Autor Wątek: Sprawdzone polskie palarnie speciality.  (Przeczytany 64219 razy)

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Czerwiec 2021, 11:26:55 »
Bo odpowiedz co jest lepsza a co gorsze jest bardzo subiektywne. To że jest to "speciality" dla niektórych może nie mieć znaczenia. Mogą twierdzić że ktoś ich oszukał bo tańsza kawa im smakuje bardziej. A Speciality to przecież nie tylko to co jest ostatecznie w kubku ale również proces sprzedaży, identyfikowalność itp. i ostatecznie nawet dobrze wypalone może być źle zaparzone.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #106 dnia: 25 Czerwiec 2021, 12:33:21 »
Ostatnio "wybuchła" niemała dyskusja wokół paru wpisów na Instagramie jakiegoś kawowego krytyka. Reperkusje tych dyskusji ciągną się na FB. Krytyka spotyka się z burzliwą reakcją...

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Czerwiec 2021, 12:41:10 »
Jasne, można wszystko odpuścić i nie oczekiwać nic, płacić, nie wymagać i być szczęśliwym :) W końcu mamy lato ;) Lać do baku olej napędowy za cenę diesel super i dać muzykę głośniej jakby silnik zaczął dziwne dźwięki wydawać ;)

Ja bym jednak wolał, płacąc za kawę specialty, faktycznie ją dostać i już nie chodzi o sam smak, bo upodobania są różne, ale o deklarowaną jakość ziarna( która zresztą przekłada się na smak) poszanowanie pracy ludzi i do przyrody, a jeśli jakieś palarnie sprzedają ziarna z defektami, poniżej punktacji, jako kawę specialty, to jest to oszustwo i tyle, i dobrze byłoby o tym wiedzieć. Choć rozumiem że z weryfikacją na forum mógłby być problem.

Raz miałem ziarna specialty, które od pierwszego kontaktu, nie zrobiły na mnie "dobrego wrażenia" a do tego ciastka pleśniały po jednym dniu, więc raczej nie była to najwyższa jakość w moim odczuciu, i co z tym zrobić, pisać, nie pisać, zwrócić? ;)



Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #108 dnia: 25 Czerwiec 2021, 14:28:30 »
jeśli jakieś palarnie sprzedają ziarna z defektami, poniżej punktacji, jako kawę specialty, to jest to oszustwo i tyle, i dobrze byłoby o tym wiedzieć. Choć rozumiem że z weryfikacją na forum mógłby być problem.
Jeśli palarnie takie sprzedają, to raczej kupują już taką kawę od dystrybutora. Ci co dopiero zaczynają, mogą nawet nie wiedzieć, że dany surowiec nie jest do końca taki jak być powinien. Ja co prawda nie pracuję w branży kawowej, ale z dostawcami wszędzie bywają problemy i pójście na noże za każdym razem nie jest żadnym rozwiązaniem, bo dostawców też jest ograniczona liczba.

Poza tym w kwestii wypałów, to nie ma możliwości 100% powtarzalności dla nawet tej samej kawy w doświadczonej palarni, bo ziarna w workach mogą się różnić, warunki w dniu wypału trakcie transportu itp. też się zmieniają. To wszystko w jakimś stopniu ma wpływ na efekt końcowy.

dobrego wrażenia" a do tego ciastka pleśniały po jednym dniu
A co właściwie ciastka mają z ziarnami wspólnego? Raczej nie pleśniały od ziaren kiepskiej jakości, jeśli wypiekałeś je z kawą..

To wszystko zależy, jeśli chcesz aby ktoś zagwarantował Ci super towar bez skazy, to pewnie znajdą się jakieś palarnie, które za cenę adekwatną do jakości jakiej oczekujesz dostarczą Ci towar ultra-prima sort. Ale nie oczekuj, że cena będzie poniżej kilkuset zł za kg.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2021, 14:46:53 wysłana przez krystians »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Czerwiec 2021, 14:49:30 »
Nie wyraziłem się jasno, przepraszam, "ciastka" czyli fusy :) W moim odczuciu ziarna miały w sobie pleśń.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #110 dnia: 25 Czerwiec 2021, 15:39:28 »
Pleśń też wrażliwa jest na gorącą wodę...

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #111 dnia: 25 Czerwiec 2021, 15:44:06 »
Jeśli sugerujesz zewnętrzne jej źródło, to dlaczego np.  fusy z innych kaw nie spleśniały, ewentualnie po dużo dłuższym czasie jak zbierałem do wykorzystania w ogródku.

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #112 dnia: 25 Czerwiec 2021, 15:54:45 »
Polecam palarnie blend [emoji106]
Satan sitting there he's smiling :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #113 dnia: 25 Czerwiec 2021, 16:18:31 »
Jeśli sugerujesz zewnętrzne jej źródło, to dlaczego np.  fusy z innych kaw nie spleśniały, ewentualnie po dużo dłuższym czasie jak zbierałem do wykorzystania w ogródku.

Nie mam pojęcia :). Myślę, że to bardziej ma związek z własnościami fizycznymi danej kawy niż z jej biologicznym towarzystwem. Może akurat była bardziej odpowiednią pożywką dla zarodników pleśni. Pomyśl trochę: nawet źle wypalona, była w środowisku o bardzo dużej dla organizmów żywych temperaturze. Potem ją zaparzyłeś gorącą wodą i znowu zabiłeś ewentualne mikroby.

Polecam palarnie blend [emoji106]
Też polecam. A oprócz tego zen.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2021, 16:21:31 wysłana przez Antonio »

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #114 dnia: 25 Czerwiec 2021, 16:21:50 »
@pietro Dlatego też człowiek nie jest obiektywnym narzędziem pomiarowym. Mam wrażenie, że wynika to bardziej z Twojego nastawienia i zbiegu okoliczności niż akurat zarodników pleśni w ziarnie. Co do smaku i jakości ziarna nie będę z Tobą polemizował, bo raz że nie miałem tych ziaren, dwa że każdy może mieć swoje odczucia.

Jak mówiłeś wcześniej, od początku coś Ci nie pasowało, czyli trochę inaczej przyglądałeś się tej kawie. Nie wiem czy zarodniki pleśni mogłyby przetrwać proces palenia i parzenia kawy. To raczej kwestia wentylacji i wilgoci w otoczeniu będzie mieć na to większy wpływ. A te są przecież zmienne, jeśli nie jest to pomieszczenie z kontrolowanymi warunkami.

P.S. I tak jak wspomniał Antonio, ewentualnych indywidualnych właściwości danego ziarna mogących sprzyjać rozwojowi pleśni na ciastku kawowym.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2021, 16:26:07 wysłana przez krystians »

Offline Anszy

  • Wiadomości: 170
  • Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #115 dnia: 25 Czerwiec 2021, 17:08:04 »
Dodam jeszcze, że na pleśń ciastka kawowego niemały wpływ ma temperatura, która ostatnimi czasy była ponad przeciętną wysoka. W przeszłości miałem kłopoty z chlebem, który w takich warunkach temperaturowych potrafił w 2 dni spleśnieć a wcześniej 5 dni bez problemu wytrzymywał.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #116 dnia: 25 Czerwiec 2021, 17:11:34 »
A oprócz tego zen
Przydało by się, ale wtedy nie było by połowy tematów na forum :)

Dlatego też człowiek nie jest obiektywnym narzędziem pomiarowym
a jednak to człowiek, sommelier ocenia jakość kawy :) Tak czy inaczej, aby nie rozmydlać więcej tematu, smacznej kawy uprawianej, wypalanej przez szczęśliwych rolników i palaczy, wszystkim życzę :)
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2021, 17:36:02 wysłana przez pietro »

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #117 dnia: 25 Czerwiec 2021, 19:03:47 »
A na przykład jak wychodzi błotniste ciacho z portafiltra z Geshy 99pkt i leży w szufladzie/zsypie to pleśnieje - jak jest związana z tym sama jakość ziaren? Nie do końca rozumiem...

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #118 dnia: 25 Czerwiec 2021, 19:25:50 »
Ja tak pomyślałem,  odczułem, wyobraziłem sobie ;) , że ze względu na proces produkcji kawy jest możliwym pojawienie się różnych form życia, a obserwując ciastka różnych kaw, takie nasunęły mi się wnioski, po tym że na jednych pleśń pojawiała się na drugi dzień, a na innych po tygodniu, albo dwóch w podobnych warunkach. Nie jestem biologiem, naukowcem, nie dostałem granta na badania, ani ich nie robiłem :) i nigdzie też kategorycznie nie stwierdziłem, że  jest to niezaprzeczalny fakt, a raczej moje odczucie do danej kawy ;) Pozatym niektórzy palacze kawy używają światla Uv aby zobaczyć czy istnieją ogniska zakażeń grzybami, albo pleśni, więc pomyślałem że może być związek.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2021, 19:43:43 wysłana przez pietro »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sprawdzone polskie palarnie speciality.
« Odpowiedź #119 dnia: 25 Czerwiec 2021, 20:57:42 »
Ale gdy tę pleśń wypalisz, nic z niej nie zostanie w sensie życia. Toksyny i owszem, są odporne na wysokie temperatury, ale palonej i zaparzonej pleśni nie wskrzesisz do życia.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi