Sprężyna sama profiluje.
Po to się jej używa, aby zapewnić powtarzalny proces parzenia.
Można się ze sprężyną siłować, ale nie ma to większego sensu.
W przypadku ekspresu ze sprężyną sterujesz procesem parzenia tylko regulując przemiał i co za tym idzie zmieniając czas perfuzji.
W przypadku ekspresu bez sprężyny, musisz samodzielnie utrzymywać ciśnienie ekstrakcji i tworzyć własny profil ciśnienia. Ale, większość osób przynajmniej zaczyna od klasycznego profilu sprężyny:
w La Pavoni robisz preinfuzje na niskim ciśnieniu, ekstrakcje na wysokim, finisz na niższym
Sprężyna : +powtarzalność, +łatwość obsługi, - cena
Ręczna: +cena, +możliwość eksperymentów z profilami, -powtarzalność, - łatwość obsługi
Do tego dochodzą inne czynniki. Najczęściej grupy ze sprężyną są masywniejsze, co pociąga za sobą -dłuższy czas nagrzewania, +wyższą powtarzalność jeżeli chodzi o profil temperatury zaparzania.
Są jeszcze maszynki w pełni manualne, typu Robot, tańsze bez bojlera. Jeżeli komuś chodzi o zabawę, to ma jeszcze większe możliwości, bo może sterować jaką temperaturą wody zalewa kawę w komorze parzenia.