Zwykle nie wiem, na którym jestem kliku. Reaguję według potrzeb kawy. Sprawdziłem przed chwilą - jestem akurat na piątym kliku C40. Ale to informacja zupełnie ci nieprzydatna, bo wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać z daną kawą.
Ten piąty klik wynika akurat z tego, że nie posmakowała mi kawa, którą kupiłem (Brazylia Guaxupe z Palarni Blend). Z opisu ma profil, który lubię (czekolada, prażone migdały, suszona śliwka), ale żadną kombinacją nie udało mi się z niej wydobyć tego, co mi smakuje w espresso. W rezultacie kawa skończyła jako baza do macchiato, które lubi pić z rana moja żona. Z prób wyszło na to, że najsmaczniejsze wychodzi wtedy, kiedy mielę bardzo drobno, używam dozy 14g i robię długą preinfuzję. Długa preinfuzja przy średnich i ciemniejszych paleniach wyrównuje nuty w kawie - powoduje, że całość jest nudniejsza i traci trochę charakter, ale dobrze smakuje w macchiato.
(Nawiasem mówiąc z tą Guaxupe od razu miałem zonk, bo po zmieleniu ma zapach identyczny, jak mielona przez moją mamę i babcię kawa naturalna Extra Selekt w czasach PRL. Miałem dziwny blast from the past jak krytyk kulinarny w finale Ratatuja.)
W ciągu dnia zmieniam kliki na C40, zależnie od kawy. Mam pod ręką non stop co najmniej 3-4 kawy i każda lubi co innego. Np. dwie inne kawy z Palarni Blend - Papua Nowa Gwinea i Camerun Boyo dają mi w tej chwili bardzo smaczne wyniki przy mieleniu o dwa kliki grubszym, dozie 14-15g i krótkiej preinfuzji.
Krótko mówiąc, poznaj swoją kawę. Temet cafeum
Tamping standardowo - pewnie jakieś kilkanaście kilo, ale trudno to ocenić przy tamperze do Kazaka.