Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 164818 razy)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #780 dnia: 08 Kwiecień 2022, 21:43:24 »
Jaki jest orientacyjny koszt zadowalającego systemu filtrującego i reduktora przy stałym podłączeniu?

skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #781 dnia: 08 Kwiecień 2022, 21:56:35 »
Jaki jest orientacyjny koszt zadowalającego systemu filtrującego i reduktora przy stałym podłączeniu?
Tak orientacyjnie dla BWT to:
Węże, prostki, zaworki, trójniki...............................250zł
Głowica do filtra..............................................350zł
Przepływomierz (nieobowiązkowy ale zalecany)...................350zł
Kranik do wody pitnej........................................od 50zł - lub bateria trójdrożna zamiast kranika od 350zł
Montaż (samodzielny)........................................bezcenny :D
Filtr-wkład................................................do 1000zł

Wkład filtra to tak naprawdę największy i jedyny koszt eksploatacyjny. Zużycie zależy od twardości wody.

Reduktora nie mam, nie jest u mnie potrzebny. Ciśnienie u mnie mieści się w przedziale 3-5. Takie wahania nie powodują zmian w ciśnieniu ekstrakcji na Biance. Jeśli ktoś ma jednak ekspres z preinfuzją wodociągową to będzie to wyglądać u niego inaczej.

Dla Brity koszty są podobnego rzędu...

Jeśli zmienimy mieszkanie/dom to przepływomierz i głowice spokojnie możemy ze sobą zabrać. Węże, prostki, głowice mogą już nam nie pasować...
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2022, 22:01:12 wysłana przez skansen »

Offline kyeelt

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP MN Poprzednio: La Pavonii Europiccola
  • Młynek: Ceado E37J Poprzednio: Barazza Sette 270
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #782 dnia: 08 Kwiecień 2022, 22:27:43 »
Żarnik nie lampa, a nawet gdyby to z oczka wodnego raczej się nie pije
za żarnikami są  lampy

nic nie stoi umiescić żarnik nad wodą wtedy kontaktu brak :D

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1127
  • Ekspres: LA Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #783 dnia: 08 Kwiecień 2022, 22:43:35 »
Od wielu lat korzystam z osmozy (bez zbiornika z pompą i membraną 400 gdp) plus mineralizator i redox.
Zero kamienia, świetny smak wody, dobre pH. Koszt ok 1,5k.
Jak czytam od czasu do czasu, że „osmoza” do ekspresu jest bee….
To mam wrażenie że ktoś postradał zmysły lub ma w tym interes.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2022, 22:46:52 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #784 dnia: 08 Kwiecień 2022, 23:09:18 »
Jak czytam od czasu do czasu, że „osmoza” do ekspresu jest bee….
To mam wrażenie że ktoś postradał zmysły lub ma w tym interes.
@Jarku a może lepiej wziąć byka za rogi i obalić argumenty hejterów? Nikt w tym wątku nie pisał, że osmoza jest bee.
Mam BWT Bestmax Premium m.in. dlatego, że miałem mało miejsca. Potrzebowałem też odpowiedniego ciśnienia/wydajności do bezpośredniego podłączenia ekspresu. Z tego co czytałem w RO może z tym być problem. Zbiornik pośredni też niezbyt mi się podoba-tak samo jak zbiornik w ekspresie. Nie chciałbym jednego zbiornika zamieniać na inny...

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1127
  • Ekspres: LA Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #785 dnia: 08 Kwiecień 2022, 23:37:37 »
Napisałem ogólnie.
Nie mam zbiornika, tylko pompę i wydajną membranę. 1,1l / min.
Większość forumowiczów nie ma bezpośredniego podłączenia do wody.
Dla tych osób tak jak dla mnie dobra osmoza jest rozwiązaniem.
Dobrym rozwiązaniem.
Poza powyższym, nie kupuję wody w butelkach PET od 17 lat.
Mam znakomitą wodę do picia, do ekspresu i gotowania (z pominięciem mineralizacji, dwa kraniki)

« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2022, 23:40:50 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #786 dnia: 08 Kwiecień 2022, 23:52:17 »
Dyskusja nie była o filtracji wody a o jej psuciu się gdy pozostaje ona w zbiorniku ekspresu. Czy będzie ona z RO, z BWT czy z innego "cudownego" systemu oferowanego w ramach MLM to nie ma znaczenia. Woda stojąc będzie się psuć...

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #787 dnia: 09 Kwiecień 2022, 09:55:49 »
Ja polecam zmiękczacz DVA

Ło Panie, taka wielka bańka, gdzie ja to postawię :) Raczej chyba czegoś mniejszego bym szukał. Ale dziękuję :)

nic nie stoi umiescić żarnik nad wodą wtedy kontaktu brak

Brak również przykrycia zbiornika co skończy się większym zanieczyszczeniem niż wcześniej. I tak, można dłubać, ale druciarstwo w nowym ekspresie? Nie wspomnę już o nadal nierozwiązanej kwestii fotodegradacji plastiku. Temat sterylizacji żywności to nie jest coś co chce się samemu robić "na oko i chłopski rozum" :) Zostawmy już to UV, nikt i tak nie będzie tego robił.

Tak orientacyjnie dla BWT to:

Dzięki bardzo za podsumowanie  :ok:
Pytanie brzmi - który to system opisujesz? Bestmax? Bo zupełnie jestem zielony w tych filtracjach przepływowych i nawet nie wiem czego szukać :)

I jeszcze coś takiego:
- co z takim filtrem jak są jakieś prace kanalizacyjne? czasem w blokach zdarza się, że coś tam robią i potem leci niemalże czarna woda przez chwilę, co jak mi to w filtr poleci?
- a jak wyłączają wodę to nie ma kawusi? czy da się to jakoś obejść?

PS - czy otwór w blacie musi być bezpośrednio pod wejściem wody do ekspresu? czy jest miejsce żeby pociągnąć wężyk pod ekspresem do otworu?

Offline kyeelt

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP MN Poprzednio: La Pavonii Europiccola
  • Młynek: Ceado E37J Poprzednio: Barazza Sette 270
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #788 dnia: 09 Kwiecień 2022, 11:55:21 »
Temat sterylizacji żywności

na szczęście woda do espresso zawsze około tych 90 st. ma ;)

skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #789 dnia: 09 Kwiecień 2022, 11:55:26 »
Pytanie brzmi - który to system opisujesz? Bestmax?

Opisałem ogólnie water+more, głowice BWT besthead i bestflex pasują do wszystkich standardowych  filtrów z linii water+more.
Sam używam BWT Bestmax Premium.

I jeszcze coś takiego:
- co z takim filtrem jak są jakieś prace kanalizacyjne? czasem w blokach zdarza się, że coś tam robią i potem leci niemalże czarna woda przez chwilę, co jak mi to w filtr poleci?
- a jak wyłączają wodę to nie ma kawusi?


Jak nie ma wody to niestety nie ma kawy. Ale to tak samo jak z prądem... Nie wiem jak ewentualne prace wpłyną na filtr, na pewno nie nadaje się on do skażonej wody. Jest w nim jednak filtracja wstępna i jakieś niewielkie paprochy zatrzyma.

czy otwór w blacie musi być bezpośrednio pod wejściem wody do ekspresu? czy jest miejsce żeby pociągnąć wężyk pod ekspresem do otworu?
To jest dobre pytanie. Ja mam otwór za ekspresem, przy samej ścianie. Ale to wiercił jeszcze poprzedni właściciel... Jakbym teraz wiercił typowo pod Biankę to zrobiłbym otwór pod nią. U mnie tym otworem idzie woda, odpływ tacki i zasilanie (ekspresu, młynków, lightboxa)...

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #790 dnia: 09 Kwiecień 2022, 13:43:55 »
DVA 8L ma 40 cm wysokości

W sumie... zdjęcia jakoś mnie zmyliły, wydawało mi się, że ta DVA to jak bańka od mleka, a BWT jak ogórek ;) Ale porównanie rozmiarów pokazuje podobną wysokość (średnica tylko prawie dwa razy większa).

na szczęście woda do espresso zawsze około tych 90 st. ma

Zwłaszcza ta w zbiorniku... przecież o tym rozmawialiśmy, takie był problem - mikrobiologia w zbiorniku, a nie w filiżance.


Sam używam BWT Bestmax Premium

Tak myślałem właśnie, dzięki. Fajne zestawy startowe są na Amazonie, ~1k, albo Brita. Pewnie któryś z tych bym wziął.
A do czego przepływomierz? Żeby liczyć ile wody poszło żeby wiadomo było kiedy wymienić? Czy coś jeszcze daje?


Ja mam otwór za ekspresem, przy samej ścianie

I tak właśnie chyba bym zrobił. Bo gdybym miał nie mieć ekspresu (nieprawdopodobne), mieć inny/w innym miejscu (mniej nieprawdopodobne) albo się przeprowadzić to pewnie lepiej żeby dziura została pod ścianą a nie na środku.
Kusi mnie to podłączenie, ale ekspres stoi na kompletnie drugim końcu kuchni niż zlew i przyłącza wody, musiałbym za wszystkimi szafkami i za kuchenką ciągnąć. Muszę to przemyśleć jeszcze.

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #791 dnia: 09 Kwiecień 2022, 18:42:06 »
Drobnoustroje są wokół nas, wszędzie. Niekoniecznie w wodociągach. Stojąca woda staje się środowiskiem do życia.

Dzięki kontaktom z drobnoustrojami człowiek na wiele chorób się uodpornił. Absolutna sterylność, jak zresztą każda skrajność,  jest błędem;  lepszy jest rozsądny środek.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #792 dnia: 10 Kwiecień 2022, 10:56:45 »
Zmieniając trochę temat, chciałbym Was zachęcić do eksperymentu.
Dużo mówi się o preinfuzji jasno palonych kaw, jednocześnie wiele razy czytałem, że ciemne mieszanki espresso nie są wdzięcznym tematem do takich działań. Ale wymyśliłem sobie, że to sprawdzę, w dosyć ekstremalnej wersji.

Materiałem roboczym była Ariadna. Większość z Was ją zna.
Zacznijmy od mielenia - musi być ono wręcz absurdalnie drobne. W celu zobrazowania:
- w mojej EMS z modowanym pierścieniem mam skalę 0-10
- używalny zakres dla espresso to ok 4,2-5
- zdławić ekspres daje się od ok ~3,5
- do tej metody mielić trzeba na ok 1,5-2

Schemat parzenia:
- wajcha na ok godz. 9
- czekanie powoli aż ciastko nasiąknie
- ciśnienie powoli zaczyna się budować, jak tylko wskazówka manometru drgnie to skręcam przepływ na minimum (ok 25s od startu)
- w okolicach 1 bara na dnie sitka pojawiają się mini czarne plamki, nie dopuszczam do sformowania kropel tylko zamykam przepływ całkowicie (ok 35s od startu)
- zostawiam bez przepływu na preinfuzję na ok 20s (czyli razem już ok 55s od startu)
- powoli zwiększam przepływ spokojnie budując ciśnienie, dojście do 9bar zajmuje ok 10s, w okolicach 3bar zaczyna kapać (65s od startu)
- jeżeli mielenie nie było absurdalnie drobne to tu wszystko przeleci jak z cebra
- spokojny wypływ przez ok 10s pozwala uzyskać mniej więcej połowę zakładanej kawy (75s od startu)
- skręcanie przepływu aż do jego zatrzymania daje drugą połowę szota i zajmuje ok 15s
- całość trwa ok 85-90 sekund i daje standardowe ~40g naparu z 18g kawy

Po co? Nie jestem dobry w opisywaniu smaków, więc podsumuję tylko tak - kwasowości w Ariadnie prawie nie ma i tutaj oczywiście też nie, brak jakichkolwiek nut gorzkich, brak w ogóle w sumie wszystkiego... oprócz czekolady :) Albo inaczej - czekolada jest tak intensywna, że przykrywa wszystko inne. Gdybym sam tego nie zrobił tylko ktoś dał mi do spróbowania to bym nie uwierzył, że to nie jest zaprawione jakąś odrobiną syropu smakowego albo dodatkiem prawdziwej czekolady ;)
Zachęcam do eksperymentów.

Offline arizonaoov Mężczyzna

  • Wiadomości: 179
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #793 dnia: 10 Kwiecień 2022, 15:07:15 »
No nie, ja w zasadzie każdą kawę któa mi smakuje (średnio do ciemno palonej) robię tak:
1. Wajcha między oczy do ok. 8-10s - zacznie rosnąć ciśnienie
2. Wajcha na 3/4 otwarcia na ok. 2-4s- zaczyna się pocić sito i tworzą pierwsze krople
3. Full otwarcie do około 30-35s całej ekstrakcji

Najczęściej robię 16-16,5g ziarna do 40g naparu.

Offline kyeelt

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP MN Poprzednio: La Pavonii Europiccola
  • Młynek: Ceado E37J Poprzednio: Barazza Sette 270
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #794 dnia: 10 Kwiecień 2022, 15:08:58 »
Czytając opis nasunęło mi się że złożona zabawa Bianką to nieumiejętne użycie europiccoli  ;)

Następna u mnie będzie dźwignia :taktak:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi