Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 259277 razy)

ozdrab

  • Gość
Rancilio Silvia
« dnia: 07 Lipiec 2014, 22:34:11 »
Już od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem pani Silvii i powoli coraz lepiej się ze sobą dogadujemy. Doppio, czy dwa espresso z podwójnego sitka wychodzi mi już całkiem przyzwoicie. Dużo gorzej sprawa się ma z jednym espresso z pojedyńczego sitka. Może kiedyś spróbuje na innym sitku, a póki co chyba będę pił tylko doppio :D
Mam jedno pytanie. Zauważyłem, że w tacce zbiera się woda. Sprawdziłem- w czasie ekstrakcji nic nie wycieka, ale w momencie przyciśnięcia wyłącznika ekstrakcji niewielka ilość wody wypływa zza przedniego panela do tacki. Czy to jest normalne?

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipiec 2014, 00:28:27 »
Tak, jest to zupełnie normalne. Tak działa zawór trójdrożny.

ozdrab

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipiec 2014, 08:45:37 »
Niestety nie radzę sobie z pojedyńczym espresso. O ile z podwójnego sitka wychodzi mi już świetne espresso, to z pojedyńczego jest po prostu słabe i już za bardzo nie mam pomysłu jak to poprawić. Czytałem na zagranicznych forach, że pojedyńcze sitko do silvii jest uważane za słabe i chyba najbardziej polecane było La Marzocco pod tamper 41mm. Co o tym myślicie? Czy może jednak jakieś sitko pod tamper 58mm?

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipiec 2014, 08:50:32 »
Pij i rób tylko podwójne. Po co Ci pojedyncze? Ono zawsze wychodzi słabiej - ciężej osiągnąć dobry efekt w filiżance.




Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2616
  • Ekspres: Był Izzo Alex Duetto, Jest Moccamaster, tygielek
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipiec 2014, 09:37:12 »
Pij i rób tylko podwójne. Po co Ci pojedyncze? Ono zawsze wychodzi słabiej - ciężej osiągnąć dobry efekt w filiżance.

Dokładnie. Nie pamiętam, kiedy piłem singla.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4902
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipiec 2014, 10:12:49 »
Kwestia wprawy, sitko coś poprawi, ale cudów nie zrobi.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipiec 2014, 14:19:39 »
Pamiętaj też, że w stosunku do podwójnego sitka, musisz mniejszyć nieco mielenie (na drobniejsze), no bo logicznie rzecz ujmując, musisz uzyskać tak samo, jak w podwójnym 50ml (okolo) w 25 sekund (około), tak przy pojedynczym w 25 sekund musisz mieć tylko 25 ml. Więc, żeby kawa wolniej wypływała z PF'a, musisz mieć drobniejsze mielenie.

Ale tak, jak mówią koledzy. Generalnie ostatnimi czasy odchodzi się od pojedynczych sitek i pojedynczych espresso (albo robi się z podwójnego do dwóch filiżanek.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipiec 2014, 14:29:55 »
No, ale powierzchnia sitka najczęściej również jest o połowę mniejsza. Moim zdaniem nie trzeba regulować młynka, jeśli na podwójnym wychodzi ok, to na pojedynczym powalczyłbym dozą.

Oczywiście można i młynek ustawić pod pojedyncze, a potem sprawdzić co z tego wychodzi na podwójnym i ewentualnie w tę stronę (na podwójnym znaczy) wyregulować dozę. I tak aż do uzyskania złotego środka, czyli poprawnych shotów na obu sitkach.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipiec 2014, 14:40:07 »
Co masz na myśli mówiąc - powierzchnia? bo jak dla mnie powierzchnia obu sitek jest identyczna.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipiec 2014, 15:11:32 »
Pierkwadrat we wszystkich pojedynczych sitkach jakie widziałem (aczkolwiek tych od Silvii nie widziałem) był wyraźnie mniejszy niż w podwójnych. Oczywiście mówię o tej części z której cieknie, o ilości dziurek.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipiec 2014, 15:38:43 »
A, o dole mówisz :D

Pewnie w wielu ekspresach tak jest. Mój Zelmer ma identyczne sitka, tylko różnią się wysokością (pojemnością).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipiec 2014, 15:46:21 »
W takiej sytuacji zgoda, bez korekcji mielenia się nie obejdzie. W Silvii zdaje się sitka jednak są zróżnicowane.

ozdrab

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipiec 2014, 16:00:36 »
No właśnie sitko La Marzocco jest chwalone za to że ma odmienną konstrukcje od pozostałych pojedynczych sitek. Ta część z dziurkami jest glębsza, niż w innych. Pakuje się tam 8g kawy i ubija tamperem 41mm (taki zestawik do nabycia u rogera na akcesoriabaristy.pl).
Co do kwestii czy pić pojedynczy, czy podwojne espresso, to do mojego podwójnego sitka wchodzi 16g kawy i po prostu nie zawsze mam ochotę na taką dawkę kawy. Sporo pracuje w domu, także wolę pić częściej, ale mniejsze dawki. Poza tym nie każdy jest przyzwyczajony do picia doppio. Ostatnio szwagrowi przed imieninami zrobiłem podwójne, to później siedział u mnie do 5 rano i nie mogłem się go pozbyć ;)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1376
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lipiec 2014, 21:51:29 »
Sitko pojedyncze ma mniejszą powierzchnię ale młynkiem też trzeba podregulować.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Twolipan2

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudzień 2014, 04:00:35 »
Mam właściwie od początku wspomniane pojedyńcze i podwójne LaMy  od Rogera i potwierdzam, że są klasę lepsze od fabrycznych.
I choć faktycznie szybko pojedyńcze odstawiłem, to nigdy nie zmieniałem mielenia specjalnie do niego.
U mnie sprawę rozwiązuje mocniejsze ubicie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi