forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Johny3 w 21 Listopad 2022, 11:18:05
-
Cześć,
od niedawna posiadam ekspres automatyczny Melitta F84 i nie wiem czy to wina kawy, ale espresso czy ogólnie czarne kawy (nie ważne czy espresso, 150 ml kawy i wody przelanej przez nią lub 30ml + woda) są kwaśne i to tak mocno kwaśne, ale mleczne wychodzą rewelacyjnie, czuć smaki reklamowane przez palarnię i nie czuć żadnego kwasu.
Wielu kaw nie testowałem, półka też niska - Dallmayr Prodomo, Blue Orca Braziliana i Columbiana - każda jest kwaśna jeśli pije się ją czarną.
Testowałem różne stopnie mielenia, mocy, temperatury, ostatecznie ustawiłem najdrobniejsze mielenie, najwyższa moc i temperatura, bo takie wychodzą najmniej kwaśne, ale nadal są niepijalne.
Jaką kawę kupić żeby można było pić ją czarną i żeby pasowała też jako mleczna?
-
Proponuję mieszanki arabica/robusta z polskich palarni:
Espresso Milano lub Espresso Classic.
https://www.coffeesite.pl/17-kawa
Rovigo Caffe:
Espresso Napoli
https://rovigo.pl/product/espresso-napoli/
Pozdrawiam.
Te kawy sprawdzą się w kolbie jak i w automacie.
-
Kwaśna kawa bardzo często efekt zbyt niskiej temperatury wody. Może niech serwis na to zerknie?
-
Kwaśna kawa bardzo często efekt zbyt niskiej temperatury wody. Może niech serwis na to zerknie?
Blue Orca pali wszystko na omniroast, więc można się spodziewać kwasowości.
Prawdopodobnie wystarczy wybrać cokolwiek, co będzie na granicy średniego i ciemnego palenia.
Pozdrawiam,
Paweł
-
Kupiłeś nowy ekspres? Kwaśne smaki są uwydatniane niższą temperaturą wody. Może bojler zakamieniony i nie dogrzewa? Spróbuj mocnym środkiem odkamienić. Jeśli ekspres był nowy to po prostu ten typ tak ma... Ewentualnie można wdadzić prosty PID czyli manualny regulator temperatury...
-
Właśnie odpakowałem 1KG Grand Espresso Doppio z Blue Orca i kawa wychodzi mi kwaśna. Parzę w temp 95stopni. Próbowałem zwiększyć czas parzenia mieląc drobniej, ale nie pomaga. Czy ktoś miał styczność z tą kawą w kolbie? Jak to parzyć, żeby było smacznie?
-
wychodzi mi kwaśna
Może zmielić grubiej i nie robić espresso lecz większe objętości? Espresso jest jak mikroskop -- odrobina kwaśnego smaku urasta czasem do ogromnych rozmiarów ;).
-
Kiedyś była popularna taka przysłowiowa "maść na szczury" - La Brasiliana Marfisa.
Ona chyba nigdy, nikomu ani kwaśna, ani gorzka nie wyszła.
Kup, spróbuj. Jak ona wyjdzie kwaśna , to już chyba tylko serwis.
BTW, ja uwielbiam jasno palone, kwaskowate single. Może to też kwestia oczekiwań i smaku? Może to robota marketingu gdzie " wyraziste, orzechowo-czekoladowe nuty otulają twoje gardło niczym gęsty syrop, zostawiając na podniebieniu nieziemską słodycz..." ?
-
wychodzi mi kwaśna
Może zmielić grubiej i nie robić espresso lecz większe objętości? Espresso jest jak mikroskop -- odrobina kwaśnego smaku urasta czasem do ogromnych rozmiarów ;).
Według Blue Orca przepis na te ziarno jest taki:
"Doza:uzysk@czas - jest prawidlowy: nasz przepis na Doppio w sitku 58mm
to 19,5g @41g @33 sek - i tak kawy sa testowane"
Próbowałem, ale niestety nadal jest mały niesmak i kwaskowatość (jasne ziarna).
Oczywiście jestem w stanie zmielić grubiej i robić większe objętości. Pytanie jaką dozę w jakim czasie zastosować, żeby to miało ręce i nogi? Jakiś punkt wyjścia, który możesz zasugerować?
-
wychodzi mi kwaśna
Może zmielić grubiej i nie robić espresso lecz większe objętości? Espresso jest jak mikroskop -- odrobina kwaśnego smaku urasta czasem do ogromnych rozmiarów ;).
Według Blue Orca przepis na te ziarno jest taki:
"Doza:uzysk@czas - jest prawidlowy: nasz przepis na Doppio w sitku 58mm
to 19,5g @41g @33 sek - i tak kawy sa testowane"
Próbowałem, ale niestety nadal jest mały niesmak i kwaskowatość (jasne ziarna).
Oczywiście jestem w stanie zmielić grubiej i robić większe objętości. Pytanie jaką dozę w jakim czasie zastosować, żeby to miało ręce i nogi? Jakiś punkt wyjścia, który możesz zasugerować?
Może tak?
18g in
50g out
czas 33sek
Pozdrawiam,
Paweł
-
Te 95C masz w naparze czy maszyna tak ci pokazuje. Jeśli na maszynie to podkręć jeszcze wyżej z 3 C
-
Spróbuj może zmieli grubiej i zmniejszyć temperaturę, jeśli to są ziarna jasno palone - zawsze będą miały jakieś kwaski i cytrusy, a odczucie kwasowości jest mocno indywidualne;
-
Kawa nie powinna być kwaśna tylko owocowa:):):)
-
Można by to wziąć w ramkę :).
-
Prędzej to:
odczucie kwasowości jest mocno indywidualne;
-
Kawa nie powinna być kwaśna tylko owocowa
Kawa nie powinna być owocowa tylko orzechowo-czekoladowo-karmelowa. Pomyliło ci się z kompotem :P
-
:ok: :taktak:
-
Kawa nie powinna być kwaśna tylko owocowa
Kawa nie powinna być owocowa tylko orzechowo-czekoladowo-karmelowa. Pomyliło ci się z kompotem :P
Niektórzy lubią poziomkowo-jeżynowo-konfiturową :P
-
Kawa nie powinna być owocowa
Z twierdzenia, że najlepsze kawy mają aromaty owocowe i kwiatowe wynika, że kawa powinna być owocowa. Reszta jest w rękach palacza i baristy.
-
"Tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie..." ;-)
-
Kawa nie powinna być owocowa tylko orzechowo-czekoladowo-karmelowa.
Jako espresso, ale z mlekiem spienionym do latte artu świetnie się komponuje owocowa. Możesz podyskutować z moją żoną :D Ja też czasami się skuszę.
-
Orzechowo czekoladowo-karmelowa kawa to w dużej mierze kwestia ciemnego wypalenia i te smaki to efekt temperatury wypału nie do końca samego ziarna ,wiec jeśli chcesz poznać smak konkretnej kawy musisz się pogodzić sie z faktem ze będzie bardziej owocowy bo tak właśnie smakuje kawa.
-
Orzechowo czekoladowo-karmelowa kawa to w dużej mierze kwestia ciemnego wypalenia i te smaki to efekt temperatury wypału nie do końca samego ziarna ,wiec jeśli chcesz poznać smak konkretnej kawy musisz się pogodzić sie z faktem ze będzie bardziej owocowy bo tak właśnie smakuje kawa.
Rollo, jeśli to komentarz do mnie, to ja za dużo ciemnego wypału nie pijam jako espresso 🙂
-
Jako espresso, ale z mlekiem spienionym do latte artu świetnie się komponuje owocowa.
Mam pytanie doprecyzowujące: cokolwiek jasnopalonego z ratio 1:2 w ~30sek się do mleka nada (z grubsza) czy jednak powinno to być coś wcześniej przetestowanego i jednak pijalnego indywidualnie jako espresso (czyli pewnie dość wysokie temperatury, długa ekstrakcja, ratio przynajmniej 1:3 itp)?
-
Mam pytanie doprecyzowujące: cokolwiek jasnopalonego z ratio 1:2 w ~30sek się do mleka nada (z grubsza) czy jednak powinno to być coś wcześniej przetestowanego i jednak pijalnego indywidualnie jako espresso (czyli pewnie dość wysokie temperatury, długa ekstrakcja, ratio przynajmniej 1:3 itp)?
Co komu smakuje. Na pompie robię klasycznie 1:2, ale i większe, zaś na dźwigi długa preinfuzja a ratio mniej niż 1:2.
Mleko jest słodkie, więc zawsze smakuje, bo jako same espresso z takich kawek, to już trzeba zrobić parę shotów sprawdzających, gdyż niekiedy kwaskowatość jest przytłaczająca.
-
@GostRado komentarz do @Henry :) ciebie nie podejrzewałem o wielka miłość do ciemnego palenia :)
-
Mam pytanie doprecyzowujące: cokolwiek jasnopalonego z ratio 1:2 w ~30sek się do mleka nada
Spróbuj HAYB WTF (What the Funk) https://haybcoffee.pl/produkt/pink-espresso-blend-what-the-funk/
- nie jest to palenie jasne, raczej średnie, ale mi z mlekiem bardzo smakuje
-
- nie jest to palenie jasne, raczej średnie, ale mi z mlekiem bardzo smakuje
Porównaj sobie kiedyś z tym: -->> Red (https://mastroantonio.pl/Synestezja-RED-p639)
Dlaczegóż jasno palone kawy miałyby się nie nie nadawać do mlecznych napojów? Od zawsze twierdzimy, że do mleka nie trzeba ciemno palonych kaw ani nawet kaw z udziałem robusty. Z drugiej strony jacyś kiedyś ludzie mi raportowali, że mleko się ścina w przypadku jasnych kaw ;). Sam nigdy takiego zjawiska nie spotkałem w swoim warsztacie, ale może ktoś coś wie na ten temat?
Od zawsze -- czyli od spotkania z ekspertami z CSA/INEI. W Italii przynajmniej te instytucje promują swój standard "cappuccino italiano". W tymże standardzie nie ma mowy o specjalnym, ciemnym paleniu do mleka. Przeciwnie, poleca się kawy najlepsze: o kwiatowo-owocowych aromatach.
-
Z drugiej strony jacyś kiedyś ludzie mi raportowali, że mleko się ścina w przypadku jasnych kaw ;). Sam nigdy takiego zjawiska nie spotkałem w swoim warsztacie, ale może ktoś coś wie na ten temat?
Tez takie info dostałem, a nawet w recenzjach różnych kawiarni na google można znaleźć takie wpisy.
Np jasna naturalna Kolumbia (pewnie inne kawy tez, ale osobiście próbowałem tylko tą) w moim przypadku była to Kolumbia Villamaria od Square Mile, jako espresso czy americano była owocowa i intensywna, ale jako latte czy cappu smakowała jakby mleko było zsiadłe.
Czasem z jasną, mocno cytrusową Etiopią, cappu smakuje jakby ktoś dodał do kawy płynu do naczyń.
Może dlatego panuje uogólnienie, że jasne kawy nie zgrywają się z mlekiem.