Autor Wątek: Młynek do espresso G-micron  (Przeczytany 22742 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Młynek do espresso G-micron
« dnia: 25 Lipiec 2022, 19:09:47 »
Od września 2022 wprowadzony zostanie do sprzedaży nowy młynek do kawy G-micron. Młynek od tego samego producenta co popularna już G-IOTA / DF64 ale tym razem pod espresso.
Od 3 tygodnia lipca czyli od dzisiaj jest możliwość składania zamówień na zasadzie PRE-ORDER tak u nas jak i u Toma w Belgii. Więcej na ten temat wkrótce...

G-micron występujący także pod nazwą DF64P Premium to młynek, który zostanie wprowadzony na rynek jesienią 2022 roku. DF64P jest podobny do Gioty czy też DF64 i nie zamierza go zastąpić. Giota jest popularnym produktem i będzie nadal produkowana. Nowa wersja, G-micron / DF64P, jest po prostu wersją premium i będzie produkowana wraz z Giotą. Giota to młynek, który może być używany do różnych kaw i metod, podczas gdy G-micron DF64P Premium to młynek do espresso z mniejszym zakresem regulacji grubości mielenia, co ma na celu umożliwienie dokładniejszego dostrojenia grubości mielenia. G-micron ma zbiornik zapobiegający popcornowi, Giota go nie posiada. G-micron ma lakierowaną powłokę w porównaniu z Giotą, która ma kolorową folię winylową. G-micron ma standardowe akcenty drewniane, Giota nie. G-micron to młynek do espresso. G-iota może pracować z różnymi rodzajami kawy i metodami zaparzania. W celu regulacji rozmiaru mielenia, mechanizm w G-micron dostosowuje dolne żarno. Gdy jest regulowany rozmiar mielenia, w G-iota regulowane jest górne żarno. G-micron będzie kosztował więcej w produkcji i dlatego ma wyższą cenę niż Giota. G-micron ma bardziej kompaktową konstrukcję jeśli chodzi o długość i szerokość. Bez mieszka G-micron ma bardzo podobną wysokość do Gioty.

https://images92.fotosik.pl/609/9e64cb10575576d3.jpg
Młynek do espresso G-micron

Młynek o niskiej retencji G-micron to młynek z pojedynczym dozowaniem, wyposażony w gumowe mieszki, które można pompować pod koniec cyklu mielenia, aby wypchnąć resztki fusów z komory mielenia. Dzięki tej funkcjonalności jest mniej odpadów, ponieważ nie ma potrzeby usuwania kawy z komory mielenia przed zrobieniem shota.

Zbiornik zapobiegający popcorningowi.
Ma mały pojemnik z zabezpieczeniem ANTI-POPCORN i może być używany do wsypywania porcji kawy po jej zważeniu. Jeśli zdecydujesz się używać młynka z tym lejem, możesz zmielić kawę bez obawy, że ziarna „podskoczą” bardzo wysoko, gdy ziarna trafią na wirujące żarna.

https://images89.fotosik.pl/609/0d518298faeca5d1.png
Młynek do espresso G-micron

Żarna 64 mm DLC
64-milimetrowe żarna w tym młynku zapewnią doskonały rozkład wielkości cząstek, co jest bardzo ważnym aspektem tworzenia możliwie najlepszego aromatu espresso.
DLC - Dodatkowa powłoka w kolorze czarnym o podwyższonej odporności na zarysowania, nakładana w specjalnym procesie na powierzchnię właściwą. Żarna z tą
powłoką mają podwyższoną wytrzymałość do 3000 kg mielonej kawy.

Regulacja dolnego żarna i stała pozycja żarna
Dzięki konstrukcji górnego i dolnego nośnika żarna, odległość między żarnami została zaprojektowana tak, aby pozostawała bardzo stała i jednolita podczas pracy, zapewniając bardziej równomierny rozkład wielkości cząstek. Ponieważ żarna dolne są regulowane, młynek można rozebrać, wyczyścić i złożyć z powrotem bez zmiany grubości mielenia. Łatwiejsze jest również czyszczenie komory żarna w porównaniu do konstrukcji Giota DF64, ponieważ czyszczenie polega po prostu na odkręceniu dwóch śrub za pomocą metrycznego klucza imbusowego zamiast wielokrotnego obracania kołnierza.

https://images92.fotosik.pl/609/90287d5d29a31e5a.png
Młynek do espresso G-micron

Konstrukcja o niskim zbrylaniu
Młynek został zaprojektowany w celu zmniejszenia zbrylania podczas cyklu mielenia, co zapewnia bardziej równomierne rozprowadzanie wody podczas procesu ekstrakcji espresso.

58mm Portafiltr / Uchwyt na kubek dozujący
Młynek został zaprojektowany z podstawką do kolby, która pozwala na użycie młynka do mielenia do kubka dozującego lub do mielenia bezpośrednio do kolby.
https://images90.fotosik.pl/608/8d9e42a4c3214f08.png
Młynek do espresso G-micron

Drewniane akcenty
Do młynka dodano drewniane akcenty, aby nadać mu elegancki wygląd i styl. Pokrywka młynka oraz górny uchwyt nośnika żaren wykonane są z drewna.
Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu na priv i adresy e-mail.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline peetca

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipiec 2022, 09:43:38 »
Ile taka przyjemność będzie kosztować?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipiec 2022, 10:27:17 »
Cena jest podana na naszym sklepie. Jak na razie jest to 2499,00 zł (o ile nie będzie nic strasznego się działo z kursem EUR to tak zostanie). Forumowicze przy zamówieniu na zasadzie PRE-ORDER z odbiorem we wrześniu mogą liczyć na specjalną cenę. Więcej po otrzymaniu zapytania na priv lub e-mail.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline peetca

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipiec 2022, 19:53:01 »
Cześć Janusz,
Dziękuję za odpowiedź. Młynek wygląda bardzo ciekawie :)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipiec 2022, 19:27:21 »
W związku z pytaniami o budowę tego młynka ściągnąłem schemat montażowy. Zamieszczam go poniżej.

https://images89.fotosik.pl/610/3db81d9107e3d86b.jpg
Młynek do espresso G-micron

Otrzymałem także instrukcję obsługi w języku angielskim:
 
https://images92.fotosik.pl/610/755e6f664eb8034a.png
Młynek do espresso G-micron

Około 12 sierpnia testowy młynek wraca z testów w Niemczech i my jesteśmy następni w kolejce do przetestowania. Ktoś chętny do testów ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MSL

  • Wiadomości: 698
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipiec 2022, 19:53:00 »
Poniekąd jestem ciekawy, więc jeśli nie będzie jakiegoś dużego ciśnienia, to chętnie się pobawię.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipiec 2022, 20:02:22 »
A napiszesz coś po zabawie ? Jakąś mini recenzję ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MSL

  • Wiadomości: 698
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lipiec 2022, 20:09:20 »
No tak, przyjąłem to za oczywiste - w sensie naturalnie napiszę, jeśli mogę całkowicie uczciwie. Nie mam żadnego ciśnienia, więc jeśli ktoś "bardziej chce" to nie ma problemu.

Patrzę na ten diagram i się zastanawiam, ale skoro nie było wspomniane w informacji prasowej to pewnie bez zmian względem standardowej wersji młynka - mam na myśli ten silikon/clump crusher?
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2022, 20:40:50 wysłana przez MSL »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lipiec 2022, 20:53:28 »
Z rysunku nie można wywnioskować czy jest on inny czy też taki sam. Problem jednak nie leżał w samym silikonie tylko w tym, że w niektórych młynkach były dwie warstwy zamiast jednej.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kabzior

  • Wiadomości: 829
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Lipiec 2022, 11:12:03 »
Jak już skończą się wysyłki i będziecie go mieli w Łodzi to chętnie podjadę i pożyczę na kilka dni a potem coś skrobnę.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Lipiec 2022, 12:25:39 »
OK! Będę pamiętał i dam Ci znać.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipiec 2022, 22:22:56 »
OK! Będę pamiętał i dam Ci znać.

Widzę, że młynek design ma klasyczny, jest prosty jak drut, a nie "modnie" pochylony. No ale jak ma być do espresso to ....

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 181
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipiec 2022, 23:30:04 »
W pochylaniu młynka raczej chodzi o redukcję retencji niż modę
Z innych materiałów, których nie zamieścił Janusz:
https://www.espressooutlet.net/turin-df64p-premium-espresso-grinder/
The DF64P is not built on a slanted base like the DF64 is. When the design for the DF64P was being tested with a tilted base vs a non-tilted base. When bellows were used there did not appear to be a difference in retention. The bottom burr adjustment mechanism worked better without the tilted base.
W tłumaczeniu - DF64P nie jest pochylony, bo z retencją równie dobrze radzą sobie mieszki, mechanizm regulacji grubości mielenia działa lepiej w 'prostej' pozycji (patrząc po schematach wygląda, jakby i silnik i żarna poruszały się podczas regulowania grubości, odważny pomysł)

« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2022, 23:58:58 wysłana przez kacperb »

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Sierpień 2022, 21:25:16 »
W pochylaniu młynka raczej chodzi o redukcję retencji niż modę

Ale sam cytujesz dalej:

bo z retencją równie dobrze radzą sobie mieszki, mechanizm regulacji grubości mielenia działa lepiej w 'prostej' pozycji

I to jest właściwe podejście do zagadnienia. Po co pochylać młynki jak są mieszki?  Nie   mówiąc o tym, że koszty kawy w kawiarni są pomijalne, więc te zmarnowane parę dekagramów kawy jest bez znaczenia. Ja uważam, że to obowiązuje także w domu. Przecież raczej rzadko pija się Jamaica Blue Mountain, kiedy żal każdego uronionego ziarenka.

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 181
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Młynek do espresso G-micron
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sierpień 2022, 23:05:33 »
Cytuj (zaznaczone)
Po co pochylać młynki jak są mieszki?
Widocznie zanim ktoś wpadł na komercyjne stosowanie domowych sposobów (mieszki najpierw widziałem jako domowe patenty, potem podchwycili to producenci) na redukcję retencji, korzystano z innego rozwiązania. Są młynki, które sobie radzą bez mieszków, są takie które nie lubią być pochylane. Do tego dodaj elektrostatykę i nagle jest kilka metod na to, żeby nie marnować kawy.
Nie zgadzam się natomiast z tym, że marnowanie kilkudziesięciu gramów kawy w domu jest bez znaczenia 'bo w kawiarni'. W kawiarni już stoi rozgrzany ekspres, młynek z zasypanym hopperem i kolejka ludzi, którzy przez cały dzień wypiją kilkaset szotów. W domu - nawet zanim la pavoni się rozgrzeje mam czas, żeby sobie zważyć ziarna, popsikać wodą, dmuchać akordeonem, machać igłami bo robię 1-2 espresso dziennie. To tak jakbym montował tachograf i siedmiolitrowego diesla do swojej A3 'bo w mpk'.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi