Autor Wątek: Kwaśne espresso - świetne cappuccino  (Przeczytany 6034 razy)

Offline Johny3

    • -
  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Melitta Barista T Smart F84
  • Młynek: -
Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« dnia: 21 Listopad 2022, 11:18:05 »
Cześć,
od niedawna posiadam ekspres automatyczny Melitta F84 i nie wiem czy to wina kawy, ale espresso czy ogólnie czarne kawy (nie ważne czy espresso, 150 ml kawy i wody przelanej przez nią lub 30ml + woda) są kwaśne i to tak mocno kwaśne, ale mleczne wychodzą rewelacyjnie, czuć smaki reklamowane przez palarnię i nie czuć żadnego kwasu.

Wielu kaw nie testowałem, półka też niska - Dallmayr Prodomo, Blue Orca Braziliana i Columbiana - każda jest kwaśna jeśli pije się ją czarną.

Testowałem różne stopnie mielenia, mocy, temperatury, ostatecznie ustawiłem najdrobniejsze mielenie, najwyższa moc i temperatura, bo takie wychodzą najmniej kwaśne, ale nadal są niepijalne.
Jaką kawę kupić żeby można było pić ją czarną i żeby pasowała też jako mleczna?

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1090
  • Ekspres: LA Marzocco Linea MINI
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, EUREKA Atom Specialty 65, WILFA.
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudzień 2022, 21:46:13 »
Proponuję mieszanki arabica/robusta z polskich palarni:

Espresso Milano lub Espresso Classic.

https://www.coffeesite.pl/17-kawa

Rovigo Caffe:

Espresso Napoli

https://rovigo.pl/product/espresso-napoli/

Pozdrawiam.

Te kawy sprawdzą się w kolbie jak i w automacie.



« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2022, 21:48:43 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline relikt

  • Wiadomości: 20
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Styczeń 2023, 12:48:18 »
Kwaśna kawa bardzo często efekt zbyt niskiej temperatury wody. Może niech serwis na to zerknie?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Styczeń 2023, 15:13:11 »
Kwaśna kawa bardzo często efekt zbyt niskiej temperatury wody. Może niech serwis na to zerknie?
Blue Orca pali wszystko na omniroast, więc można się spodziewać kwasowości.
Prawdopodobnie wystarczy wybrać cokolwiek, co będzie na granicy  średniego i ciemnego palenia.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline nieuprzejmy_gbur

  • Wiadomości: 25
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Styczeń 2023, 11:44:56 »
Kupiłeś nowy ekspres? Kwaśne smaki są uwydatniane niższą temperaturą wody. Może bojler zakamieniony i nie dogrzewa? Spróbuj mocnym środkiem odkamienić. Jeśli ekspres był nowy to po prostu ten typ tak ma... Ewentualnie można wdadzić prosty PID czyli manualny regulator temperatury...

Offline Gravis Mężczyzna

  • Wiadomości: 102
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2023, 13:50:26 »
Właśnie odpakowałem 1KG Grand Espresso Doppio z Blue Orca i kawa wychodzi mi kwaśna. Parzę w temp 95stopni. Próbowałem zwiększyć czas parzenia mieląc drobniej, ale nie pomaga. Czy ktoś miał styczność z tą kawą w kolbie? Jak to parzyć, żeby było smacznie?
Lelit Anna PL41TEM
NPF Portafilter & Ascaso 57mm Precision Competition Filter 14g
Młynek Eureka Mignon Specialita @ Single Dose
Waga SearchPean Tiny2S
Pierścień dozujący ze stali nierdzewnej 57mm
Dystrybutory Kazak Sputnik & italparts 57mm
Tamper Motta 57mm
Dzbanek Joe Frex 350ml
Odbijak DeLonghi

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Styczeń 2023, 15:25:13 »
wychodzi mi kwaśna
Może zmielić grubiej i nie robić espresso lecz większe objętości? Espresso jest jak mikroskop -- odrobina kwaśnego smaku urasta czasem do ogromnych rozmiarów ;).
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2023, 15:49:29 wysłana przez Antonio »

Offline relikt

  • Wiadomości: 20
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Styczeń 2023, 23:07:02 »
Kiedyś była popularna taka przysłowiowa "maść na szczury" - La Brasiliana Marfisa.
Ona chyba nigdy, nikomu ani kwaśna, ani gorzka nie wyszła.
Kup, spróbuj. Jak ona wyjdzie kwaśna , to już chyba tylko serwis.
BTW, ja uwielbiam jasno palone, kwaskowate single. Może to też kwestia oczekiwań i smaku? Może to robota marketingu gdzie " wyraziste, orzechowo-czekoladowe nuty otulają twoje gardło niczym gęsty syrop, zostawiając na podniebieniu nieziemską słodycz..." ?

Offline Gravis Mężczyzna

  • Wiadomości: 102
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Styczeń 2023, 13:12:06 »
wychodzi mi kwaśna
Może zmielić grubiej i nie robić espresso lecz większe objętości? Espresso jest jak mikroskop -- odrobina kwaśnego smaku urasta czasem do ogromnych rozmiarów ;).

Według Blue Orca przepis na te ziarno jest taki:
"Doza:uzysk@czas - jest prawidlowy: nasz przepis na Doppio w sitku 58mm
to 19,5g @41g @33 sek - i tak kawy sa testowane"

Próbowałem, ale niestety nadal jest mały niesmak i kwaskowatość (jasne ziarna).

Oczywiście jestem w stanie zmielić grubiej i robić większe objętości. Pytanie jaką dozę w jakim czasie zastosować, żeby to miało ręce i nogi? Jakiś punkt wyjścia, który możesz zasugerować?
Lelit Anna PL41TEM
NPF Portafilter & Ascaso 57mm Precision Competition Filter 14g
Młynek Eureka Mignon Specialita @ Single Dose
Waga SearchPean Tiny2S
Pierścień dozujący ze stali nierdzewnej 57mm
Dystrybutory Kazak Sputnik & italparts 57mm
Tamper Motta 57mm
Dzbanek Joe Frex 350ml
Odbijak DeLonghi

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Styczeń 2023, 13:14:04 »
wychodzi mi kwaśna
Może zmielić grubiej i nie robić espresso lecz większe objętości? Espresso jest jak mikroskop -- odrobina kwaśnego smaku urasta czasem do ogromnych rozmiarów ;).

Według Blue Orca przepis na te ziarno jest taki:
"Doza:uzysk@czas - jest prawidlowy: nasz przepis na Doppio w sitku 58mm
to 19,5g @41g @33 sek - i tak kawy sa testowane"

Próbowałem, ale niestety nadal jest mały niesmak i kwaskowatość (jasne ziarna).

Oczywiście jestem w stanie zmielić grubiej i robić większe objętości. Pytanie jaką dozę w jakim czasie zastosować, żeby to miało ręce i nogi? Jakiś punkt wyjścia, który możesz zasugerować?
Może tak?

18g in
50g out
czas 33sek

Pozdrawiam,
Paweł

Offline nieuprzejmy_gbur

  • Wiadomości: 25
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Maj 2023, 21:51:19 »
Te 95C masz w naparze czy maszyna tak ci pokazuje. Jeśli na maszynie to podkręć jeszcze  wyżej z 3 C

Offline Gregorio Mężczyzna

    • Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 409
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maj 2023, 08:58:28 »
Spróbuj może zmieli grubiej i zmniejszyć temperaturę, jeśli to są ziarna jasno palone - zawsze będą miały jakieś kwaski i cytrusy, a odczucie kwasowości jest mocno indywidualne;
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1438
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Maj 2023, 09:41:28 »
Kawa nie powinna być kwaśna tylko owocowa:):):)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Maj 2023, 10:07:28 »
Można by to wziąć w ramkę :).

Offline Anszy

  • Wiadomości: 170
  • Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
Odp: Kwaśne espresso - świetne cappuccino
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Maj 2023, 11:51:10 »
Prędzej to:
odczucie kwasowości jest mocno indywidualne;

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi