filtr jest wytrzymały.
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Chemex
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Lipiec 2013, 20:03:31 »
No właśnie :). Ale za jakiś czas, gdy wrócisz do drippera, zdziwisz się ponownie ;).

Pewnie tak. ;)

Doktorze, spróbuj jeszcze może dodać drugą warstwę tej bibuły i pogrubić przemiał.
Ciekaw jestem, czy będzie duża różnica.


Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Lipiec 2013, 10:14:03 »
dostałem właśnie zestaw bibuły do sączków laboratoryjnych
A konkretnie to jakich sączków użyłeś. Ze dwa miesiące temu testowałem sączki laboratoryjne jakościowe średnie, porównywałem je z filtrami Hario. Okrągłe, składałem je na wzór filtrów Chemexa. Napar z sączków laboratoryjnych wyszedł gorszy niż z Hario. Winne akcenty, obecne w tamtym singlu, były znacznie słabsze. Kawa była łagodniejsza, delikatna i pozbawiona goryczy, chociaż ekstrakcja trwała sporo dłużej. W Hario, przy tak długiej ekstrakcji, gorycz byłaby spora. Według mnie, ten mój laboratoryjny sączek jest za dokładny, za dobrze filtruje, dużo zatrzymuje dla siebie. Bezsporną zaletą jest brak goryczy, nawet przy długiej ekstrakcji. Kawa nie była zła, ale gorsza niż z Hario. Pozbawiona wyrazu, płaska, mniej drapieżna i charakterystyczna.
Mam jeszcze inne sączki laboratoryjne, odpowiedniki Whatmana czy jakoś tak, jeszcze ich nie próbowałem.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chemex
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Lipiec 2013, 12:55:53 »
Konkretnie użyta była ta bibuła.

Oni mają na stronie również inne rodzaje - jednak dla większości nie ma specyfikacji.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Lipiec 2013, 14:07:34 »
Taka specyfikacja niewiele mi mówi, dokładniej nic. Myślałem o określeniu w rodzaju - sączek ilościowy średni czy coś takiego. Sączek, którego użyłem - jakościowy średni, jest dla mnie za dokładny, za dużo zatrzymuje. Muszę załatwić sączek bardziej przepuszczalny, o większych porach. Nie wiadomo dlaczego nazywany sączkiem laboratoryjnym miękkim. Kieruje mną tylko ciekawość. Na lepszą czy porównywalną do filtrów Chemexa czy Hario jakość naparu nie liczę.

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Chemex
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Lipiec 2013, 15:27:20 »
Jakie filtry będą lepsze do karafki-niby-chemex?
http://swiezopalona.pl/products/filtry-do-chemex-glass-coffeemaker takie? Czy te większe na "6-8 filiżanek FC 100"




Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chemex
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Lipiec 2013, 15:45:34 »
Te większe będą bardziej wystawać z karafki i trzeba bardziej uważać żeby nie przedobrzyć z ilością kawy i wody. Obecnie nie nalewam więcej niż 1cm ponad krawędź karafki, I nie sypię więcej niż 28g kawy.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Lipiec 2013, 15:48:53 »
A nie ma problemu z zapadaniem się filtra? Dobrze się przykleja do brzegów? Trzyma się?
Bo jeśli miałby tendencje do zapadania się, to te większe pewnie dałoby się wywinąć na lewą stronę (oczywiście to co wystaje ponad) i ewentualnie przytrzymać jeszcze recepturką.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi