Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 345097 razy)

Offline abdon

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2340 dnia: 13 Grudzień 2022, 14:50:58 »
Cześć,
czy coś się zmieniło z kawą Monsoon Malabar?
Albo zmieniły mi się kubki smakowe, albo faktycznie skład tej kawy. Zawsze ekspres byl ustawiony na 93-94 stopnie i kawa wychodziła super.
Teraz przy tych samych ustawieniach w ogóle mi nie smakowała i musiałem obniżyć temperaturę do 90 stopni.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2167
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2341 dnia: 13 Grudzień 2022, 15:04:57 »
Skład samej kawy się nie zmienia, jest to raczej Single Estate, dostawcę i profil palenia też nie zmienialiśmy. W ostatnim czasie, co było dla mnie zadziwiające, kawa nawet bardzo często wybierana w zestawieniu z Ekstra Selekt i Mujeres, przez europejskich wystawców na międzynarodowych targach.
@abdon Czy zmieniałeś jedynie temperaturę parzenia? Co się zmieniło w smaku przy obniżeniu temperatury parzenia, czy tylko gorycz znikła?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2167
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2342 dnia: 13 Grudzień 2022, 17:38:43 »
Nie wiele czasu zostało do świąt Bożego narodzenia, już powoli kończy nam się ten rok. Za oknami pięknie i wszystkich nas ogarnia przedświąteczna euforia. Jakie kawy możecie oczekiwać u nas na koniec tego i początkiem nowego roku?

Kawy, które nam się kończą:
Duże gwatemalskie ziarenka Pacamara z plantacji Isnul
Brazylijski mikrolot z kontrolowaną fermentacją Capoeira
Natural Shwe Yi Mon z Myanmaru.

Co nowego znajdzie się na półkach?
Do brazylijskiej Caramelo z plantacji Paraiso i Las Morenitas z Nikaragui, do sekcji espresso dołączy Kolumbia Finca PalMichal Genova.

W przelewach jeszcze w tym tygodniu pojawią się:
Nikaragua finca San Antonio Parainema Anaerobic I Peru Sól&Cafe Fredesvinda Vasquez Romero mikrolot Organic*. Do filtrów szykujemy jeszcze Etiopię Hunda Oli washed, Kolumbię Esperanza Mandela natural* i Kenię Bungoma AB z tradycyjnej podwójnej fermentacji.

* Fredesvinda Vázquez Romero z Cooperativa Sol & Café de Cajamarca, zajęła pierwsze miejsce w konkurencji microlotow w konkursie Taza Dorada Peru w 2021 roku z oceną 89,34.
 
Czas pracy palarni w czasie świąt.
Paczki będziemy wysyłać jeszcze w środę 21.12, a jeśli ktoś bardzo się uprze, to i 22 grudnia, ale bez gwarancji że kurier dostarczy na czas. W czwartek pracujemy do godziny 14:00 a w piątek, 23 grudnia, palarnia będzie nieczynna.
Do pracy wracamy we wtorek, po świętach i pracujemy normalnie do piątku 30.12., do godziny 14:00.
 
 
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2022, 18:35:30 wysłana przez ranGo »

Offline Cob Mężczyzna

  • Wiadomości: 242
  • Ekspres: ECM Mechanika +flow c, Ascaso steel duo pid, Cafelat Robot
  • Młynek: Ikawa; C40, C e37s
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2343 dnia: 13 Grudzień 2022, 21:51:28 »
To ja jeszcze podpytam o tą monsunową Indię ona jest palona w stylu klasycznym dla miękkich mytych ziaren (jak Brazylia )? czy raczej jak twardsze z wyższych partii gór,  bo ten Wasz monsun jest doskonały, a próbuję sobie go doświadczalne dla siebie przepalić w mojej mikro maszynce i coś mi słabo idzie cooprawda ikawa to kompletnie inny typ ale szukam kierunku ...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2167
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2344 dnia: 13 Grudzień 2022, 22:30:02 »
Z Malabarem musiś działać jeszcze bardziej delikatnie niż z Brazylią ( raczej obróbki naturalne są z tego kraju ) i ostrożnie dawkować energię, szczególnie uważać przed pierwszym crackiem. Jak byśmy przy paleniu Malabara korzystały z profilu palenia Brazylii, to byśmy musieli podać do pieca około 30% więcej kawy z Indii aby utrzymać ten sam profil. Czas palenia Malabaru jest około 30” dłuższy od Brazylii a końcowa temperatura około 5*C większa.

Offline Fritzowski

  • Wiadomości: 19
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2345 dnia: 14 Grudzień 2022, 06:08:20 »
Na zdjęciu musi być moja paczka? Przy otwieraniu paczki, czułem się jak bym otwierał prezent długo wyczekiwany. Dzięki!

Offline abdon

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2346 dnia: 14 Grudzień 2022, 10:38:46 »
Skład samej kawy się nie zmienia, jest to raczej Single Estate, dostawcę i profil palenia też nie zmienialiśmy. W ostatnim czasie, co było dla mnie zadziwiające, kawa nawet bardzo często wybierana w zestawieniu z Ekstra Selekt i Mujeres, przez europejskich wystawców na międzynarodowych targach.
@abdon Czy zmieniałeś jedynie temperaturę parzenia? Co się zmieniło w smaku przy obniżeniu temperatury parzenia, czy tylko gorycz znikła?

Tak - przy 93-94 C teraz czułem bardzo mocną gorycz, które wcześniej przy tej temperaturze nie czułem.
Przeszkadzała mi nawet przy kawie z mlekiem. Przez tę gorycz nic ciekawego w tej kawie nie czułem.
Kombinowałem z grubością mielenia i dozą, ale nic z tego.

Po zmianie na 90 stopni jest petarda. Kawa marzenie, za którą tęskniłem :D

Trochę mnie to dziwi, bo wcześniej polecałem znajomym tę kawę nawet jako kawa do automatu. Teraz obawiam się, że w automacie może wychodzić za ostra.

Jeszcze taka ciekawostka: Zawsze ta kawa miała olbrzymią cremę, ponadprzeciętną w porównaniu do innych kaw, która jednak szybko opadała i na powierzchni tworzyły się bąbelki. Bylo widać tę gęstość już przy przepływie z sitka.
Teraz kawa inaczej leci z ekspresu i crema też jest inna. Bardziej przypomina wszystkie inne kawy.
Także nie wiem czy to jakaś zmiana u mnie czy może jednak coś w tej kawie sie zmieniło :)

Offline Cob Mężczyzna

  • Wiadomości: 242
  • Ekspres: ECM Mechanika +flow c, Ascaso steel duo pid, Cafelat Robot
  • Młynek: Ikawa; C40, C e37s
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2347 dnia: 14 Grudzień 2022, 11:01:44 »
Z Malabarem musiś działać jeszcze bardziej delikatnie niż z Brazylią ( raczej obróbki naturalne są z tego kraju ) i ostrożnie dawkować energię, szczególnie uważać przed pierwszym crackiem. Jak byśmy przy paleniu Malabara korzystały z profilu palenia Brazylii, to byśmy musieli podać do pieca około 30% więcej kawy z Indii aby utrzymać ten sam profil. Czas palenia Malabaru jest około 30” dłuższy od Brazylii a końcowa temperatura około 5*C większa.

Wielkie dzięki !
Bardzo pomocne info bo myślałem zupełnie inaczej (krótki czas + wyższa remp)
:)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2167
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2348 dnia: 30 Grudzień 2022, 12:43:40 »
Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony rok, za mnóstwo razem wypitej kawy, ciekawe rozmowy i doświadczenia. Wracamy w Nowym Roku z pełną energią, zapałem do pracy i nowymi kawami.
Do siego roku!




Offline Cob Mężczyzna

  • Wiadomości: 242
  • Ekspres: ECM Mechanika +flow c, Ascaso steel duo pid, Cafelat Robot
  • Młynek: Ikawa; C40, C e37s
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2349 dnia: 30 Grudzień 2022, 18:18:38 »
Dzięki i wszelkiej wzajemności !!!  :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2167
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2350 dnia: 05 Styczeń 2023, 19:39:39 »
Mamy dopiero pierwszy tydzień w nowym roku, a nasz piec nie przestaje chodzić. Oprócz kaw z dotychczasowej oferty pragniemy Wam zaproponować i wiele nowości.

W sekcji kaw jasno palonych niebawem skończą się, najpierw Rwanda Gitega Hills, a potem i Etiopia Duromina.
Jako pierwsza w sklepie, pojawiła się Colombia Cafe Granja La Esperanza i ziarenka Mandela, tym razem obróbka naturalna. Mnóstwo smaku i aromatów tyle, że ziarenka tej odmiany potrzebują trochę więcej czasu na ustabilizowanie się. Warto poczekać 7-10 dni po upaleniu.
Następna w kolejce czeka Brazylia, VALQUIRIA Gonclaves Bastos, z konkursu Forca Cafe, a potem i dwie Etiopię z obróbki naturalnej i mytej. Z Peru znowu będzie fajny microlot, tym razem obróbka naturalna i Finca La Despreciada. Oprócz cascary z Kostaryki możemy zaoferować cascarę z Panamy, plantacja Oscarcito, odmiana Geisha.

W sekcji kaw palonych pod espresso już mamy parę nowości w sklepie a będzie ich również przybywać. Nikaragua Las Morenitas bardzo dobrze się przyjęła i zostanie z nami trochę dłużej. Niestety, Polish Horse nam się kończy i musimy od nowa tworzyć tę mieszankę, a w tym czasie dla wielbicieli ziarenek peaberry oferujemy El Salvador Tres Puertas. Kawy, które będziemy wdrażać do sklepu to Indonezja Bali Batur Estate, Meksyk Zongolica z kobiecej spółdzielni, Honduras Guara Verde, Tanzania Ngila Estate, Brazil Yellow i Red Catucai z plantacji Ecoagricola, Dominikana San Jose de Ocoa, jak i brazylijską robustę Conilion. To tyło część kaw, będą tu jeszcze kawy z Kolumbii, Gwatemali, nowa La Bicicleta… W sumię same nowości ;)


Offline michau6

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: aeropress
  • Młynek: graef
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2351 dnia: 09 Styczeń 2023, 14:38:17 »
@ranGo kawy Kenia Bungoma dużo macie w magazynie?
Niedawno zamówiłem i piję z wielką przyjemnością.  Zastanawiam się czy trzeba się spieszyć i brać na zapas [emoji3]

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2167
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2352 dnia: 09 Styczeń 2023, 16:27:14 »
Trudno powiedzieć na jak długo wystarczy nam Kenii Bungoma, ale nie powinno jej zabraknąć w styczniu i w lutym. Na pewno poinformujemy jak już będzie się kończyć.

Offline michau6

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: aeropress
  • Młynek: graef
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2353 dnia: 09 Styczeń 2023, 23:11:57 »
Trudno powiedzieć na jak długo wystarczy nam Kenii Bungoma, ale nie powinno jej zabraknąć w styczniu i w lutym. Na pewno poinformujemy jak już będzie się kończyć.
Dziękuję

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi