forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Psyche w 10 Październik 2020, 17:51:46
-
Witam, którą lavazzę polecacie? Najlepsza dla was? Głównie do kawiarki i espresso.
-
chyba mało czytałeś to forum ;)
-
Nikłe szanse, że ktoś na forum robił jakieś porównania Lavazzy, tu raczej szukamy lokalnych palarni i próbujemy ich wyrobów. :)
-
A ja dobrze wspominam Pienaromę jeszcze zanim zacząłem kupować ziarenka w palarniach. Ale swoje kosztuje, to nie jest Tchibo za 15zł/kg. :mrgreen:
-
raczej szukamy lokalnych palarni i próbujemy ich wyrobów.
Jeżeli z lokalnych to z czego zacząć przygodę? Może coś na początek podobnego do lavazza. Bo jak będzie za duża różnica to żebym szoku nie dostał 😉
@K3 dzięki, przy okazji spróbuję
-
Moja ulubiona Lavazza to Nessuna (https://translate.google.com/#view=home&op=translate&sl=it&tl=pl&text=nessuna)* (ita.), polecam. Wiele współpracujących z forum sklepów taką oferuje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Jest niesamowita.
-
Ja bym zalazł jakąś doświadczoną palarnię lub kilka i podpytał co mają z bardziej klasycznych paleń. Opowiadając jakie smaki lubi się w kawie. Myślę że jakieś mieszanki do espresso będą dobre na początek. Popróbować sobie klasycznych kaw, na których bazują takie mieszanki Brazylia, Gwatemala, Honduras, Meksyk, Indie, tego typu kawy na początek będą łatwe do przyswojenia. Jednak nie bałbym się spróbować czegoś zupełnie innego np. kawy z Etiopii, Kenii czy Indonezji.
-
Jak na razie popatrzyłem oferty mastroantonio, eurocafe, manufaktura kawy. Chyba zacznę od eurocafe (podobają się etykiety ) . Może na początek Extra selekt? Czy coś innego?
-
Z Euro Cafe znam dobrze kawy, bo odwiedzam ich dość regularnie. Extra select to taka mieszanka idące w kierunku włoskiej klasyki z dodatkiem robusty. Bardzo fajną mieszanką jest też Polish Horse i Sava Mala. Bardzo dobra i niedroga jest Gwatemala Oro, a jakbyś chciał coś bardziej winnego spróbować to Indie Jumboor Natural.
-
@krystians dzięki. Jeżeli Extra selekt jest bardziej klasyk włoski to od niego zacznę, a dalej po kolei z twojej listy :D
-
A tak z ciekawości, czy jest lavazza do metod przelewowych?
-
Ja bym zalazł jakąś doświadczoną palarnię lub kilka i podpytał co mają z bardziej klasycznych paleń.
Nie wykluczał bym też polskich palarni mimo, że mniej doświadczone. Ale faktem jest, że o dobre ciemne palenie na naszym rynku trudno.
-
Ja zbyt ciemne palenie nie za bardzo lubię (bardziej mój żołądek nie lubi) dlatego mniej więcej Oro mi pasowała
-
Ja Lavazzę to tylko w pracy, bo akurat taką przywożą, a nie mogę szefa namówić na zmianę
W domu natomiast nie za bardzo mi odpowiada bo jest mega tłusta i mi ekspres zalepia (mam automat).