Czyli jak napisałeś przerywam ekstrakcję po określonym czasie (30s)", a nie po określonym uzysku. Czyli powinno być odwrotnie?
Tak jak napisał pj.w powyżej: celujesz w określony uzysk w czasie, czyli zatrzymujesz ekstrakcję po określonym uzysku, a czas jest jakby parametrem kontrolnym - mniej istotnym. Od wszystkiego są oczywiście wyjątki, ale na początek trzeba pewne zasady zrozumieć i się ich trzymać.
Ja np. lubię espresso o proporcjach dokładnie 1:2, czyli z dozy 18g chcę mieć 36g espresso, i raz bedzie to w 26s, raz w 29s, a innym razem w 32s, ale "zawsze" jest to 36g naparu. Jakbym te 36g uzyskał już po 20s, albo dopiero po 35s, to reguluję przemiałem żeby się wstrzelić spowrotem w przedział 25 - 30s - to tak ogólnie, żeby zrozumieć główne zasady na początek.
Możesz woleć mniej "skoncentrowane" espresso i celować sobie w proporcje 1:2,5 lub 1:3 nawet - to są już indywidualne preferencje.
Mi smakuje bardzo, to co mi wyszło, być może przypadkiem wyszło mi dobre.
To super! Ja myślałem, że było to tylko "lepsze" od wcześniejszych espresso, ale dalej mało smaczne
. Ale jak smakowało to super - od tego jest w zasadzie każda kawa żeby z nią eksperymentować i próbować różnych metod, z różnymi zmiennymi, tylko że dobrze wcześniej mieć ogólne pojęcie jaki parametr na co może mieć wpływ, żeby nie błądzić po omacku, bo jasno palone kawy w ekspresie kolbowym mogą często wymagać "dopolerowania" różnych zmiennych, żeby wyszło smacznie.
...
Kawy omniroast - czy to będzie dla mnie na razie dobry kierunek?
Ciężko powiedzieć, może być, a nie musi
. Najczęściej, nie mając doświadczenia i sprecyzowanych gustów, kupuje się inną kawę do ekspresu niż do przelewów. Może to być oczywiście średnio, lub jasno palony single origin kawa (w przeciwieństwie do mieszanki do espresso), ale jednak wypał dedykowany pod espresso.
Są na forum co najmniej trzy fachowe palarnie, mają swoje tematy, i możesz tam po opisaniu swoich oczekiwań poprosić o polecenie jakiejś kawki na początek, a jakby nie smakowała to możesz składać reklamacje i żądać wyjaśnień
. Szczerze polecam!
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3749.2610https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=408.7935https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8100.1470P.S. Zamiast pisać jakieś bzdury o Nepolu
@Antonio poleciłbyś lepiej koleżance jakąś fajną kawę na smaczny początek espresso przygody
.
Albo pj.w już coś polecał, a on ma często rację
, jeśli o kawie mowa
.