Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 250277 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1125 dnia: 19 Kwiecień 2022, 20:56:02 »
Przelew Sezonu zmieni się max za 30 dni

Zostało +/- 20kg co oznacza zmiany. Nie jest to dla niej zbyt wiele, tylko dzisiaj wyszło 2,5kg... Kolejna kawa będzie z obróbki honey, zdecydowany słodziak!

Kto chce się załapać na ziarenka w cenie 90 zł/kg polecam skorzystać. Kolejny Przelew Sezonu będzie kosztować 99zł/kg. Nakupowaliśmy Gwatemali ile tylko mogliśmy - jeszcze przed podwyżką, wiem że jest bardzo popularna ze względu na bdb stosunek cena/jakość. Obecnie Cerrado kosztuje więcej, niż wtedy płaciliśmy za Gwatemalę Informuję dużo wcześniej, żeby był czas na zaopatrzenie.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1126 dnia: 22 Kwiecień 2022, 11:48:30 »
Komu wpadła Kolumbia La Gloria do koszyka i ma Aeropress - polecam ją sprawdzić.
Bardzo, bardzo smaczna: mocno soczysto-owocowa z kwiatami na finiszu oraz karmelową słodyczą.

Parzyliśmy 1:30 w odwróconym :) Oprócz Panamy, która jest wyjątkowa - dla mnie "czarny koń" w ostatnich nowościach.

Pozdrawiam serdecznie,
Paweł

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1127 dnia: 22 Kwiecień 2022, 12:31:57 »
Panamy macie jeszcze trochę na stanie czy lepiej się pospieszyć z zakupem?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1128 dnia: 22 Kwiecień 2022, 12:33:55 »
[mention]arob [/mention]

Jeszcze jest dużo

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1129 dnia: 02 Maj 2022, 19:31:11 »
Pop espresso mnie niesamowicie zaskoczyło, od początku do końca krówka + brzoskwinia :)
cudowny blend, good job @mr_blend !

« Ostatnia zmiana: 02 Maj 2022, 19:40:47 wysłana przez Boi420 »
Satan sitting there he's smiling :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1130 dnia: 03 Maj 2022, 00:35:22 »
Nowości!
Zerknąłem na to, co mamy w ofercie. Klasyków jest bardzo dużo, jest Afryka i zaraz przypłynie kolejna. Zawsze chciałem, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Widzę za to lukę w droższych ziarnach, złożonych. W związku z czym nadrabiamy! Azja również gdzieś odeszła na drugi plan, więc nadrabiamy!

ching550.png

Przelewy

Rarytas - pod tą etykietą znajdziecie wyjątkowe rzeczy. Chce dalej rozwijać umiejętności i palenie złożonych, skomplikowanych w smaku ziaren jak najbardziej może stanowić wyzwanie. Startowo zakupiliśmy dosłownie 1 box 20kg Brazylii Daterra Masterpieces i zobaczymy jak się przyjmie. Mamy tutaj krzyżówkę w postaci zupełnie nowej odmiany Catigua (Yellow Catuai+Timor Hybrid), która została dodatkowo poddana obróbce beztlenowej. Kawa wykręciła 91pkt - jak najbardziej zasługuje na te punkty :) Farma Daterra ma wsparcie kawowego laboratorium na terenie obiektu i wszystko co od nich wychodzi jest bezwzględnie najwyższej jakości (niezależnie, czy są to tańsze, czy droższe ziarna). Seria Masterpieces schodzi raz do roku w systemie aukcyjnym, a każda z kaw to prawdziwe święto. Niezmiennie chcę, żeby ziarna były jak najbardziej dostępne - w związku z tym jest możliwość spróbowania w gramaturze 150g.

Zrobiła się ostatnio moda na "Brazylię, która nie smakuje jak Brazylia", ale nie o to tutaj chodzi :) Trzeba po prostu zaparzyć i pobyć chwilę z naparem. Z początku możemy spodziewać się sporej ilości słodyczy oraz nut alkoholowych, do których później dołącza bardzo fajna i złożona owocowość winogron, owoców leśnych oraz całej plejady innych rzeczy. Nie wiem ile razy piliśmy ją w poszukiwaniu konkretnego profilu smakowego, który ostatecznie został ułożony przez opinie 4-rech osób :) Dzieje się tam niezwykle dużo i nie oceniałbym tej kawy przez pryzmat "jak niebrazylijska ta kawa" a raczej po prostu "jaka smaczna". Jest wyważona i zbalansowana. Czy droga? To zależy jak na to patrzeć, kosztowała kogoś prawdziwy OGROM pracy. Mam nadzieję, że również Wam zasmakuje :)

Jemen Al-Fadhli obiecany Jemen z nutami drzewnymi :) Nie są one jednak na pierwszym planie. Znaleźliśmy ponadto truskawki, cytrusy, cynamon. Warto dać jej trochę ostygnąć, ale nie zupełnie do zimna. Kawa z obróbki suchej, z kraju gdzie panuje wojna a warunki w górach są ciężkie do uprawy. Nic się nie zmieniło - ziarna "po kosztach" tak jak radziliście. 150g/39zł, jest też opcja 500g jako większa ilość. Tak jak mówiłem - nuty drzewne są, ale z drugiej strony ktoś wypił kilogram tej kawy i nic nie wyczuł. Dla mnie jest smaczna i wyjątkowa, można próbować ćwiczyć sensorykę.

Nikaragua Las Mercedes Honey - najlepsza kawa z dostawy od Gold Mountain Coffee Growers została na koniec. Owocowe ziarna z obróbki honey mają taką charakterystyczną goryczkę, wpływa na nią obróbka. Ta ma jednak BARDZO DUŻO owoców, jest niesamowicie soczysta i smaczna. Mnóstwo pomarańczy, mango, marakuja, wiśnie, jabłka - do tego miód i lekka goryczka na finiszu. Jakby ktos mi powiedział, że to jakaś Kenia honey (o ile taka istnieje), to wcale bym sie nie zdziwił. Kawa siura szybciej w dripie - niech siura! Jest wtedy najlepsza.

Kolumbia Agua Negra - jeśli powyższa kawa ma dużo pomarańczowych owoców, to ta jest zielona. Fantastyczna relacja cena/jakość, kwaskowata Kolumbia - kolega na ślepo pomylił z mytą Etiopią. Dużo kiwi, zielonego jabłka, limonki oraz gdzieś tam dalej ananas. Może głupio to zabrzmi, ale przeglądaliśmy ostatnio rynek w poszukiwaniu dobrej, mytej kawy, która nie byłaby karmelowa/orzechowa/czekoladowa a owocowa. Nie jest dobrze... Same naturale, beztlenowce, eksperymenty. Jeśli ktoś lubi klasyk w postaci owocowej, mytej kawy - jest problem. Kolumbia Agua Negra jest pod tym względem super. Mielenie - grubsze, niż zwykle w przelewach (+2-3 kliki na Komesiu).

Espresso

Papua Nowa Gwinea Organic -  bardzo dobra kawa z Azji, lokalnie Papua przyjęła się bdb - mają one w sobie coś wyjątkowego. Bardzo dużo aromatu po zmieleniu, dużo czekolady i fajna owocowość w espresso. Ziarno to jest z poziomu wojewódzkiego, więc nie ma konkretnej nazwy. Jeśli jest smaczne - zupełnie mi to nie przeszkadza. Dużo nut ciemnej czekolady i delikatna kwaskowatość czarnej porzeczki. Uniwersalna, pójdzie bez problemów na każdym możliwym sprzęcie.

Nikaragua La Bendicion Pacamara - duże ziarna z obróbki natural, espresso bardzo smaczne - z jednej strony kremowy nugat a z drugiej moc owoców tropikalnych. Długo szukaliśmy odmiany pacamara, która wyróżniałaby się czymś szczególnym na stole cuppingowym. Miała iść jako przelew, ale espresso lepsze :)

Nikaragua Las Mercedes Honey - wypełniamy tutaj lukę w ofercie na złożone, słodkie i owocowe espresso. Przepyszna jest ta kawa, zdecydowanie warta swojej ceny. Palimy ją zaledwie trochę mocniej, niż omniroast - mimo tego jest po prostu słodka, a do tego bardzo owocowa. Przez pomaracze i lekką goryczkę na pierwszym planie na myśli przychodzi mi Campari. Ponadto brzoskwinie, mango, jabłka, brązowy cukier - dzieje się tam sporo. Espresso jest gęste i lepkie od tych owoców a przy tym nie jest "kwaśne". Ziarna niesety nie nadają się do ekspresów automatycznych (oprócz Jury), sporo tracą. Za to mocno zaskakują z mlekiem, bo mimo słodkiej kwasowości świetnie to wszytsko współgra w cappuccino, czy flat white.   

Mamy też pierwszy set porównawczy pod espresso - Pacamara + Las Mercedes. Obie wyjątkowe i bardzo nietuzinkowe, w maju żegnamy się również z Nikaraguą na najbliższe pół roku. Bardzo wiele propozycji z tego kraju mieliśmy w ofercie, ale właściwie wszystko zupełnie inne od siebie. Jest to kraj kojarzony z "orzechem i czekoladą" w profilu. Mam nadzieję, że udało się pokazać, że warto szukać głębiej :)

-----------

Do działu Akcesoria trafił zaparzacz ESPRO Bloom, którego jak dotąd nikt nie zauważył a nam niesamowicie przypadł do gustu. W skrócie: drobniejszy przemiał, szybka ekstrakcja - wyciągamy przez to więcej. Robiliśmy pomiary refraktometrem i było w punkt. 300ml zaparzone w 2 minuty bez szukania receptury, duża głębia smaku - więcej słodyczy i więcej kwasowości. Łatwo przeparzyć tym kawę, ale kwestia kilku naparów i delikatnego zmieniania ustawień, żeby znaleźć swój punkt mielenia. Prosty przykład - bardzo jasna kawa. Tim Wendelboe i myta Kenia. Wysłałem ślepe sample do kolegi, który robił kawę w Hario. Opisywał napar jako "papier i woda, pewnie coś ze Skandynawii". Myśmy otrzymali pyszny "sok" z czarnej porzeczki. Jeśli ma on tyle zapasu, żeby doparzyć ultra jasne wypały, to ze zwykłych po prostu wyciąga więcej.  Sam zaparzacz polecamy świadomym użytkownikom, którzy nie zaczynają zabawy z przelewaniem - z pewnością zrobią z niego świetny użytek. Komu byśmy nie robili kawy - każdy pytał " a po ile to" i chciał kupić :) Niech to posłuży za najlepszą recenzję. Jedyny poważny minus jaki znaleźliśmy - rozwarstwianie filtrów. Przez pierwszy tydzień użytkowania chciałem je wyrzucic przez okno :D Teraz nabraliśmy już wprawy i nie są uciążliwe, ale zdecydowanie trzeba przywyknąć/nabrać wprawy.

TUTORIAL
   

Pozdrawiam,
Paweł

@Boi420

Zdrówko  :szampan:

« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2022, 00:42:58 wysłana przez mr_blend »

Offline abdon

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1131 dnia: 05 Maj 2022, 11:53:34 »
Pierwsze próby za mną.
Na początek kupiłem polecaną przez @mr_blend Świdnicką i Honduras Marcala.
Obie są bardzo dobre i pije je z dużą przyjemnością. Bardzo chętnie spróbuję innych kaw z Palarni Blend w poszukiwaniu jakiejś petardy :D

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1132 dnia: 10 Maj 2022, 20:40:37 »
Dzieki za ekspresową wysyłkę i takie tam...
Decaf fajny w smaku i można pić o każdej porze.
Dam jej jeszcze odpocząć, ale nie mogłem się powstrzymać ;)
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1133 dnia: 11 Maj 2022, 15:31:58 »
Decaf fajny w smaku i można pić o każdej porze.
Jak nie pijam z mlekiem tak ten ostatni Decaf z Blendu z mlekiem jest mega pyszny. Próbowałem już z krowim i ryzowym. W każdym wypadku świetny. Jako czyste espresso brakuje mi tego body ;)

Offline MatteuszS

  • Wiadomości: 236
  • Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1134 dnia: 14 Maj 2022, 18:54:04 »
Do ostatniego zamówienia wpadła mi próbka tej kawy z Jemenu, za co dziękuję, i muszę powiedzieć, że nie jest wcale taka zła, bardzo delikatna i owocowa. Domownikom w smaku przypominała bardziej herbatę o lekkim posmaku truskawki niż kawę (przyzwyczajeni są do innych standardów kawy  [emoji38] ). Ale najbardziej zaskakujący był zapach samych ziaren, bardzo słodki i owocowy.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1135 dnia: 17 Maj 2022, 14:44:19 »
kod: MAJ
zniżka: 6%
okres działania: do 22.05 włącznie

Nakreśliliśmy na czerwono w obu działach kawowych - do espresso i przelewów, sporo kaw jest przecenionych. Można dołożyc do tego powyższy kod rabatowy dla forum i będzie niezmiernie atrakcyjnie.

Pozdrowienia!
Paweł

Offline margrabius

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Senseo, Chemex, kawiarka, V60, FP, Aero, Gabi
  • Młynek: Wilfa Svart, JX-PRO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1136 dnia: 19 Maj 2022, 08:24:30 »
To trochę moich doświadczeń z ostatniego miesiąca. Burundi Gaterama Natural - ciężka do ujarzmienia, zapach ziemniaków trochę odstraszał, początkowo przekreśliłem z uwagi na sporą kwasowość w kawiarce i z ekspresu przelewowego, ostatecznie wyszły oczekiwane smaki z senseo przy drobnym mieleniu więc na plus. DR Konga Katana Natural - fajna, afrykańska, kwaskowata, owocowa, bardzo przyjemnie się pije zwłaszcza z Aero. Honduras Marcala - pierwsze to bardzo przyjemny zapach, poza tym wszystko jest tam gdzie powinno - karmel i kwasowość owoców, świetne z aero. Tajlandia White - tu akurat wiedziałem czego się spodziewać i jak zwykle zniknęła za szybko - z ekspresu przelewowego jednak duże ilości można robić na raz;). Uganda Ambe yellow Honey - jak na razie kompletna porażka i rozczarowanie - nie ma nic z afrykańskich kaw, goryczka i przeparzenie z przelewowego niezaleznie od grubości mielenia, w senseo nijaka, w aero gorzkawa, musze rzucić na chemex to może coś z tego wykrzesam.
Poniedziałkowa podbija podniebienia rodziny więc muszę pochwalic ;)
Kiedy będzie coś klasycznego z Azji Płd-wsch lub Indii?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1137 dnia: 20 Maj 2022, 01:05:14 »
Ziarna z Burundi, Rwandy i częściowo Tanzanii mają charakterystyczny zapach - nie wszystkie, ale dosyć dużo :) Rzadko przenosi się to na napar, ale czasem można trafić na potato defect w filiżance. Ten typ tak ma i nie za bardzo można coś z tym zrobić... Przy Ugandzie pomaga trochę grubszy przemiał. Kilka osób pytało o przepis, bo wychodziła płaska. Grubsze mielenie pomagało rozwiązać problem. Nie wiem czego to może być kwestia, żadna Uganda nie wyszła z palarni "zbyt ciemna", każda była sprawdzana. Ona raczej jest ziarnem w drugą stronę - jest dosyć jasna, bo później traci swoją cytrusowość. To co opisałeś może wyglądać na zbyt drobny przemiał = goryczka, nuda i przeparzenie. Ziarno jest dosyć twarde i odporne na temperaturę - wrzątek mu nie straszny. Jak dotąd dwa wsady zostały odrzucone jako zbyt jasne, bo zmieniły się niespodziewanie warunki pogodowe i to co zwykle dla niej okazało się niewystarczające. Może Hario i kapitan Testu Kasuya będą w stanie pomóc? Aeropress na grubszym przemiale przy zaparzeniu max 1:30? Ciężko powiedzieć bez wypicia. Dwa-trzy zalania też mogą poprawić przepływ. Porad chemexowych nie udzielam, bo nie lubimy się za bardzo - chyba, że ktoś zrobi :D 

W połowie czerwca szykuje się tygodniowa przerwa, gdyż jedziemy odpocząć + mamy również wesele w rodzinie :)
Nowości na czerwiec będą wraz z początkiem miesiąca (w tym Kolumbia Sweet Valley w dwóch profilach), od lipca - po powrocie szykujemy prawdziwe szaleństwo pod względem nietuzinkowych propozycji. Paleta pełna fajerwerków przybędzie w czerwcu i bardzo na nią czekamy. Obecnie testujemy jedną kawę z PNG do przelewu i oddycha - decyzję podejmiemy w przyszłym tygodniu. Jest bdb w espresso, ale czy będzie dobrym przelewem trzeba sprawdzić i nic na siłę. Jak nie wyjdzie, to na wyżej wspomnianej palecie znajduje się m.in. nowa Tajlandia w eksperymentalnej obróbce, całkiem miła Indonezja oraz sporo Afryki. Na razie Indie nie są w planach, za to inne kraje, których daaaaaawno nie było - owszem. Przy takich opóźnieniach transportowych nie będę mówić czego można się spodziewać na dalej, niż miesiąc do przodu. Dla przykładu: przy zamawianiu kawy X w grudniu jako płynąca z przewidywaniem dotarcia na styczeń /luty - kontener dopłynął w maju. Coś tam miało dotrzeć jeszcze w maju, ale stoi w Gdyni i nie ma jak dojechać do magazynu, bo ciężko importerowi w Polsce tira znaleźć "na już". Przykłady skrajne, ale opóźnienia stały się normą w tej branży. Dlatego plany planami, a my "powoli, do przodu, staramy się" :)

Pozdrowienia!
Paweł 

Offline opad83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: QuickMill Vetrano, Aeropress, V60, Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Ceado e5p, Commandante C40 mk3
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1138 dnia: 25 Maj 2022, 18:54:42 »
Cześć mam problem z zaparzeniem Nikaragua blueberry candy w ceramicznym V60 01, filtry nie wybielane.. Stosuję przepis Hoffmana V60 ultimate technique. Próbowałem różnych stopni mielenia i póki co najlepszy efekt dało naprawdę drobne mielenie które na oko wydaje się zbyt drobne, przelewał się wtedy 2 min 30s. Temperatura zawsze stała, zalewam od razu po zagotowaniu wody w konewce. O ile tuż po zmieleniu kawa pachnie fenomenalnie, efekt filiżance jest płaski i niezadowalający. Jaką temperaturę lubi ta kawa? Może jest za gorąco?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1139 dnia: 25 Maj 2022, 20:20:27 »
[mention]opad83 [/mention]

Mielenie jest rzeczywiście drobniejsze, zanim zaczniemy szukać głębiej... Powiedz proszę, czy napar miał może swój czas, żeby trochę przestygnąć? Jak parzę kawy ze słodkiej obróbki, to w przeważającej większości nie ruszam ich wcześniej, niż 7-8 minut od przelania się :) Cupping wg standardów SCA zaleca się zaczynać od 11-stej minuty od zalania, wtedy kawy zaczynają się otwierać. Słodka obróbka + wysoka temperatura naparu mogą powodować nudę, strzelam że warto dać jej jeszcze moment. Oczywiście nie musi o to chodzić :) Jak wyeliminujemy ten pierwszy krok - wtedy chętnie zajmę się przepisem.

Pozdrawiam,
Paweł

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi