Autor Wątek: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?  (Przeczytany 5634 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4321
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Sierpień 2022, 22:47:27 »
Obiecałem więc zrobiłem. Aby porównanie było bardziej czytelne to zrobiłem je w postaci tabelki. Niestety nie potrafiłem wstawić tu tabelki. Przy korzystaniu z odnośnika "Umieść tabelę" wszystko się rozsypywało. Zapisałem więc w jpg i wstawiam w postaci zdjęcia. Ponieważ póki co nie mamy dostępu do ekspresu Profitec GO w naturze to siłą rzeczy porównanie opiera się na dostępnych informacjach w specyfikacjach technicznych, opisach, zdjęciach i filmach. Są to więc "suche" fakty bez żadnego komentarza.

https://images90.fotosik.pl/612/b881f602be50b745gen.jpg
Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?


https://images89.fotosik.pl/613/91babacaf2def49cgen.jpg
Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?

Jedna uwaga - w opisie Profitec GO podana jest faza grzania 5 - 7 minut. Zakładam, że jest to czas nagrzewania bojlera a nie czas w jakim ekspres jest gotowy do pracy po nagrzaniu grupy kawowej i głowicy portafiltra. Dlatego też podałem analogicznie czas nagrzewania termobloku UNO PID jako 1,5 minuty. Temoblok w UNO PID położony jest na grupie kawowej. Mimo to aby grupa kawowa i głowica portafiltra były dobrze nagrzane do pierwszego shota to efektywny czas gotowości do pracy wynosi w UNO PID od 10 do 15 minut (przy wykonywaniu spustów gorącej wody przez wpięty portafilter). Ponieważ w Profitec GO bojler połączony jest z grupą kawową rurkami miedzianymi to efektywny czas nagrzania całości jest pewnie większy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.ekspresdokawy.pl/

Offline MajkJaro

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Sierpień 2022, 06:26:45 »
Mam Uno PID - 3 lata bodajże. Jestem bardzo zadowolony - zero problemów, kawka jak pierwszego dnia smakowałą - tak dzisiaj. Jedynie człowiek lepiej nauczył się ją parzyć.

Jeśli masz pytania to odpowiem jako użytkownik :)

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 2784
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Ceado E37S, Lelit William PL 72
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Sierpień 2022, 09:51:10 »
Jedna uwaga - w opisie Profitec GO podana jest faza grzania 5 - 7 minut. (...) Temoblok w UNO PID położony jest na grupie kawowej. Mimo to aby grupa kawowa i głowica portafiltra były dobrze nagrzane do pierwszego shota to efektywny czas gotowości do pracy wynosi w UNO PID od 10 do 15 minut (...) Ponieważ w Profitec GO bojler połączony jest z grupą kawową rurkami miedzianymi to efektywny czas nagrzania całości jest pewnie większy.

Niejako w uzupełnieniu powyższego porównania. Profitec GO ma bojler umieszczony bezpośrednio nad grupą. Poniżej zdjęcia i rysunki bojlera kawowego spokrewnionego z nim modelu Pro 300.
profitec boiler foto.jpg

profitec boiler.jpg
Czas rozgrzewania samego bojlera to jakieś 2-3 minuty. Pozostałe kilka minut z czasu deklarowanego przez producenta to czas wygrzewania układu-grupy, kolby itp. A ile czasu potrzeba czekać żeby ekspres był dostatecznie wygrzany - to już trzeba by zmierzyć... 


Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4321
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Sierpień 2022, 09:59:14 »
Na dostępnych mi zdjęciach i filmie nie było tego dobrze widać. Czyli układ ten jest identyczny ze stosowanym przed laty w ekspresie STEEL UNO PROF (także z PID).
Mały błąd popełniłem przy podawaniu czasu gotowości do pracy UNO PID. Ta uwaga w nawiasie o dokonywanych spustach gorącej wody odnosi się do tego skróconego czasu czyli 10 minut. Mylnie ta uwaga w nawiasie została podana za czasem 15 minut - ten czas dotyczy gotowości do pracy bez wykonywanych spustów gorącej wody. Zmierzone !
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.ekspresdokawy.pl/

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 2784
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Ceado E37S, Lelit William PL 72
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Sierpień 2022, 10:18:55 »
Czyli układ ten jest identyczny ze stosowanym przed laty w ekspresie STEEL UNO PROF (także z PID).
Dokładnie tak.

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 212
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Sierpień 2022, 13:52:24 »
Wątpię aby było to 2-3 minuty. Grupa kawowa jest identyczna jak ta od starego Steel'a, a bojler większy o prawie 100ml przy grzałce o tej samej mocy. Steel grzał się 4-5 minut, a pełne wygrzanie zajmowało minimum 15 minut. Ale mogę się mylić bo Profitec Go w ręku jeszcze nie miałem.

https://images90.fotosik.pl/612/8ee81aa6c42c1918.jpg
Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 2784
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Ceado E37S, Lelit William PL 72
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Sierpień 2022, 14:02:12 »
Wg mnie nie tylko grupa jest taka sama ale także i bojler. Pojemność inna jest tylko na papierze.
To jest standardowa część. Pisałem o tym ostatnio w innym wątku.

I wg mnie sam bojler (woda w nim) rozgrzewa się w nim w jakieś 2-3 minuty. Nie cały ekspres. Cała reszta (grupa, kolba) wymaga oczywiście dłuższego wygrzania.

Swego czasu mierzyłem ten czas dla Elizabeth, bojler rozgrzewał się w 3minuty... Można sobie przeliczyć z bilansu cieplnego, uzyskamy podobny czas nagrzania samej wody w bojlerze (nie rozgrzania całego ekspresu). Ale oczywiście cały ekspres nie będzie jeszcze gotowy do pracy-tego chyba nikt nie kwestionuje :) 
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2022, 14:06:13 wysłana przez skansen »

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 212
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Sierpień 2022, 14:09:51 »
Czyli całość jest dokładnie taka jak w Steel'u produkowanym do 2016 roku.
Z doświadczenia wiem że te stare konstrukcje miewały problemy z kanałowaniem i stabilnością temperatury.

https://images92.fotosik.pl/614/33c6dd89204df32e.jpg
Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?


https://images89.fotosik.pl/613/b3e518cb33a66600.jpg
Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?



Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 193
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Sierpień 2022, 14:28:44 »
Czyli całość jest dokładnie taka jak w Steel'u produkowanym do 2016 roku.
Z doświadczenia wiem że te stare konstrukcje miewały problemy z kanałowaniem i stabilnością temperatury.
Może nie gdybajmy tak. Jeden stwierdził, że tak jak w Lelicie, drugi, że skoro tak jak w Lelicie to tak samo w Ascasso. Do tego jeszcze , że tak samo jak w Profitec 300. Dokładnych zdjęć Profitec Go nie ma. W teście

widać, że stabilność temperaturowa jest bardzo dobra.

Chociaż ta grupa faktycznie wygląda identycznie w Ascasso i Go. :)
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2022, 14:36:55 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 212
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Sierpień 2022, 14:42:46 »
Fakt trzeba poczekać aż pojawią się jakieś pierwsze sztuki u klientów.
Ale zauważ że w trakcie zaparzania kawy jest widoczny czas parzenia, a nie temperatura. Stare Steel'e dalej pokazywały temperaturę w bojlerze, a ta spadała nawet o 10-12 stopni w trakcie parzenia espresso.

https://images90.fotosik.pl/612/857fa605a649f339.jpg
Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 2784
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Ceado E37S, Lelit William PL 72
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Sierpień 2022, 14:54:28 »
Fakt trzeba poczekać aż pojawią się jakieś pierwsze sztuki u klientów.
Na filmach widać bojler od góry. Można sobie porównać jak wygląda w GO i jak w Pro 300.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2022, 15:01:12 wysłana przez skansen »

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 193
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Sierpień 2022, 15:00:11 »
Ale zauważ że w trakcie zaparzania kawy jest widoczny czas parzenia, a nie temperatura
Pid w żadnym chyba ekspresie obecnie nie pokazuje temperatury w bojlerze, shot timer tylko. Pomiar jest w farenheitach, a różnica niewielka.
Fakt, mogliby pokazać całą ekstrakcję, te 30-35s, byłoby jasne.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2022, 15:03:13 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 212
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Sierpień 2022, 15:00:33 »
Ogólnie stare wersję Steel uważam za fajne, proste konstrukcję. Para jest w nich naprawdę mocna i świetnie spienia, a kawa wychodzi dobra.
A co do minusów... no cóż, trzeba się do nich przyzwyczaić i nauczyć się z nimi żyć.

Jeżeli faktycznie będzie to identyczny bojler i grupa jak w ASCASO to pierwsze co bym wymienił to prysznic grupy ponieważ jak pisałem miewał on problemy z kanałowaniem. Dodatkowo trzeba będzie się przyzwyczaić do dość mokrego ciastka i zalecam odczekanie około 1-2 minut pomiędzy shotami.

Z kwestii eksploatacyjnych radzę dość często odkamieniać tą konstrukcję (przynajmniej raz w miesiącu). Jeżeli przyrost kamienia będzie spory to po każdym odkamienianiu pozostałości będą osadzać się na dnie bojlera ponieważ woda jest pobierana ze szczytu. A wtedy w środku będziecie mieli coś takiego:

https://images90.fotosik.pl/612/758eacde55f5f489.jpg
Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 212
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Sierpień 2022, 15:03:23 »
Pid w żadnym chyba ekspresi obecnie nie pokazuje temperatury w boilerze, shot timer tylko
Masz rację, obecnie nie jest pokazywana temperatura. Ale stary Steel nie miał shot timer'a i pokazywał realną temperaturę (nie tą ustawioną) i ten spadek można było obserwować.

Posiadacze starej wersji Steel UNO PID mogą potwierdzić.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2022, 15:05:38 wysłana przez Gmtb »

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 2784
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Ceado E37S, Lelit William PL 72
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Sierpień 2022, 15:05:41 »
stary Steel nie miał shot timer'a i pokazywał realną temperaturę (nie tą ustawioną) i ten spadek możn było obserwować.

Posiadacze starej wersji Steel UNO PID mogą potwierdzić.
Tak działało sporo PIDów Gicara. Shot-timer pozwolił przykryć te wskazania :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi