Autor Wątek: Underdevelopment  (Przeczytany 17714 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Underdevelopment
« dnia: 09 Marzec 2015, 06:50:18 »
Pewnie nie do tego miał służyć niniejszy dział, ale warto poczytać to, o czym ostatnio głośniej. Sądzę, że mnóstwo naszych kaw na początku naszego palenia miało ten syndrom "niedorobienia" czyli po angielsku underdevelopment. Warto poczytać Matta Pergera :).
http://baristahustle.com/lets-talk-about-roasting/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marzec 2015, 07:00:29 »
Z czego wynika to "niedorobienie":
- braku zrozumienia procesu?
- braku pełnej kontroli nad procesem?
- zmiany filozofii palenia?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marzec 2015, 07:07:20 »
Cała sztuka polega na tym, by ziarna palić równomiernie, od powierzchni w głąb ich treści. Często się zdarza, że ciepło nie dociera w pełni do sedna, do środka ziarna. Wtedy mamy "rozwinięte", "wypalone" na zewnątrz, a w środku niedopalone, niedorozwinięte, półsurowe tkanki palonej kawy. Matt Perger o tym pisze w swoim artykule.

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marzec 2015, 13:09:16 »
Rozumiem, że pojawiły się wątpliwości odnośnie nordyckiego stylu palenia kawy?
Pamiętam, że kiedyś dużo nauczyłem się z artykułów w Roast Magazine o wspólnej nazwie "Ruling the roast" i te same treści były tam poruszane. Idąc za radą Willema Boota kroiłem nawet ziarna ostrym nożem na pół by sprawdzić ich równomierność wypalenia. Nie pamiętam gdzie to przeczytałem (Tim Wendelboe lub Jim Schulman) ale cała tajemnica równomiernego palenia jasno do dripa (dla uproszczenia ziaren hard bean) polegać miałaby na tym by tak manipulować temperaturą ET by fazę suszenia przejść w miarę szybko (wznosząca się linia BT) i tak zmienić ET by ziarno weszło w pierwszy crack przy wypłaszczonej krzywej BT tak by dać ziarnom czas na development.
A może nie o to chodziło?

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marzec 2015, 20:29:00 »
Tak na szybko: ostatnio trafiła mi się kawa z polskiej palarni co do której sam miałem wątpliwości czy jest brawurowo jasno wypalona czy też jednak źle wypalona. Co powiecie na tez zdjęcia (w różnym świetle tak by uchwycić kolor ziaren ale i tak jest jaśniejsza niż na zdjęciach)



I mała podpowiedź co do palarni:



Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marzec 2015, 20:44:36 »
O "tajemnicach" jasnego wypalania możesz przeczytać np TU. Co do palarni, nie wiem

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marzec 2015, 20:55:07 »
@zamek - java?
LMWDP #469

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marzec 2015, 20:57:27 »
Java? Smakuje jak zboże?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marzec 2015, 21:22:22 »
Jakiś ślad cracku widać, ziarna wyglądają ok, ale nie widać co w środku. Jeśli to Java, to oni mają dość specyficzny, dyskusyjny piec.

Goran, specjalnie dużo o tym Boot nie pisze... ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2015, 21:27:18 wysłana przez Antonio »

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marzec 2015, 21:23:11 »
Kolumbia Santa Isabel, smakuje jak wywar z ryby ? Co wygrałem ?  :mrgreen:

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marzec 2015, 18:52:40 »
Tak, Java Kolumbia Santa Isabel. Ktoś to pił? Nie wiem, dziwnie pachnie, jakby wilgocią i w smaku bez smaku. Poprosiłem o wymianę - zobaczymy co mi odpiszą.
Tak wygląda (słaba jakość - robione smartfonem):



« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2015, 18:55:18 wysłana przez zamek »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marzec 2015, 21:00:38 »
Zamku, czym to pociąłeś? :) Faktycznie trochę jakby zielone w samym środku?

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marzec 2015, 21:20:45 »
Przykładasz ostry nóż i uderzasz nasadą dłoni. Voila!
Java jest ok, to pewnie wypadek przy pracy.

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marzec 2015, 21:21:50 »
Java jest ok, ale zdarza im się lekko surowe kawy do filtrów wypalić i ogólnie jestem zdania, że na ich espresso można polegać, za to z filtrami jest loteria dosyć.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Underdevelopment
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marzec 2015, 21:46:01 »
Ciekawe na czym polega ten wypadek?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi