Autor Wątek: Preinfuzja na grupie E61  (Przeczytany 14758 razy)

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Preinfuzja na grupie E61
« dnia: 05 Lipiec 2016, 10:13:14 »
Wiele razy ten temat był poruszany i zdania są podzielone. Jedni mówią, że E61 ma "automatyczną preinfuzję" wynikającą z konstrukcji grupy, inni że preinfuzja to środkowe położenie dźwigni tuż przed załączeniem pompy ale tylko jak się ma podłączony ekspres do bieżącej wody a jeszcze inni mówią że na zbiorniku też można bo jest ciśnienie w układzie, mało tego, niektórzy producenci nie zalecają/zabraniają tego typu praktyki (tak kiedyś wyspiarz napisał w recenzji Rocket-a). W necie na wielu "profi" ;) filmikach traktujących o robieniu espresso na grupach E61 barista po prostu podnosi wajchę do góry i jedzie z ekstrakcją. Czy preinfuzja 6-7 sekund na niskim ciśnieniu, tak tylko by zmoczyć ciacho, ma sens w E61? Jak to jest w praktyce? Jak Wy robicie?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipiec 2016, 10:51:10 »
E61 ma wbudowaną preinfuzję (3 bar), jak ktoś twierdzi inaczej nie zna się.
Z pompą wibracyjną daje jakieś 5-6 sekund preinfuzji.
Środkowe ustawienie to preiunfuzja pod ciśnieniem podłączonej wody.
Jak ma się podłączoną to oczywiście używać.

Ustawienia przed włączeniem pompy nie używać, o ile można je  wykorzystać to potrzebujesz
super skilla, by o tym myśleć. Ale to jest max 1.2bar.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipiec 2016, 11:21:02 »
Ta "wbudowana" preinfuzja polega tylko na tym, że woda zanim osiągnie ciśnienie robocze w sitku z kawą, wcześniej wypełnia komory i kanały grupy. I tyle. Niektórzy producenci, np. WEGA dodają do swoich grup dodatkowe komory, by nieco wydłużyć tę preinfuzję. Inni dodają do grup specjalne dyfuzory czyli komory z tłokiem na sprężynie: woda wypełnia tę komorę, dopiero wtedy, gdy ciśnienie wody pokona opór sprężyny. Ta sprężyna ustala więc ciśnienie preinfuzji. W tej "wbudowanej" jest ono równe 0 bar (woda osiada sobie na ciastku i nie ma żadnej siły oprócz grawitacji), w tej dynamicznej ok. 2 bar i wymusza spokojny przepływ wody przez ciastko.

Technika z wykorzystaniem odpowiedniego położenia dźwigienki, gdy otwieramy dopływ wody, a nie włączamy jeszcze pompy jest znacznie ciekawszy i pozwala nam dowolnie dobrać czas trwania preinfuzji i jej ciśnienia (maszyna podłączona do sieci wodnej, regulator ciśnienia na wejściu, pompa rotacyjna).

Niezmodyfikowana grupa E61 z dźwigienką te 2-3 bary ma chyba tylko przez chwilę...
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2016, 11:28:22 wysłana przez Antonio »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipiec 2016, 11:50:00 »
E61 cały dół pod PF  to komora z sprężyną

Opis patentu
In practice, during some moments, there is no pressure. Then, the pressure begins to be formed. When the pressure in the chamber 14 reaches (in the case in question) 1.5 atmospheres, this pressure overcomes the power of spring 8 and the sealing device 7 becomes detached from the seat. But in the supposition in question, the sealing device 10 remains in the off position. As the hot water still arrives in 14, this water, little by little, fills the cavity 9. After this filling, the pressure in 14 and above the coffee powder contain in the filter, rapidly increases under the action of the pressure in 3, and then the infusion is distributed. After this distribution, by operating the handle 14 in the opposite manner, the starting conditions are reestablished.

It is evident that, by regulating the opening 2, the spring 8, and the volume of chamber 9, it is possible to obtain the desired period of the phase of infusion with the desired pressure of infusion.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipiec 2016, 12:22:21 »
Desired period? To ile to sekund? Ta wbudowana preinfuzja jest w grupie z dźwigienką. Jest jednak ograniczona. W grupach bez dźwigienki powstały wspomniane przeze mnie patenty rozszerzające funkcjonalność E61...
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2016, 13:00:20 wysłana przez Antonio »

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipiec 2016, 13:38:48 »
Dla mnie ta preinfuzja w E61 to g...o nie preinfuzja. Nawet gdy masz ekspres podłączony do sieci to środkowe położenie nie da Ci żadnej preinfuzji. Tylko sposób opisany przez Andrzeja pozwala na wcześniejsze namoczenie ciastka. Całkiem inaczej to wygląda w dźwigni... ;)
W młynie: ziarna

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipiec 2016, 14:58:44 »
Środkowe położenie dźwigni nie uruchamia wypływu wody. Kapie ona dopiero kiedy odchylimy ją wyżej i pociągniemy trochę do siebie żeby nie wcisnąć guzika uruchamiającego pompę :)
Takie namaczanie ma wpływ na smak. Z reguły pozytywny.

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipiec 2016, 19:16:05 »
Nie mam podłączonej wody. Ekspres wodę pobiera ze zbiornika. Mam pompę rotacyjną. Czyli tak jak napisał @lucasd w takiej konfiguracji mam preinfuzję z automatu 3Bar@5-6 sekund? Gdybym chciał dodatkowo "namoczyć" ciacho wcześniej to wykorzystując ciśnienie z bojlera (2B) @102 stopnie na PID to podciągam dźwignię do momentu otwarcia przepływu wody a następnie po wybranym czasie ciągnę dżwigienkę wyżej i uruchamiam pompę? Liczę czas ekstrakcji od pozycji "namaczanie"? 102 stopnie to ile to Bar w bojlerze?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipiec 2016, 19:47:58 »
Na pewno nie jest to 5-6 sekund. Po 5-6 sekundach pojawiają się pierwsze krople kawy w wylewkach, ale pełne ciśnienie pompy zadziałało tu wcześniej, tj. po wypełnieniu wodą komór grupy. Namoczyć możesz ciastko, wykorzystując własność rozprężania się wody pod wpływem temperatury: jeśli otworzysz dźwigienką dostęp do prysznica a nie uruchomisz pompy, to woda wypłynie z prysznica pod niewielkim ciśnieniem. Ale dużo tej wody nie będzie; im goręcej, tym więcej. Lepiej mieć podłączenie do sieci z regulatorem ustawionym na 2 bar. Wtedy to to ciśnienie będzie "grało" preinfuzję...
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2016, 19:54:32 wysłana przez Antonio »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipiec 2016, 09:21:47 »
zauważcie dwie rzeczy: woda potrzebna do preinfuzji to około wagi kawy w sitku plus pusta przestrzeń,
położenie 2+ kapie wodę z układu pod ciśnieniem bojlera, ale nie uzupełnia nowej, a więc preinfuzja żadna
bo za mało wody na cokolwiek (objętość kilku ml), dodatkowo powietrze redukuje ciśnienie do zera na ciastku.

Jedynie jak ktoś napełni wodą wcześniej (jak w dźwigni lub włączając pompę) to ma jakiś sens, ale jak wyłączy
za późno pompę to zepsuje, a jak za wcześnie to nic nie osiągnie.

Jedynie podłączenie do wody ma jakiś sens na dłuższe preinfuzje, bądź rozwiązania z Slayera (podobno najlepsza)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipiec 2016, 22:23:15 »
Rozwiązania Slayera dotyczą już innego urządzenia, nie grupy E61, ale chyba też wykorzystują ciśnienie sieci...

Offline Pentland

  • Wiadomości: 21
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lipiec 2016, 13:41:53 »

Jedynie jak ktoś napełni wodą wcześniej (jak w dźwigni lub włączając pompę) to ma jakiś sens, ale jak wyłączy
za późno pompę to zepsuje, a jak za wcześnie to nic nie osiągnie.


A masz może jakieś wskazówki na jak długo włączyć pompę?

Ostatnio naczytałem się sporo o wolumetrycznym GS3. Nie ma tam prefinfuzji tylko jak to na forach jest określane "wstępne parzenie", bo 'prefinfuzja' działa poprzez włączenie pompy na okresloną przez bariste jednostkę czasu (np 2s) po czym następuje odcięcie dopływu wody na kolejną jednostkę czasu i dopiero póżniej zaczyna się parzenie.

U siebie na E61 podłączonym do zbiornika zacząłem od niedawna robić tą procedurę manualnie -  odchylam dźwignie do połowy, czekam 2s, po czym uruchamiam pompę na 1 lub max 2s i wracam z dźwignią do połowy wychylenia (tak aby nie nastąpilo odessanie wody). Po kolejnych dwóch sekundach - dźwignia do góry i robimy espresso.

Trudno mi stwierdzić, czy jest różnica w smaku między takim zabiegiem a uruchomieniem pompy od razu. Wg mnie taka "preinfuzja" pozwala załatać ewentualne defekty w dystrybucji więc "współczynnik wybaczania" jest większy, a to się czasami przydaje. Dodatkowa zaleta to wzrost temperatury wody na grupie do bliższej temperatury zaparzania.

A jeśli chodzi o Slayera to on działa trochę inaczej. Ciśnienie jest tam cały czas 9 bar tylko przepływ wody mniejszy podczas prefinfuzji, co skutkuje tym, że pierwsze krople z kolby pojawią się dopiero po np 30 sekundach. Tu pojawia się pytanie czy profilowanie ciśnienia różni się od profilowania przepływu wody - chyba jeszcze nie widziałem definitywnej odpowiedzi.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lipiec 2016, 15:13:28 »


Ciśnienie jest tam cały czas 9 bar tylko przepływ wody mniejszy podczas prefinfuzji

Coś mi się tu z fizyką kłóci. Żeby przy tym samym ciśnieniu przepływ był mniejszy opór musi być większy. Opór ZA kawą, czyli na wyjściu z kolby. Wzrost oporu wewnątrz maszyny obniży ciśnienie na ciastku.

Offline Pentland

  • Wiadomości: 21
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lipiec 2016, 17:05:07 »

Wzrost oporu wewnątrz maszyny obniży ciśnienie na ciastku.

I o to chodzi. Inaczej nie byłoby preinfuzji, bo od razu miałbys 9B na ciastku i pełną ekstrakcję. Przy profilowaniu ciśnienia czy preinfuzji chodzi o ciśnienie czy strumień wody (jak w przypadku Slayera) PRZED ciastkiem . Wrzuć w YT "Understanding Slayer: Pressure vs Flow" - tam jest to dokładniej wytłumaczone w filmie z Prima Coffee

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lipiec 2016, 20:15:09 »
Wiem o co chodzi, bez odwołań do świętego jutuba. To ty piszesz że jest cały czas 9 bar.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi