Gwatemala Finca Granada - palarnia kawy Euro Cafe
Gwatenalska arabika z kawowego regionu Huehuetenango, odmiany: Catuai, Bourbon i Caturra. Sposób obróbki naturalny (suchy), palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka średniej wielkości, mają miły aromat czekolady i winogron, w zapachu przemiału podobnie, plus nuty brzoskwiń.
Sposób przygotowania: dripper Hario V60-01, białe filtry Moccamaster i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 93°C, czas parzenia nieco ponad 2,5 minuty. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku 2,5 grama wody na jeden gram kawy. Polewanie w trzech porcjach co 30 sekund. Pierwsze obfitsze, po minucie w dripperze ma się znaleźć połowa wody przeznaczonej do parzenia, a dwa kolejne, to „ćwiartki”. Mieszanie przez pokręcenie dripperem po pierwszym zalaniu. Zaś po ostatnim, delikatne muśnięcie powierzchni zawiesiny łyżeczką, co ma ułatwić okrężny ruch zawiesiny w dripperze. Filtry Moccanaster, złożone odpowiednio do V60, zostały użyte nieprzypadkowo. Są „wolniejsze” od klasycznych Hario, a więc można używać grubszego przemiału, co podbija nuty owocowe w naparze. Ale, żeby zanadto nie spowolnić ekstrakcji, zastosowałem nieco intensywniejsze polewanie niż zwykle. Jak wcześniej wspomniałem, na preinfuzję i pierwsze zalanie, idzie połowa wody. Aromat dripa jest wyjątkowo miły. Składają się na niego: czekolada, słodkie winogrona i brzoskwinie. Po spróbowaniu podobnie plus akcenty owoców granatu. W filiżance jest miła, owocowa kawa (winogrona, brzoskwinie i granaty), z delikatną słodką czekoladą w tle i dużą ilością słodyczy. Dobrych wrażeń dopełnia niewielka kwaskowatość, naturalna owocowa słodycz i brak goryczki. Drip jest przyjemny, owocowy i słodki. Posmak podobny, z czasem przechodzący w czekoladę. Przy dłuższym parzeniu, w granicach trzech minut, intensywność czekolady jest większa, a owoców mniejsza.
Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy, młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 6,5 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 93°C, bez preinfuzji, czas parzenia – 105 sekund, przemiał nieco drobniejszy od dripowego. Wrażenia podobne, jak przy dripie. Ale z mniejszą ilością owoców i większą dawką czekolady. Efekt, to dobra dużą kawa, czekoladowo - owocowa, odpowiednio słodka i wyrazista.
Gwatemalskie ziarenka z wysokich upraw Huehuetenango, kolejny raz mnie nie zawiodły. Chociaż ten region bardziej mi się kojarzy z mytą obróbką, to opisany dzisiaj natural, jest wyjątkowo dobry. I, żeby nie było za dobrze, przy najbliższym zamówieniu, pewnie już go nie będzie w ofercie palarni.