Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1286380 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7530 dnia: 14 Sierpień 2022, 10:42:02 »
Dobry, dziękujemy za miłe przyjecie przez Panią Dorotę.
Jakby ktoś szukał wejścia to znajduje się obok żabki   :hihihi:

Resized_20220728_135656.jpeg
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 241
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7531 dnia: 15 Sierpień 2022, 15:38:39 »
@Antonio , czy mogę prosić o polecane proporcje do espresso dla La Claudina? :) Póki co próbowałem 95stopni i 1:2,5 z 19g. Wychodzi nawet fajnie, ale czuję, że tam się może kryć coś jeszcze w tej kawie :)

Offline Dawid1144 Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Bialetti New Brikka 2TZ, 4TZ / Bialetti french press / Hario drip V60 / Hario Mizudashi
  • Młynek: Comandante C40 Mk4 / Timemore Chestnut X
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7532 dnia: 15 Sierpień 2022, 17:44:12 »
Jakby ktoś szukał wejścia to znajduje się obok żabki   :hihihi:



Koło żabki powiadasz :)?

Dopiero przyjechałem, ale kompas pokazuje że to w tą stronę co na zdjęciu :)

resize1660578141090~2.jpg



Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7533 dnia: 15 Sierpień 2022, 21:08:32 »
Tak, trzeba obejsc dookoła.
Nawigacja świrowała, to jest jakby " w podwórzu", w takiej nietypowej "studni".
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9037
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7534 dnia: 15 Sierpień 2022, 21:34:20 »
Dość ciężko znaleźć miejsce parkingowe w bliskiej okolicy. Najlepiej chyba ustawić nawigator na ulicę Cichą -- tu przy pewnej dozie szczęścia można rano zostawić auto na dłużej. Na krótko można też zostawić, by do nas tylko podejść. Z tejże uliczki widać podjazd z zakazem wjazdu. Wchodzimy do góry i skręcamy w prawo :). Trzy kroki i już.

Offline Dawid1144 Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Bialetti New Brikka 2TZ, 4TZ / Bialetti french press / Hario drip V60 / Hario Mizudashi
  • Młynek: Comandante C40 Mk4 / Timemore Chestnut X
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7535 dnia: 15 Sierpień 2022, 21:38:35 »
Dość ciężko znaleźć miejsce parkingowe w bliskiej okolicy. Najlepiej chyba ustawić nawigator na ulicę Cichą -- tu przy pewnej dozie szczęścia można rano zostawić auto na dłużej. Na krótko można też zostawić, by do nas tylko podejść. Z tejże uliczki widać podjazd z zakazem wjazdu. Wchodzimy do góry i skręcamy w prawo :). Trzy kroki i już.

Ja pociągiem przyjechałem w tym roku :)  apartament w takim miejscu że wszędzie mam blisko piechotą. Do was pokazuje mi 1.1km :)

Auto zostawiłem pod blokiem. Nawet nie chodziło o paliwo,  a bardziej o to że pociąg jechał niemalże tyle samo godzin, a auto tu w centrum zbędne.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9037
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7536 dnia: 15 Sierpień 2022, 22:11:56 »
Jasne, wszędzie tu blisko, nad samym morzem parki i piesze, rowerowe drogi. Automobil w turystycznej części Kołobrzegu to koszmar.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9037
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7537 dnia: 16 Sierpień 2022, 18:32:40 »
@Antonio , czy mogę prosić o polecane proporcje do espresso dla La Claudina? :) Póki co próbowałem 95stopni i 1:2,5 z 19g. Wychodzi nawet fajnie, ale czuję, że tam się może kryć coś jeszcze w tej kawie :)

Trudno mi polecić jakieś szczegółowe parametry. W przypadku espresso jestem trochę jak Bruce Lee i stosuję styl walki bez walki. Na ogół wszystko robię na luzie i spontanicznie: kawy do sitka tyle, ile się zmieści; temperatura taka, by nie było za gorzko; w filiżance tyle, by ucieszyć oko.

Claudina jest dość fajną kawą, zawsze zaskakuje swoim profilem trochę egzotyczno-owocowym. Niektórzy "miłują", inni nie przepadają ;). Wydaje mi się, że Twoje założenie jest OK. Może tylko bardziej skoncentrowałbym espresso do proporcji 1:2; może nieco mniej kawy w sitku, ale to od sitka zależy. Tyle tych zmiennych w espresso mamy... Zawsze, gdy staję przed nieznanym mi sprzętem albo przed nieznaną mi kawą, robię serię "shotów" i tylko próbuję. Z jednego pomiaru nic nie wynika, ale kolejne dają już jakąś wiedzę i budują nasze praktyczne umiejętności.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień 2022, 18:39:05 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5287
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7538 dnia: 16 Sierpień 2022, 22:47:51 »
W przypadku espresso jestem trochę jak Bruce Lee
A ile filiżanek przebijasz pstrykając palcem w ziarenko kawy?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9037
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7539 dnia: 16 Sierpień 2022, 23:32:55 »
No dobra, to raczej styl pijanego baristy ;).

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 241
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7540 dnia: 17 Sierpień 2022, 20:45:44 »
Ok, dzięki za odpowiedź. Dziś mi wyszło 43g kawy z 19g w sitku w 28s był smak słodko czekoladowo owocowy.   Wcześniej kilka razy wyszło mi z tych 19g w sitku ok 53 g kawy w niecałe 25 sekund i wtedy było też słodko tylko bardziej owocowo. W sumie tak i tak jest nieźle. Ale chyba bardziej w stronę bardziej skoncentrowaną pójdę.. CieKawa Kawa :) Generalnie bardzo smaczna aczkolwiek chyba trochę bardziej wymagająca.

PS. Mieszanie U-mixem około minuty ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9037
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7541 dnia: 18 Sierpień 2022, 08:37:34 »
Wymagająca trochę wprawy w warsztacie baristy czy wymagająca trochę wprawy w percepcji? Dla nas jest to niesamowicie wdzięczne ziarno, ze względu na te intensywne aromaty owocowe, niesamowitą plastyczność w różnych profilach palenia. Można ją palić jaśniej, można ciemniej i zawsze jest ciekawie :).

« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2022, 08:40:12 wysłana przez Antonio »

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 241
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7542 dnia: 18 Sierpień 2022, 11:09:27 »
Mam wrażenie, że trzeba się do niej nieco bardziej przyłożyć niż do np. Ariadny - nie ujmując nic ;)

Offline Dorota

    • Mastro Antonio
  • Wiadomości: 9
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7543 dnia: 19 Sierpień 2022, 11:13:00 »
Na upalne dni polecamy kawy z Kenii!!
Jedną z naszych ulubionych jest Kenia Karani.
Przepis na Kenię Karani, zaparzaną przy pomocy Kality:
20g kawy 200 g wody
preinfuzja 89 stopni, w jak najmniejszej ilości wody, około 30 g
po 30 sekundach zalewamy wodą w temperaturze 94-95 stopni, do 200 g.
Cały proces zajmuje nam około 2 minuty 50 sekund.

Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie ;)

Offline Dorota

    • Mastro Antonio
  • Wiadomości: 9
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7544 dnia: 19 Sierpień 2022, 11:14:54 »
indeks1.jpgKawa z Kolumbii, z plantacji El Belen od Luz Marina Sanchez Rico. Kto próbował, ten wie, że w niezwykłych ziarnach znaleźć można aromaty jagód, czerwonych owoców i czekolady.

Przepis na Kolumbię El Belen, zaparzaną przy pomocy Kality:
20g kawy 200 g wody
preinfuzja 89 stopni, w jak najmniejszej ilości wody, około 30 g
po 30 sekundach zalewamy wodą w temperaturze 92-93 stopnie, do 200 g.
Cały proces zajmuje nam około 2 minuty 50 sekund.
SMACZNEGO!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi