Autor Wątek: Long black - maksymalne rozcienczenie espresso  (Przeczytany 2161 razy)

Offline philly

  • Wiadomości: 70
Long black - maksymalne rozcienczenie espresso
« dnia: 10 Grudzień 2017, 09:38:04 »
W jakim stopniu mozna rozcienczyc espresso do long black tak, aby nie byla to "lura"? Spotkalem sie z proporcjami objetosci espresso do wody 1:1 lub 1:2. Czy przy rozcienczeniu 1:3 bedzie to jeszcze w miare mocna kawa?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Long black - maksymalne rozcienczenie espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudzień 2017, 09:50:04 »
To zależy od kawy i od progu definicji lury.

Spotkałem kiedyś pana, który do pojedynczego espresso dodawał 370ml wody i mówił, że pyszne.

Offline MałaCzarna

    • Lokalna Palarnia Mała Czarna
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 63
    • Palarnia Mała Czarna
  • Ekspres: Nuova Simonelli Aurelia T3
  • Młynek: Fiorenzato 64evo 2x, Rancilio, Commandante, Mahlkonig Kenia
Odp: Long black - maksymalne rozcienczenie espresso
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudzień 2017, 10:24:40 »
Podstawą dobrego "long black" jest dobre, zbalansowane doppio. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepsze proporcje to doppio o masie 36 - 40 g i 150 - 170 g wody. Fajnym mykiem jest filtracja espresso przez dripper typu hario. Wlewamy doppio, dolewamy 50 g wody, filtrujemy do ok połowy, dolewamy kolejne 50. Jak się przefiltruje do naparu dolewamy 50 - 70 i gotowe. Ta metoda daje ciekawe efekty z szocikami parzonymi z singli.

Pozdrawiam
Mateusz

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Long black - maksymalne rozcienczenie espresso
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudzień 2017, 11:08:06 »
Kiedyś znalazłem cos takiego, ale nie testowałem w praktyce.
23ideal_americano_1.jpg

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi