Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 805769 razy)

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 437
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5190 dnia: 05 Sierpień 2022, 16:17:58 »
Żeby zredukować kwasowość musiałem...wybrać grubszy przemiał (aktualnie około 20 na tarczy młynka).

Redukować kwasowość można najłatwiej używając ciemniej palonych ziaren i/lub obniżając nieco temp. zaparzania. Stopień przemiału wpływa głownie na  przebieg ekstrakcji (25ml/25s),  czyli dopiero niejako pośrednio na smak. Próbuj mieszanek włoskich do espresso. 

Dostałem w ramach prezentu kilogram ziaren jacobs. Niby marketówka ale ziarna są wizualnie ok, trochę nierównomierne palenie.

Dlaczego zakładasz, że to  nie  jest mieszanka różnych kaw wypalonych osobno w różnym stopniu? Np. ciemniej palony Santos i jaśniej Indonezja? Oraz jakaś robusta.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2022, 16:20:05 wysłana przez ROSS JB »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2037
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5191 dnia: 05 Sierpień 2022, 16:54:56 »
Redukować kwasowość można najłatwiej używając ciemniej palonych ziaren i/lub obniżając nieco temp. zaparzania.
Zgadzam się. Ostatnio piłem do espresso ziarna średnio palone, a teraz mam na zmianę ciemno palony blend 100% arabica traktowany 90°C: zero kwaskowatości.
veritas odium... parit

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 229
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5192 dnia: 05 Sierpień 2022, 20:46:10 »
Ja kupuję w blueorca Lastoria Sellezione Speciale, średniopalone i zero kwasowości więc może to zależy od gatunku?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Kinu M47 Classic
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5193 dnia: 05 Sierpień 2022, 22:04:18 »
Z ciemniej palonych kaw pod espresso mogę polecić blendy black i yellow w wersji DARK od HAYB. Wziąłem sobie na próbę i nie powiem, espresso smakuje :) 91 stopni i jest naprawę przyjemnie  :ok:

Offline KawaGorzkaINiedobra

  • Wiadomości: 34
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5194 dnia: 05 Sierpień 2022, 23:06:08 »
Ekspres, który posiadam (ascaso dream zero) nie ma regulacji temperatury, więc spróbuję z uzyskiem, dziękuję za sugestie.

edit: cóż, technicznie rzecz biorąc z racji tego że to jest thermocoil to gdy woda leci zbyt szybko to może mieć zbyt niską temperaturę do poprawnego zaparzenia ale tą opcję wyeliminowałem zwiększając drobność przemiału

Z ciemniej palonych kaw pod espresso mogę polecić blendy black i yellow w wersji DARK od HAYB. Wziąłem sobie na próbę i nie powiem, espresso smakuje :) 91 stopni i jest naprawę przyjemnie  :ok:
No właśnie miałem yellow blend od hayb i poszło całe opakowanie 250g, ani razu nie udało mi się uzyskać dobrego naparu bez nieprzyjemnej kwasowości. Dlatego też nie sądziłem że to kwestia kawy bo hayb ma solidną renomę.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2022, 23:24:17 wysłana przez KawaGorzkaINiedobra »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi