Autor Wątek: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia  (Przeczytany 22570 razy)

Offline baarszczu

    • brak
  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: Fiorenzato AllGround
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Sierpień 2022, 11:58:23 »
ASCASO przeszło na termobloki w 2012 roku. I nie dlatego, że jest to technologia tańsza w produkcji. Powodów było kilka: wycofywanie przez UE używania do celów spożywczych stopów mosiądzu w skład których wchodzą związki niklu i ołowiu, dążenie do zaproponowania klientom czystej wody do każdej filiżanki kawy poprzez zastosowanie w termoblokach rurki ze stali nierdzewnej, zapewnienie większej stabilności temperaturowej tak w trakcie ekstrakcji pojedynczej kawy jak i przy wykonywaniu wielu kaw w różnych odstępach czasu, możliwość szybkiej zmiany zaprogramowanej temperatury - szczególnie dotyczy to szybkiego obniżenia zaprogramowanej temperatury ekstrakcji kawy, ograniczenie powstawania osadów z kamienia kotłowego (rurki ze stali nierdzewnej są bardziej odporne na przyleganie kamienia), długotrwała bezawaryjna praca grzałki w termoblokach bez wpływu kamienia na grzałkę, ograniczenie do maksimum konieczności wymiany elementu grzewczego. To tak w skrócie odnośnie samego termobloku.

Dziękuję, dokładnie o to mi chodziło, ten rys historyczny jest bardzo ważny i pokazuje świadomość pewnych decyzji producenta, że miało to konkretne cele jakościowe lub też nastawianie na klientów bojących się brudnego boilera. W zasadzie dla mnie to wystarczająca odpowiedź by traktować taki TB jako na równi z SB. Tzn. osobiście stawiam go nawet wyżej za czystość ale nie każdy o tym myśli jako kryterium wybory. Wierzę że osiągi są jednak co najmniej niegorsze niż SB.

To kiedy szykuje się jakieś PROMO na te ekspresy? :D

Tak czy inaczej rozważam jeszcze Lelit Mara X oraz Bellezza Chiara, tylko chciałbym jeszcze więcej dowiedzieć się o samym wymienniku w tych ekspresach. Czy tu też coś możesz powiedzieć? mogę założyć osobny wątek dla porządku lub po prostu zadzwonić.

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Sierpień 2022, 12:03:02 »
W zasadzie dla mnie to wystarczająca odpowiedź by traktować taki TB jako na równi z SB. Tzn. osobiście stawiam go nawet wyżej za czystość ale nie każdy o tym myśli jako kryterium wybory. Wierzę że osiągi są jednak co najmniej niegorsze niż SB.

SB z wymiennikiem ciepła (HX) też raczej "czystą" wodę podaje do kawy... Dla mnie w sumie to było ważne kryterium wyboru...
Wody z boilera nie używam, tylko para, a to w sumie woda destylowana ;)



Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Sierpień 2022, 12:14:29 »
@baarszczu Jeśli możesz to zadzwoń. Najlepiej tak po 15,00. Nie chciałbym mieszać w tym wątku dwóch zupełnie innych systemów.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline baarszczu

    • brak
  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: Fiorenzato AllGround
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Sierpień 2022, 12:16:30 »
SB z wymiennikiem ciepła (HX) też raczej "czystą" wodę podaje do kawy... Dla mnie w sumie to było ważne kryterium wyboru...

A jaki masz ekspres? z tym HX to właśnie chciałem się dowiedzieć, czy to jest tak, że wymiennik działa trochę jak TB, czyli przepływowo, czy raczej jak SB, czyli woda stoi, ale ogrzewana jest nie grzałką a otaczającym boilerem pary. Wiem że przy grupie E61 woda delikatnie krąży.
Nie mogę też znaleźć info z czego zrobiony jest wymiennik, bo w Mara jak i Bellezza sam boiler są ze stali nierdzewnej, ale jaki wymiennik to już nie podają.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2022, 12:19:35 wysłana przez baarszczu »

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Sierpień 2022, 12:45:26 »
Jak w opisie: Bezzera Magica S PID i Lelit Mara X
Działa prosto: w bojlerze jest woda o temp. sto kilka/kilanascie stopni, gotowa do podawania pary, a przez bojler idzie wymiennik (o małej pojemności), przy standardowym przepływie daje temp. do espresso (dziwęćdziesiąt kilka). PIOD steruje temp. wody w bojlerze.
Stojąca woda w wymienniku nagrzewa się do praktycznie temp. bojlera, więc przed zrobieniem kawy trzeba trochę spuścić (flush)
Nowe Mary mają trochę zmodyfikowany algorytm, opis w odp. wątkach...

PS. nie wiem z czego wymiennik robią, tzn. nie szukałem...
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2022, 12:47:41 wysłana przez WS5 »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Sierpień 2022, 12:58:02 »
Też nie wiem. I nigdy jeszcze nie zdarzyło nam się rozbierać bojlera ze stali nierdzewnej. Sądzę jednak, że wymiennik też jest ze stali nierdzewnej. Chodzi o łącznie metali i o taką samą rozszerzalność cieplną.
Problem z HX tkwi w tym, że nie wiadomo dokładnie jak długi ma to być spust wody aby uzyskać na wypływie odpowiednią temperaturę ekstrakcji kawy (nie jest to temperatura ustawiona na wyświetlaczu PID).
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

  • Gość
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Sierpień 2022, 13:08:25 »
Wymiennik w HXie jest przeważnie z tego samego materiału co reszta bojlera. Jeśli bojler jest stalowy to ze stali, miedziany z miedzi itp. W załączeniu zdjęcie wykonane przeze mnie w fabryce Lelita. Widać na nim przekrój stalowego bojlera z Mary-X z również stalowym wymiennikiem... Ale to temat na osobny wątek...
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2022, 13:22:28 wysłana przez skansen »

Offline baarszczu

    • brak
  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: Fiorenzato AllGround
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Sierpień 2022, 13:24:07 »
Problem z HX tkwi w tym, że nie wiadomo dokładnie jak długi ma to być spust wody aby uzyskać na wypływie odpowiednią temperaturę ekstrakcji kawy (nie jest to temperatura ustawiona na wyświetlaczu PID).

Tak, to juz doczytałem, chyba jedyną opcją żeby mieć pewność jest termometr wkręcony w grupę. Teoretycznie maksymalna ilość to tyle ile mieści się w wymienniku, a swoją drogą ten wymiannik rozmiarem pewnie odpowiada mniejszym SB, jak w Gaggia czy niektórych Lelit, tak przynajmniej na zdjęciu wygląda.

Cytat: WS5
Nowe Mary mają trochę zmodyfikowany algorytm, opis w odp. wątkach...

Na ten temat też czytałem, priorytet kawy, czy to jednak oznacza że woda w wymienniku, nawet jak stoi pół dnia, nie osiągnie temp. pary? Czy to właśnie tak działa? Głównie robię kawy czarne, mniej mleczne więc to duża zaleta Lalit Mara X dla mnie, tylko czy to tak działą jak myślę?

Offline psiel

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: ASCASO STEEL DUO PID V2
  • Młynek: G-IOTA Titanium
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Sierpień 2022, 13:44:05 »
Podzielę się wrażeniami po tygodniu używania.
Zużyłem prawie 750g kawy, lavazzy qualita oro oraz kolumbii medeline wypalanej w palarnii czarny deszcz z Wrocławia.

Espresso: używam właściwie jedynie sitka 14g, wsypuję do niego 17g zmielonej kawy. Cały program zaparzania dla podwójnego espresso ustawiłem na 30 sek w tym 5 sek preinfuzji. Najwięcej zabawy było ze zmieleniem kawy, wiadomo, raz wychodziło za wodniste innym razem zbyt oleiste. Ostatecznie udało mi się tak zmielić aby w tych 30 sek. uzyskać do 30-40g naparu. Tu faktycznie widać, że nie programujemy czasu zaparzania a przepływ wody uczestniczącej w zaparzaniu (choć na wyświetlaczu pojawiają się sekundy), bo ten czas zaparzania nieznacznie się różni w zależności jak mocno ubiję kawę w kolbie. Samo programowanie wydało mi się dość proste, choć trzeba było znać znaczenie poszczególnych pozycji

Wrażenia z kawy: lavazza w smaku zbyt kwaśna. Kolumbia dużo lepsza, ale również kwaskawa. Tu eksperymentowałem trochę z temperaturą czyli raz ustawiałem na 100stC innym razem na 96st a jeszcze innym na 90stC. Najbardziej odpowiadała mi ta w okolicach 90-93stC. No generalnie cieszę się, że maszyna umożliwia mi te eksperymenty. Dość duża odmiana po przejściu z automatu.

Kawy mleczne: mleko spieniam ostatnio codziennie, polubiłem to i za każdym razem wychodzi (mleko krowie 2% i 3,2% oraz napój migdałowy). Nie mam porównania do bojlerów, ale to mleko na pewno wychodzi dużo lepiej spienione niż w automacie. No i czas spieniania. Kilkadziesiąt sek i 2 porcje mleka spienione. Żona ostatnio skomplementowała kawkę, że to najlepsza kawa jaką piła w życiu ;-).

Dzisiaj albo jutro postaram się zrobić czyszczenie grupy.

Z przypadłości jakie zaobserwowałem to 'drżenie/wibrowanie' maszyny podczas zaparzania. Filiżanki ustawione na 'ociekaczu' tak podskakują, że zrezygnowałem z trzymania ich tam, ale również filiżanka pod grupą podczas zaparzania, potrafi nieźle odjechać, muszę albo ją trzymać albo postawić pod nią jakiś materiał aby ustała na miejscu. Też tak macie?

Offline jburek

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Ascasso DUO PID V2
  • Młynek: Eureka Mignon Silent
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Sierpień 2022, 13:59:01 »
Z przypadłości jakie zaobserwowałem to 'drżenie/wibrowanie' maszyny podczas zaparzania. Filiżanki ustawione na 'ociekaczu' tak podskakują, że zrezygnowałem z trzymania ich tam, ale również filiżanka pod grupą podczas zaparzania, potrafi nieźle odjechać, muszę albo ją trzymać albo postawić pod nią jakiś materiał aby ustała na miejscu. Też tak macie?

To fakt, mi nie drży cały czas ale czasami wpada w rezonans i jest i głośniej i drżąco.
p. @Janusz  - jakaś rada na to?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Sierpień 2022, 14:21:07 »
Filmik bym prosił. Jeden i drugi.
Z tego opisu nie wiem czy ta ilość i czas to uzysk na jedną czy na dwie filiżanki.
Zwykle takie drżenie powstaje przy zbyt szybkim wypływie kawy. Jeśli woda przeciska się przez kawę powoli, pompa się "wycisza" i wibracje pompy nie przenoszą się tak na obudowę.
Przed chwilą na takim samym ekspresie wykonywaliśmy dwie filiżanki espresso. Z 17 g uzysk był 2 x 28 g czyli łącznie 56 g. Czas ekstrakcji wyniósł 27 s. Nie było drgań.
Jeśli ekstrakcja przebiega prawidłowo to jest też taka ewentualność, że gdzieś przewód od pompy, kolanko dotyka do obudowy i wibracje się przenoszą na obudowę. Zanim jednak będziemy to sprawdzali to chcielibyśmy zobaczyć filmiki.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline psiel

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: ASCASO STEEL DUO PID V2
  • Młynek: G-IOTA Titanium
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Sierpień 2022, 14:52:35 »
Przed chwilą na takim samym ekspresie wykonywaliśmy dwie filiżanki espresso. Z 17 g uzysk był 2 x 28 g czyli łącznie 56 g. Czas ekstrakcji wyniósł 27 s. Nie było drgań.

Może tu jest odpowiedź :-). Ja przy 17g zmielonej kawy uzyskuję jakieś 40g naparu, czyli po 20 g na filiżankę. Jutro zmienię kawę i spodziewam się zabawy z młynkiem na nowo a tym samym z zaparzaniem więc poeksperymentuje. Dzięki za naprowadzenie. Jeżeli sytuacja się nie poprawi to coś postaram się nagrać.

Offline MrOwArdm

  • Wiadomości: 125
  • Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Sierpień 2022, 14:58:57 »
Ale 40g naparu to chyba prawidłowa wartość. 1:2,35?
Ja na razie teoretyk :)

Offline psiel

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: ASCASO STEEL DUO PID V2
  • Młynek: G-IOTA Titanium
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Sierpień 2022, 15:18:53 »
Ale 40g naparu to chyba prawidłowa wartość. 1:2,35?
Ja na razie teoretyk

Ja właściwie też..
Dążyłem do tego aby w te 30 sek uzyskać jakieś 2x 17g naparu. Inna rzecz czy to smaczne jest. Narazie szukam ;-)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Sierpień 2022, 15:36:08 »
A ja w zasadzie nie stosuję metody wagowej. Jestem jak to mówią "starej daty" i przyzwyczaiłem się do włoskiego systemu - 25 do 30 s na 30 ml kawy. Przy grubej cremie może to być i 40 ml kawy (włącznie z cremą). Kawa ma mi smakować.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi