A to nie jest tak że efekt zależy od tego kto obsługuje narzędzie?
No właśnie, to jest podstawowa rzecz pomijana w tym całym marketingowym gadaniu. Na ile normalny użytkownik wykorzystuje możliwości młynka i na ile samo działanie młynka jest w stanie wpłynąć na poprawę zaparzania kawy?
Zróbmy więc krok w tył i popatrzmy w inną stronę.
Załóżmy że orientacyjnie:
- Najgorszy młynek z dziurawymi żeliwnymi żarnami - znajoma dostała taki w prezencie - jakoś zmieli kawę ale na ile skorzystamy z jakości ziaren ? Może z kilkunastu procent.
- Kiepski młynek, z ceramicznymi żarnami , będzie nadal miał negatywny wpływ na jakość naparu. Powiedzmy, że pozwoli nam wydobyć 50% potencjału z ziaren.
- Dobry młynek, czyli jakieś domowe rozwiązania np podstawowy elektryczny, stalowy stożek, zmieli wystarczająco równo żeby dobrze zaparzyć kawę powiedzmy, że wyciągnie 75%.
- Bardzo dobry z porządnym mechanizmem, żarnami i ich stabilizacją powiedzmy, że wyciągnie ok. 90% potencjału
- Najlepszy dla danego przemiału młynek powiedzmy, że pozwoli zaparzyć kawę bliską 100% potencjału.
Teraz pytanie - ile procent w normalnym użytkowaniu wykorzystuje:
- uczestnik zawodów,
- doświadczony barista,
- doświadczony home barista,
- osoba lubiąca kawę, ale nie specjalnie interesująca się tematem.
Zakładamy, że wszyscy chcą pić smaczne kawy rzemieślnicze.
Natomiast z panem Baraboszem jest taki problem, że w moim odczuciu chciałby całą konkurencję sprowadzić do kategorii kiepskiego młynka, co nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości.
Pomijając ten marketingowy aspekt, to moim zdaniem świadomie korzystając z kiepskiego młynka możemy wykorzystać taki przepis, aby cały potencjał młynka wykorzystać. Natomiast niezależnie od jakości przemiału możemy zepsuć kawę źle ją zaparzając.
Dlatego warto jednak inwestować nie tylko w narzędzia bo one nam dają potencjał, ale dopiero wiedza i doświadczenie pozwolą nam wykorzystać ten potencjał.
EDIT: Więc może ciekawszym eksperymentem byłoby dać iluś osobom taki sam przemiał i poprosić o zaparzenie kawy. Wtedy rezultaty mogłyby może coś ciekawszego pokazać.