Autor Wątek: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]  (Przeczytany 114924 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #255 dnia: 09 Sierpień 2018, 17:34:48 »
Jest szybciej i widowiskowo różnie ;)

Online wjp

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Europiccola, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #256 dnia: 10 Sierpień 2018, 09:19:34 »
A czy ktoś z forumowiczów posiada Dripster Cold Brew Dripper?   https://swiezopalona.pl/produkt/3045/Dripster-Cold-Brew-Dripper


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #257 dnia: 10 Sierpień 2018, 13:38:02 »
Mój pierwszy raz z PuckPuck mam za sobą, choć w sumie może nie do końca bo spijam jego efekty.

Niestety nie mam pod ręką AP, nie chciało mi się po niego jechać, więc zainstalowałem PP z butelką na dolnej części Gabi. Kapało sobie to chyba ze 3-4 godziny. Woda w butelce była najpierw schłodzona w zamrażalniku. 30g kawy zmielonej tak jak pod 19g przelew z Gabi. Wody 500ml. Nie używałem krążka z dziurkami od PP.

Błąd 1 - zapomniałem odpowietrznik w butelce zrobić, przez pierwsze kilkadziesiąt minut prawie nic nie kapało. Pomogła pinezka ;)

To co nakapało pachnie obłędnie, smakuje równie dobrze jak wersja na ciepło, może ciut więcej goryczki ale jest fajnie słodko i owocowo.

LMWDP #469

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #258 dnia: 15 Sierpień 2018, 19:20:15 »
Mogę potwierdzić, u mnie pierwsze 'parzenie' również wyszło zaskakująco pysznie. Etiopia Guji czyściutka, gładka, morelowa, z nienachalną chmielową goryczką.  :ok:

30g/500g woda z lodem
Aero nie pasował na ten dzbanek, więc dałem v60 w roli lejka.


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #259 dnia: 16 Sierpień 2018, 00:00:04 »
Wiadomo jaki był czas przekapywania?

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #260 dnia: 16 Sierpień 2018, 08:10:11 »
Niecałe 3 h.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #261 dnia: 28 Luty 2019, 10:03:21 »
Koledzy i koleżanki jakie polecacie gotowe urządzenie ? Chciałbym to zostawić w lodówce na noc i niech się skrapla. Najlepiej żeby było szklane, porcelanowe, stalowe, nie plastikowe.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #262 dnia: 28 Luty 2019, 10:10:51 »
Duży frencz press (od razu mamy praskę do filtrowania) jest uniwersalnym zakupem.
Lub cokolwiek tego typu za 5-10pln, potem przelewamy przez v60 i voila:

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #263 dnia: 28 Luty 2019, 10:37:41 »
Kiedy chce szybciej, używam Dripstera i do wody dodaje kostki lodu. Trzeba pilnować bo po jakimś czasie zaczyna wolniej się skraplać. Dolne naczynie jest szklane, natomiast góra już jest plastykowa. Czas przygotowania to około dwóch i pół godzin.



Do przygotowania Cold Brew czasem korzystam z bidonu do herbaty, szczelnie się zamyka tak że inne zapachy z lodówki nie przechodzą. Najbardziej mi podchodzą krótsze maceracje, 6-7 godzin, tak że kawę stawiam do lodówki późnym wieczorem. Dzięki podwójnym ścianką, niższa temperatura kawy się utrzyma dłużej i wystarczy wyciągnąć koszyk z fusami a bidon zabrać do pracy. 




Offline orangina

  • Wiadomości: 121
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID, Chemex, Bialetti, V60, Kalita Wave, Aeropress
  • Młynek: Ascaso i-2 mini, Comandante, Niche Zero
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #264 dnia: 28 Luty 2019, 12:36:42 »
Używam szklanego słoika i v60 z filtrem od chemexa. Cold brew nie wymaga sprzętu poza młynkiem.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #265 dnia: 28 Luty 2019, 15:01:55 »
A ile czasu Ci się to przelewa ? Mam kalite i phina. Mielicie tak jak pod drip ?

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #266 dnia: 28 Luty 2019, 15:49:28 »
Dzisiaj pierwszy raz próbowałem domowego CB, te sklepowe każdy wie jakie są, mogą odstraszyć.
Do większego Mizudashi (1 litr) wsypałem 70 gram średnio palonego blendu Brazylia-Peru, do małego (600 ml) 40 gram jasnej Kenii Nouma.
Jako, że dla mnie to nowość, obawiałem się większego stężenia, ale raczej niepotrzebnie. Następnym razem spróbuję 75g i 45g.
Po zdjęciu wieczka mniejszego naczynia unosił się owocowy zapach i tak samo smakował, jakbym miał porównać, to do efektu picia herbatki "owoce leśne", przeplata się tyle owoców.
Z większego brata aromat już nie był taki intensywny, w smaku czuć było tą poważną dymną nutę, tytoń wchodzący w karmelową słodycz, na myśl przychodzi jakiś film gangsterski.
W obydwu nie ma żadnego dziwnego posmaku, goryczy czy czegoś denerwującego, jest po prostu smacznie, aż chce się usiąść i delektować każdym małym łykiem.

cold.png
¯\_(ツ)_/¯

Offline Filip.S

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: Przelewy
  • Młynek: Ręczny
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #267 dnia: 21 Czerwiec 2019, 12:35:23 »
Uważnie przeczytałem cały wątek i nie zauważyłem żeby ktokolwiek miał podobny problem. Ma ktoś pomysł co robię źle? Grube mielenie (F64e), 50g/1l, 24 godziny macerowania w lodówce (co parę godzin obracam butelkę żeby więcej smaczków Etiopia oddała). Kiedy próbuje potem przelać przez V60 to praktycznie zapycha filtr całkowicie - kapie dosłownie kropla co kilka sekund 😧 Oczywiście nie wlewam z całym „gruzem” tylko wstępnie przefiltrowaną przez szmatkę. Nie wiem o co kaman... 🤔

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #268 dnia: 21 Czerwiec 2019, 13:15:36 »
Ja przed przelaniem moczę filtr pod zimną wodą.

Może kwestia filtrów? Bo do V60 są różne.
Spróbuj może zmielić grubiej i krócej trzymać 8-12h. W tym czasie mam lepsze efekty niż powyżej 12h.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #269 dnia: 21 Czerwiec 2019, 13:38:54 »
Tak niestety jest. Pył uniemożliwia przepływ, zwłaszcza że od razu trafia na ścianki filtra. Zwykle pył opada na dno naczynia po paru godzinach, ale jeśli przed wylaniem maceratu wymieszasz go znowu, to nie dziw się, że jest jak jest.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi