Guatemala Santa Rosa El Morito - palarnia kawy xCafe
Arabika, sposób obróbki mokry, palona po złożeniu zamówienia. Cena 70 zł za 1 kg, dostępna także w mniejszych opakowaniach, wtedy jest niewiele droższa. Ziarenka są dosyć spore i ładne, bez defektów, średnio palone. Aromat delikatny i złożony z owoców, karmelu i czekolady. W przemiale dominuje zapach owoców leśnych.
Espresso. Ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione jako połowa uzysku z podwójnego sitka, doza 18 g, czas ekstrakcji 26-27 sekund. Crema obfita i niezbyt ciemna. Aromat espresso jest owocowy (przewaga poziomek). W smaku dominują jagodowe leśne owoce, jest sporo słodyczy, także akcenty jaśminowe i czekoladowe. Posmak owocowy przechodzący w jaśmin. Owoce są słodkawe, nieagresywne, więc i espresso jest ciekawie owocowe, bez goryczki i nadmiernej kwaskowatości, smaczne.
Aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7,5 g na 100 ml, temperatura 88°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 100 sekund, przemiał dosyć drobny. Napar ma aromat owoców leśnych i karmelu, a smak podobny do espresso. Prym wiodą jagodowe owoce leśne, jest sporo słodyczy, akcenty jaśminu i czekolady. Posmak owocowy, z czasem przechodzący w jaśminowy. Są w nim także akcenty kojarzące się z lasem iglastym. Napar jest dobry, mocno owocowy i słodki.
I co tu napisać w podsumowaniu? Guatemala Santa Rosa El Morito to kolejna dobra kawa z palarni xCafe, warto jej spróbować.