Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 162023 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lipiec 2018, 08:10:02 »
Tak się bawił tą wajchą że aż potrzebował 36 sekund na espresso  ::)

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lipiec 2018, 08:22:34 »
Tak, od jakiegoś czasu jest moda na profilowanie ciśnienia, ciekawy jestem czy faktycznie można uzyskać w ten sposób smaczniejsze kawę  czy w praktyce to tylko bajer.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lipiec 2018, 08:32:23 »
W Rocket nie widzę regulacji ciśnienia w trakcie ekstrakcji
R60V ma profilowanie na elektrycznym zaworze liniowym.

ciekawy jestem czy faktycznie można uzyskać w ten sposób smaczniejsze kawę  czy w praktyce to tylko bajer.
Jak najbardziej jest różnica w smaku z profilowaniem i bez. Jest to wyraźna różnica, nawet jak dla mnie, czyli raczej początkującego "kawosza". Czy smaczniejsza, ja bym to nazwał bardziej wysycona, smaków jest więcej.

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1058
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Lipiec 2018, 08:44:05 »
Potwierdzam nasze partnerstwo z firmą Lelit :) Gdyby ktoś był zainteresowany tym ekspresem to proszę priv na pewno jakoś się dogadamy!
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Lipiec 2018, 08:51:19 »
hi_aro, mógłbyś napisać coś więcej? Na jakim ekspresie miałeś okazję spróbować różnych profili i czy wiesz chociaż mniej więcej czym różnił się profil ciśnienia w profilowanym espresso od standardowego?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Lipiec 2018, 08:55:27 »
Profilowanie ciśnienia w pewnym, ograniczonym zakresie można mieć w każdej maszynie E61 z dźwigienką, podłączonej do sieci wodnej przez regulator ciśnienia. Idea jest taka, by przez pierwszych kilka sekund stosować małe ciśnienie (np. 2 bar) -- to wiadomo, preinfuzja. Podobnie w ostatnich sekundach ekstrakcji -- wtedy mniej cierpkości wyciskamy z "wyciśniętego" wcześniej ciastka. Po to, jak sądzę manometr jest we wspomnianym przeze mnie Rocket by La Pavoni.

Tak to wygląda w praktyce na przykładzie Orchestrale Nota:


@Michał, Bianca jest bardzo fajna, przełomowa. Ciekawe czy ktoś wcześniej nie wpadł na zastosowanie regulowanego zaworu w grupie E61? Podoba mi się to bardzo, ale niestety nie kupię jej teraz jeszcze ;).
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2018, 09:02:40 wysłana przez Antonio »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lipiec 2018, 09:12:34 »
hi_aro, mógłbyś napisać coś więcej?
Też się dołączam do prośby. Jak pamiętam, dołożyłeś sobie zawór iglicowy i robisz powolną preinfuzję na modlę Slayera.

stosować małe ciśnienie (np. 2 bar) -- to wiadomo, preinfuzja.
Z moich obserwacji wynika, że 2 bary to za mało - woda potrzebuje długiego czasu, żeby nawilżyć całe ciastko. Dopiero powyżej trzech barów po kilku sekundach kawa zaczyna kapać.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2018, 09:17:44 wysłana przez Krakus »

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Lipiec 2018, 09:30:23 »
dołożyłeś sobie zawór iglicowy i robisz powolną preinfuzję na modlę Slayera.
Ten wątek to nie miejsce na to. Odsyłam do wątku o "Astorii" .Napiszę tylko, że nie robię powolnej preinfuzji i dzięki automatycznej kontroli kilku zmiennych odwzorowuję podstawowe profile ciśnienia "dźwigni" jak i Slayer-a. Również mam możliwość manualnego, jak w Lelit, kontroli przepływu.

Z moich obserwacji wynika, że 2 bary to za mało - woda potrzebuje długiego czasu
...to zależy od wydajności pompy, czas po jakim zaczyna kapać u mnie to 1,5-2s. Mi najbardziej sprawdza się ustawienie 1,5bar ciśnienia nad ciastkiem, aby je zwilżyć, nie zależnie od wagi dozy. 
 
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2018, 09:35:10 wysłana przez hi_aro »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Lipiec 2018, 09:35:52 »
@Antonio. Pisałem o możliwości zamontowania zaworu iglicowego i wstawieniu manometru miedzy zawór a ciastko kawowe ponad rok temu. Temat Gaggia. Zawór iglicowy manualny można zamontować do każdego ekspresu na dolocie wody do grupy w układzie 1 rurka doprowadzająca. Gdy są 2 to warto sprawdzić czy woda nie pójdzie do grupy rurką powrotną. Gdy pójdzie co normalne jest jak jest np. cyrkulacja wody dodatkowy elektrozawór lub zaslepka na wylot z grupy i rurkę. Mimo mozliwosci zamontowania zaworu warto zrobić pomiar tem. grupy i wody przepływającej przez ciastko kawowe. Bo jak nie to może te profilowane ciśnienie przynieść więcej strat niż korzyści.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Lipiec 2018, 10:07:43 »
Czy ktos wie, czy przy bezpośrednim podłączeniu do wody można zrezygnować z baniaka na wodę? Ja mam limit głębokosci na dość wąskim blacie, niby można baniak zamocować z boku. Ale logiczne by było żeby móc odpiąć jak się podłącza wodę bezpośrednio. Podoba mi się ta maszyna  :ok:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Lipiec 2018, 11:36:11 »
Po to właśnie zrobili taki plecak, żeby można było go zdjąć i schować.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Lipiec 2018, 14:12:59 »
Ten wątek to nie miejsce na to. Odsyłam do wątku o "Astorii" .
Widzisz, tylko, że tam nic na ten temat nie ma (w szczególności nic o profilowaniu infuzji).

...to zależy od wydajności pompy, czas po jakim zaczyna kapać u mnie to 1,5-2s.
Chyba nie. U nie przy ciśnieniu poniżej 3,0 bara przepływ przez ciastko spada do zera.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Lipiec 2018, 14:37:07 »
przy ciśnieniu poniżej 3,0 bara przepływ przez ciastko spada do zera.

Jakim to cudem? Zerknij na film, który wcześniej przytoczyłem. Przy 2 barach na wejściu kończy się ekstrakcja, a także się zaczyna. Woda nie musi się przebić przez ciastko, by zrobić swoją dobrą robotę.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Lipiec 2018, 15:06:33 »
Jakim to cudem
Normalnie. Ciśnienie preinfuzji 3 bary i po 12,5 sekundy jeszcze nic nie kapie, a przepływ prawie że stoi. Dopiero po wzroście ciśnienia do 9 barów kawa zaczyna cieknąć cieniutką stróżką.

Ta sama kawa, ten sam przemiał, ekstrakcja na modlę Slayera - kawa kapie po 28 sekundach przy ciśnieniu około 4 bary.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Lipiec 2018, 15:10:08 »
Ale to w Twoim "szczególnym" przypadku: ekspres, młynek, kawa, doza, stopień zmielenia... W przypadku grupy E61 profilowanie ciśnienia wygląda całkiem dobrze.

ekstrakcja na modlę Slayera
Gdzie Slayer a gdzie Ascaso? Nie widzę punktów wspólnych... ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi